Lagbanner
Maksimir, 2023-07-25 20:00

Dinamo Zagreb - Astana

Inför Astana
Blått är redor för ny fight

Inför Astana

Dinamo är tillbaka på gräsmattan efter en dyster fredag på stadion Maksimir. Förlusten mot Hajduk svider fortfarande, men krafterna måste samlas inför en stundande CL-kvalmatch mot Astana.

Segern började firas för tidigt mot rivalerna för fyra dagar sedan. Inkluderat även mig själv. Dinamo dominerade och andramålet hängde i luften. Till slut hade Bruno Petkovic allt i egna händer när han tog ansvaret från 11-meter. Straffsparken blev läst och det dröjde inte länge till innan Dinamo straffades. Efter derbyt har det skrivits en hel del i kroatisk media, det har varit som berg och dalbana från dag till dag. Man hade kunnat tro att Dinamo förlorade ligatiteln och att laget var splittrat.

Vi är endast förbi första ligaomgången och säsongen är fortfarande grön. Glöm inte att det spelas ytterligare 35 ligaomgångar, plus Europa matcherna och ytterligare några cupmatcher som kommer serveras.

Nytt omtag på tisdag och chans för revansch för Biscan och hans manskap. Champions League är utan tvekan Dinamos vägvisare den här säsongen. Blir det inget CL-gruppspel, så lär vi se några ut av klubbens stjärnor lämna klubben innan transferfönstret stängs. Den filmen vill jag helst inte se!

Vi vet att truppen innehåller rutin och erfarenhet och jag har svårt att tro att laget skulle splittras efter en enda förlust. Spelet i fredags hade både huvud och svans, där det var nyanser som avgjorde till slut. Dinamo är definitivt värda ett CL-gruppspel men det riktiga testet kommer vara mot grekiska klubben AEK, om vi räknar med avancemang mot FC Astana.
 



//

Vilka kommer starta?
Jag tippar på att Biscan vågar inte rotera för mycket i startelvan utan att han väljer nästan identisk startelva liksom i derbyt mot Hajduk. Ristovski kommer säkert flyttas ut till höger och Peric är tillbaka i startelvan. Det är nog den enda ändringen vi kommer se inför Astana.

Livakovic MV – Ristovski HB, Ljubicic VB, Sutalo MB, Peric MB – Misic CM, Bulat CM, Baturina OM - Ivanusec VY, Spikic HY, Petkovic CF

//

Astana (bildades 2009)
Tranfermarkt värde: 14,180 000 €
Dyraste spelare: Darboe – anfallare 1,200 000€
Formation: 3-4-3

Klubben som vi känner väldigt lite om kommer från Kazakstan bildades år 2009 av National Railway Company och fick namnet FC Lokomotiv Astana på grund av ägarna. Det dröjde inte länge till innan man bestämde att klubben skulle flytta till ny fotbolls arena, dagens Astana arena som har 30,000 kapacitet. Astana har hittills vunnit sju ligatitlar, tre cupfinaler och sex supercup matcher. 

I dagsläget befinner sig klubben på andraplats i inhemska ligan efter 17 spelade omgångar. Intressant är att två kroatiska spelare spelar för klubben – Condric och Tomasov. Den sistnämnde är mer känd eftersom han var en stor talang i Hajduk Split.

Förutom Tomasov som Dinamo spelarna får passa sig för, så är det definitivt anfallaren Darboe som man får hålla ett extra öga på. Samma spelare avgjorde matchen mot Dinamo Tbilisi i föregående kvalrunda.

//

Formen hos bortalaget är inte den bästa. Endast två vinster på fem senaste tävlingsmatcher. Astana spelade mot georgiskt motstånd i förra CL kvalomgången mot Dinamo Tbilisi. På hemmaplan kryssade man 1-1 och på bortaplan blev det seger med 2-1 efter att man vände på underläget på bara två minuter.

Förvätningar
Stormen måste lugna ner sig och för att det ska hända behöver vi en seger mot Astana. Inget kommer avgöras efter första mötet i Zagreb. Det kan hända att det lossnar, men då gäller det för Ivanusec, Baturina och Petkovic att sätta varenda målchans som skapas, och målchanser kommer att vara få. Gästerna kommer troligtvis satsa på kontringar liksom Hajduk gjorde i två raka matcher.  Däremot lär vi inte se hög press från Astana, vilket kommer underlätta uppbyggnadsspelet för blått. Till slut hoppas jag på en stabil seger, en seger som kommer ge tid för att bygga självförtroende för tränaren och spelarna.

Datum: 25:e juli (tisdag)
Tid: 20:00
Plats: stadion Maksimir
Tips: 2-0 (Ivanusec, Spikic)
 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2023-07-25 09:01:28
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!