Lagbanner
2022-09-06 18:45

Dinamo Zagreb - Chelsea

Inför Chelsea
Äntligen är det Champions League

Inför Chelsea

Dinamo Zagreb öppnar Champions League premiären i grupp E på hemmaplan mot Chelsea.

Först måste jag börja med att säga att det är dags att ge erkännande till tränaren Cacic. Vilka ”specialister” som har passerat på tränarbänken i Dinamo, så är detta en riktig uppfriskning och vilken timing av formen innan det som verkligen väntar oss. 

Obesegrade i ligan efter åtta omgångar och sättet hur plavi knäckte Ludogorets och Bodø/Glimt ger bara hopp inför CL-premiären. Det som glädjer mest är kanske sammanhållning och gemenskap i truppen och relationen mellan spelarna och tränaren. Det är något som inte går att röra vid, något heligt som byggdes upp flera år tillbaka. Kanske är det spelarna som varit här senaste sex åren som är anledningen till karaktären. Stommen är A och O för Dinamo. Utan Ademi, Orsic, Livakovic, Petkovic och Ivanusec är det otänkbart. 

Även dessa nyckelspelare har köpt sättet hur Cacic hanterar match för match med en del rotationer. En liten justering på vänsterbacksplatsen hade inte skadat, men trots detta så är vi här bland eliten. Att Chelsea står som motståndare i premiären är precis vad Dinamo behöver. Det kommer vara perfekt läge att matcha krafterna mot ett av världens starkaste klubbar.

Förutom en erfaren trupp, så måste jag ta med ett extra plus för Dinamos del när det kommer till hemmaplan. Plavi har sedan 2018 spelat 24 hemmamatcher i Uefa tävlingar och förlorat endast fyra gånger. 

Ante Cacic inför matchen
”Detta är en match som vi har väntat på, det är vår belöning för att vi vann mästerskapet. Detta är ett stort nöje för oss, jag är säker på att vi på alla sätt kommer att trivas i den här turneringen.”

”Vi kommer inte att vara favoriter i någon av matcherna, men i varje match kommer vi att leta efter vår chans.”


Cacic pratade även om relationen till Kovacic som är fostrad i Dinamo Zagreb
”Jag är stolt över att ha tränat honom i Dinamo. Jag är glad att han lyckades i karriären, och idag är han en av Chelseas viktigaste spelare. Vi har även samarbetat länge i landslaget, så vi håller kontakten även idag."

På tal om Chelseas svajiga form
”Jag tycker det är bra att Chelsea inte är helt hundra, eftersom Chelsea kommer inte att vara samma lag nu och nästa gång vi möts. Vi måste göra allt för att överraska dem.”

Vilken startelva springer ut på Maksimirs gräsmatta på tisdag kväll? Min gissning:
4-2-3-1 formation
Livakovic - Ristovski, Ljubicic, J. Sutalo, Peric - Ademi, Misic - Ivanusec, Orsic, Spikic - Petkovic

Chelsea
Tuchels manskap är nästintill intakt utan några större skador, förutom gamle Thiago Silva som fick ledig dag på jobbet och stannade i London. Blues hade en turbulent tid tidigare under året på grund av ägaren Roman Abramovich. Det verkar som att den tiden är bakom klubben, och den nye ägaren har öppnat plånboken så det bara skriker. Men resultatmässigt har Chelsea inte inlett säsongen på ett övertygande sätt. 

Vi ska dock inte luras över Chelseas resultat i Premier League. Det här är en klubb i särklass som kommer växa desto längre säsongen går. Dinamo ska inte tänka på Chelsea och deras form, utan fokusera på att utföra hemmamatchen på ett rävaktigt sätt. 

Det kommer att bli oerhört kul att se Kovacic tillbaka i Zagreb, den här gången står han tyvärr på den andra sidan. Men den skolan som Kova gick, går just nu Martin Baturina igenom. Vem vet, kanske vi ser duellen på mittfältet tisdag kväll eller en dag kanske dessa två spelar tillsammans i landslaget. 

Tankar inför matchen
Blandade tankar om jag ska vara helt ärlig. Att Dinamo är underdogs skiter jag väl i. Det var vi även mot Arsenal på hemmaplan 2016 och lyckades ändå vinna med 2-1. Senast var det Atalanta (4-0) som fick smaka på Maksimir. Tottenham (3-0) har inga glada minnen från 2021. Jag tror att den här matchen kan sluta hur som helst. 

Plats: stadion Maksimir (Zagreb)
Tid: 18:45
Domare: I. Kovacs (Rumänien)

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2022-09-05 21:04:14
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!