Lagbanner
Inför Ballkani – Dinamo: blått storfavorit på Kosovo
Ljubicic missar matchen

Inför Ballkani – Dinamo: blått storfavorit på Kosovo

Vi lämnar en deppig helg bakom oss efter derbyförlusten mot Hajduk Split. Spelarna behöver glömma matchen snarast för näst på tur står tre viktiga poäng på spel i Uefa Conference League.

Ingen framgång i söndags utan ett steg tillbaka fick man ta efter den tunga förlusten, med detta sagt så är man uppe på två raka förluster mot Hajduk under pågående säsong. Det var ett tag sedan detta hände och vi hade behövt gräva ner i historieböcker för att ta fram fakta när det senast hände. Förlusten blev ännu mer grå efter skadebeskedet på Bruno Petkovic som kommer pausa i tre veckor på grund av streckning! Minst sagt en utmaning för hela laget när man ska klara sig utan spelaren som presterat bäst den här säsongen.

Fortfarande är jag inne på det spåret att ligasäsongen är ung och med fem poängs gapet upp till Hajduk så är detta enbart på grund av två derbyförluster, vilket också betyder att rivalerna har svaghet mot sämre motståndare i ligan. Man brukar säga att man ror hem ligatiteln på dom ”mindre” matcher och den tesen är inte påhittad.

Nu till Conference League och FC Ballkani.
Dinamo körde över Astana i Conference League premiären med hela 5-1 på hemmaplan där samtliga spelare briljerade från startelvan till inhopparna. Som förhands tippat så är blått storfavorit att vinna grupp C och det skall mycket till för att man inte tar sig vidare från gruppspelet.

Förutom långtidsskadade Stojkovic och Kacavenda så kommer Petkovic göra herrarna sällskapet i några veckor. Inte nog med det så lämnas Drmic och Ljubicic hemma på grund av förkylning och Baturina är tveksam till spel på grund av känningar i knäet. Det lämnar Jakirovic med en del bekymmer mest på forwardpositionen, Kulenovic eller Emreli? Spelstilen i offensiven måste ändras eftersom det Petkovic gör på planen kan varken Emreli eller Kulenovic eller någon annan spelare i truppen utföra, inte ens i närheten. Lätt att vi kommer att se spelet flytta över till vänstersidan där den farligaste spelaren Gabriel Vidovic befinner sig. Dinamo kommer fortsätta sträva efter att ha bollinnehav men samtidigt behöver offensiven vara mer skarpare framåt, mer på tårna och vinna andrabollar. Målchanser saknades mot Hajduk, insticken mot straffområdet kom aldrig och allt hängde på den individuella kvalitén.

Frågetecken finns även i backlinjen, mittlåset är en gåta i dagens Dinamo. Bosko Sutalo är ljusår ifrån formen han hade i Verona och han köptes in som en stor förstärkning. Vad händer med mittbacken Sosa som lånades in från Bologna? Hur går adapteringen för fransmannen Bernauer som fick chans mot Rudes med lite hjärnsläpp i slutet av matchen? Och till sist stor besvikelse med Mykhaylichenko som man hoppades skulle ta startplatsen på vänsterback positionen. Dagens startelva kommer vara färgglad och en som vi aldrig tidigare har skådat.

Formation 4-3-3
Nevistic – Moharrami, Mykhaylichenko, Peric, Bernauer – Misic, Bulat, Halilovic – Vidovic, Emreli, Kulenovic

FC Ballkani
Hemmalaget vann sin första historiska ligatitel säsongen 2021/2022 och man lyckades upprepa det även 2022/2023. Klubben har haft en raketstart sedan man kvalade upp till högsta ligan år 2017 och numera har klubben etablerat sig som ett av de bästa klubbar i landet. Tvåfaldige mästaren från Kosovo spelar för andra gången i Conference League gruppspelet och i premiären blev det bortaförlust mot tjeckiska Viktoria Plzen (0-1).

Vägen till Conference League startade med CL-kvalet mot bulgariska Ludogorets (2-0, 0-4) redan i första kvalomgången. Man kan också nämna att övriga motståndare som stått i vägen för att kvala in till Conference League var inget att skryta om. Från Lincoln Red Imps från Gibraltar och Bate Borisov från Vitryssland där Ballkani dominerade ut motståndarna fullständigt. 

En krävande match väntar ett skadedrabbat DInamo mot ett mycket välledd Ballkani, laget är organiserat och har lätt för att anpassa spelstilen till motståndaren. Ballkani spelar i en 4-4-2 romb formation och har inte förlorat en enda match på hemmaplan den här säsongen i samtliga tävlingar. Heads up för killarna i blått om man tänker åka hem med full pott!


Datum: 5 oktober
Tid: 18:45
Plats: Stadiumi Fadil Vokrri (Pristina)
Domare:
Tips: 2-3 (Emreli, Vidovic, Bulat)
 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2023-10-05 08:23:58
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!