Lagbanner
Maksimir, 2023-12-17 17:15

Dinamo Zagreb - Hajduk Split

Inför Dinamo Zagreb – Hajduk Split
Maksimir är slutsålt!

Inför Dinamo Zagreb – Hajduk Split

Seriefinalen stundar för Dinamo som tar emot rivalerna från söder. Derbyt är det sista som händer i kroatiska förstaligan inför vinteruppehållet och en seger för blått hade kommit som en sårsalva inför våren.

Det var ett tag sedan ett derby hade sådan betydelse för regerande mästarna. Hajduk är serieledaren med sju poäng mer på kontot än Dinamo, men detta är då med två matcher mer spelade. Därför hade en seger underlättat en del under våren för Dinamo och förmodligen kastat rivalerna i en depressiv julafton.
 


Hur viktigt det är för gästerna att åka hem utan större förluster säger uttalandet av deras ultras supportrar Torcida som säger så här: ”Imorgon är det ett derby, en match mot symbolen för ondskan och cancern i kroatisk fotboll, vi kommer att höras i nittio minuter. Låt våra sånger eka över hela Zagreb!”

Propaganda och lögner har stor effekt speciellt bland naiva och unga supportrar, men detta elände har bara skapat hat och irritation hos hela Hajduk skaran från supportrar, tränare och spelare. Någonstans känns det som ett tvång för deras tränare och spelare att tycka lika som supportrarna, för annars riskerar man att betala dyrt pris ute på Splits gator. Otroligt att kalla en klubb som Dinamo för ”ondska” trots att man kammade hem 90% av Uefa koefficienten för kroatiska fotbollsklubbar och samtidigt skapade spelare som Modric, Kovacic, Gvardiol, Lovren och Brozovic, för att inte nämna vad detta har betytt för landslaget.

Under den tiden fanns inte Hajduk på kartan när kroatisk fotbollshistoria skapades och därför hoppas man med hela hjärtat att Dinamo kommer komma tillbaka ännu starkare ur den här turbulenta hösten.

Turbulensen startade redan i ligapremiären med ett hett derby på stadion Maksimir. Dinamo hade allt i egna händer, dominerade matchen och bombarderade med målchanser. Segern var inom räckhåll efter att Petkovic gör mål i första halvleken. Väl i andra halvleken blir Dinamo tilldelade straffspark och det är här som ödet vänder en rygg. Petkovic missar straffsparken, Hajduk lyckas vända matchen på något sätt och därefter händer AEK Aten, kravaller i Aten, en grekisk supporter mister livet, Dinamo åker ut ur CL-kvalet, spelarförsäljningar på Livakovic, Sutalo och Ivanusec aktiveras.

Dinamo-Hajduk <--------------------- Länk till premiärmatchen i ligan

En oerhört tung säsong både för spelarna och tränarna som konstant letade efter ljuset i den mörka tunneln. Kanske man hittade hoppet efter segern mot Ballkani och en total vändning står oss nära? Ett derby kommer inte avgöra säsongen, men psykologiskt kommer den ha stor påverkar på motståndarna och spelarna i det blåa omklädningsrummet.

//
 
Jakirovics manskap är uppe på fem raka segrar med senaste i torsdags mot FC Ballkani i Conference League där man säkrat Europa våren och otåligt väntar på lottningen som kommer ske på måndag. Segern mot Ballkani var den fjärde raka utan att släppa in ett mål och det känns som att vi är på väg i rätt riktning.

Vilken startelva som Jakirovic bestämmer sig inför derbyt är inte enkel att gissa, men en sak är säker, han litar på erfarenhet och rutin och det ger fördel för spelare som KTC, Ademi, Zagorac, Ristovski och Misic. Potentiell startelva:

Zagorac MV – Ristovski HB, Perkovic VB, Peric MB, KTC MB – Misic CM, Ademi CM – Kaneko OHM, Baturina OM, Spikic OVM – Petkovic CF

Hajduk Split
Vitt har fortfarande stora drömmen om att sätta händerna på ligaguldet i slutet av säsongen och det är deras rätt. Hajduk leder serien trots att man inte imponerat, precis liksom Dinamo, Rijeka och Osijek har klubben haft sina uppgångar och nedgångar den här säsongen.

En tränare har redan lämnat klubben i oktober månad, en tränare som många trodde skulle ge Hajduk musklerna och självförtroende man saknade. Men Ivan Leko tappade förtroende i omklädningsrummet och efter en serie sämre resultat bestämde sig ordförande Jakobusic för att göra ett drastiskt drag genom att återanställa Mislav Karoglan. F.d. tränaren ledde Hajduk under tio matcher förra säsongen som en tillfällig lösning, och trots att han lyckas vinna åtta och kryss i två matcher, fick han lämna tränarposten för Leko.

Fortfarande är Karoglan obesegrad som Hajduk tränare och det är fortfarande svårt att säga om han har det som krävs för att vinna en ligatitel. Matchen på stadion Maksimir kommer ge en del svar men att vinna i ett derby ger inga garantier alls och bevis på det är hans föregångare som har lyckats besegra Dinamo två gånger den här säsongen och trots det fått lämna klubben.

Inbördes matcher nuvarande säsong
Supercup Dinamo – Hajduk = 1-0
Ligamatch Dinamo – Hajduk = 1-2
Ligamatch Hajduk – Dinamo = 1-0

//

Datum: 17 december
Tid: 17:15
Plats: stadion Maksimir (Zagreb)
 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2023-12-16 23:03:01
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!