Lagbanner
2022-08-16 21:00

Bodø/Glimt - Dinamo Zagreb

Inför CL-playoff: Bodö/Glimt
Kroatiska mästarna mot "Superlaget" från Norge

Inför CL-playoff: Bodö/Glimt

Dinamo Zagreb reser långt norrut för ett möte med norska Bodö/Glimt i Champions League playoff.

Kroatiska mästarlaget ställs mot norska mästare. Dinamo spelar ännu en historiskt match och så många gånger som förr, lämnas många frågor obesvarade inför en CL-playoff match. Att Dinamo besitter erfarenhet och kvalite, kommer inte spela roll mot ett klubblag som Bodö. Motståndarna är en seriös klubb och något exceptsionellt då man har ett mål att bli bäst i Norge. Bodö är på god väg att bli det. Två senaste liga säsongerna har man avslutat som seriesegrare. Ikväll möter vi inte ett momentum lag som ut av en slump hamnade i playoff. Ikväll gäller det att samtliga styrkor kämpar med alla fyra på  gräsmattan.

Läget i Zagreb
Efter segern i derbyt mot Hajduk (4-1) kom glädjebesked att Dinamo har endast en spelare i sjukstugan och det är mittbacken Josip Sutalo. Men även han räknas vara tillbaka om en vecka i full träning, dock återstår det att se om Josip blir redo för returen i playoffmatchen. Detta betyder att Dinamo kommer mönstra en stark startelva mot Bodö.

Efter derbyt i helgen, kändes det som att spelarna hade kunnat spela en till match. Energiboosten som spelarna fick efter derbyt,  betyder mycket mer än vad man kan föreställa sig. Blåa familjen andas som en och spelmässigt har det sett fantastiskt ut mot Hajduk Split. Total fotboll i 90 minuter där Dinamo till slut knäckte rivalerna. Ante Cacic såg minst sagt nöjd ut efter derbyt, trots att han visade inget leende. Men det är kanske för att han vet att tiden är inne för en stundande vecka.

På pressintervju efter derbyt nämnde Cacic detta:
”Vi har inte mycket tid. Vi åker om två dagar till Norge. Norrmännen är ett lag som har toppform just nu och underlaget i Bodö är något vi inte är vana vid. Men vi är också i form.”
”Jag nämnde det tidigare, vi behövde bara några matcher till för att få allt att fungera.  Spelarna tror på det som vi har pratat om inför och under säsongen.”

Vilken startelva väljer Cacic att ta ut? Formationen vet man i förväg, men jag chansar med följande:
Livakovic – Ristovski, Ljubicic, B.Sutalo, Lauritsen – Ademi, Misic – Baturina, Orsic, Spikic – Drmic

”Superlaget” Bodö/Glimt
Hemmalaget kommer närmast från en bortaseger i ligaspelet. Det blev hela 4-1 mot Sarpsborg 08. Bodö spelade i 4-3-3 formation mot Sarpsborg och hade totalt 17 avslut mot mål. Segern betyder också att man klättrar upp på 2:a plats i ligatabellen, men fortfarande har man 5 poäng upp till serieledarna Molde. Dock är det viktigt att nämna att laget har gjort 48 mål på 18 ligamatcher!
Bodö spänner upp musklerna inför CL-playoff
Under föregående vecka fick klubben nämligen den största förstärkningen i klubbens historia, inte bara klubben utan även i norsk fotbolls historia. Det handlar om danske mittfältaren Albert Grönbaek som hittills spelat i Aarhus. Enligt BT Sport ska Bodö/Glimt betala upp till 3,36 miljoner € för 21-årige dansken. Rekordet hade tidigare John Carew som köptes av Rosenborg för 2,75 miljoner € från Vålerenga för mer än 20 år sedan.

Erfarenheter
Bodö hade en fantastisk fjolårssäsong. Förutom att man överlägset vann Elitserien före Molde, så tog man Europa med storm i Uefa Conference League. Sagan stannade av i kvartsfinalen mot AS Roma. Men Bodö lyckades brotta ner Celtic Glasgow i sextondelsfinalen och AZ Alkmaar i kvartsfinalen. Definitivt ett varningsfinger för Dinamo inför bortamatchen.

Tankar inför bortamatchen mot Bodö
Hemmalaget är en målmaskin och spelar just nu i toppform. Värt att nämna återigen är underlaget som är en fiende för Dinamo. Men efter 90 spelade matcher, hoppas jag på ett resultat som går att acceptera. Vi ska inte heller räkna bort Dinamo som har flera starka sidor. Blåa är också en målmaskin, då man under 10 tävlingsmatcher stått för 28 gjorda mål och är fortfarande obesegrade i samtliga tävlingar. Med tanke på att det står mycket på spel, så tippar jag att allt avgörs i returen.

Plats: Aspmyran stadion (Bodö)
Tid: 21:00
Domare: D.Makkelie (Nederländerna)
Tips: 1-1 (Drmic)
 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2022-08-16 06:44:24
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!