Lagbanner
Maksimir, 2023-08-27 21:05

Dinamo Zagreb - HNK Rijeka

Inför: Dinamo Zagreb - Rijeka
Petkovic som kapten igen?

Inför: Dinamo Zagreb - Rijeka

Nästkommande match hemma mot Rijeka som fick en raketstart på säsongen med tränaren Jakirovic, som nu står på andra sidan och leder Dinamo Zagreb sedan i måndags!

Det tog inte lång tid för nyanställde tränaren att lyfta laget. Dinamo studsade tillbaka med stark seger i Europa League kvalet mot Sparta Prag (3-1). Med kämpande insats och blixtsnabba mål i andra halvleken kunde blått säkra en komfortabel seger inför returen. Nu ställer man om till ligafotbollen där Dinamo senast spelade en ligamatch den 5:e augusti mot HNK Gorica (0-0).

Nästan en hel månad har gått utan ligafotboll och det känns som att konkurrenterna haft en rak motorväg. Vi har vittnat om fem omgångar där Osijek, Rijeka och Hajduk har passat på läget som bjudits på här och tagit långa kliv ifrån Dinamo i toppstriden. Redan efter fem omgångar pratas det i Dalmatien att Hajduk äntligen mognat för en, men det är ingen som har insett att blåa omklädningsrummet haft fokus på lagbygget, spelarförsäljningar och CL kvalet.

Med Biscan lyckades Dinamo tappa hela fem poäng på hemmaplan den här säsongen och vi har endast spelat två hemmamatcher i ligan. Ikväll kommer det blåa tåget tillbaka och definitivt är vi pressade att ta en efterlängtad seger mot ett Rijeka som gått bättre hittills i ligan.

//
 
Hur kommer Jakirovic starta mot Rijeka?
Blått ligger långt efter Hajduk, Osijek och Rijeka i ligatabellen och man kan tycka att det finns inget utrymme för att spara vissa spelare i en match som denna. 

Än idag går det inte att tänka sig ett Dinamo utan de tre viktiga stjärnor som lämnade i veckan för Ajax, Feyenoord och Fenerbahce. Men sådant är livet i fotbollen och en ny era har startat för Maksimir klubben som har musklerna för att resa sig ur svåra situationer.
 
Mot Sparta fick Ljubicic spela vänsterback och jag tror att tankarna var att vila upp Mykhaylichenko för Rijeka matchen. Jag hoppas även på en Bosko Sutalo från start, hans erfarenhet och kvalitet bör utnyttjas. På mittfältet bör det inte vara några ändringar. Även om Baturina byttes ut mot Sparta i 70:e minut, så blev han inte förtjust över det bytet, och på vägen till bänken slängde han vattenflaskan i marken! 
 
Jakirovic såg vad som hände, han är en tränare som har en vana att straffa sådant beteende, men i den här sitsen så kan man tycka att det är inte läget att argumentera när tre viktiga poäng står på spel och samtliga spelare behövs ikväll.
 
Startelvan
Nevistic MV – Mykhaylichenko VB, Moharrami HB, Sutalo MB, Ristovski MB – Misic CM, Bulat CM, Baturina OM – Stojkovic VY, Spikic HY, Petkovic CF

HNK Rijeka
Gästerna fick en chockstart i början av veckan när Jakirovic meddelade att han lämnar klubben för Dinamo. Negativt för en klubb som Rijeka som äntligen fick en kanonstart på säsongen, både i ligan och Conference League kvalen. Men Dinamos rop är något speciellt för varenda tränare i HNL ligan. 

Detta betyder inte att Rijekas spelare är lämnade med en dålig ersättare, nej inte alls. Klubben har arbetat stenhårt i veckan och anställt en liknande profil som Jakirovic. Han heter Zeljko Spolic och han har varit huvudtränare för HNK Gorica fram tills på onsdag. En tränare som tog över Gorica förra säsongen när klubben låg sist i ligan och hade hela 15 poäng upp till säker mark, för att säkra kontraktet i nästsista omgången! Gorica hade en motor med 50 hästkrafter, nu har Sopic fått en starkare motor med över 150hk och jag är nyfiken hur långt han kommer att nå med Rijeka. Vi kan också lägga till att Sopic var på Dinamos radar som en av kandidaterna att ta över efter Igor Biscan, men Rijekas ordförande Damir Miskovic har gjort ett snabbt och klokt drag att plocka in Sopic, som förespråkar disciplin och fight inställning på plan!

//

Konkurrenten kommer närmast från en knapp förlust i Conference League kvalet borta mot franska Lille (1-2). Rijeka tog en ledning i första halvleken efter ett läckert mål av nyförvärvet Marco Pasalic som är f.d. Borussia Dortmund anfallaren.
 




Bortalaget spelade en bra match i Frankrike och man lever för returen mot franska Lille. Det kan också betyda att man kommer lägga mer fokus på att försvara och spara på krafterna inför returen mot Lille. Kanske startar Marco Pasalic på bänken den här gången? Definitivt en spelare att hålla ett extra öga på. Förutom Marco så tycker jag att anfallaren Ivanovic är intressant, en ung 19-åring som stått för fem fullträffar på nio tävlingsmatcher den här säsongen. Vi ska inte heller glömma Niko Jankovic som Igor Biscan viftade bort för enkelt och spelaren såldes till Rijeka för pris av jordnötter. Målvakten Labrovic som är otroligt duktig mellan stolparna är också tredjemålvakten i kroatiska landslaget. 

Potentiella startelvan 
Labrovic MV - Goda VB, Mitrovic MB, Galesic MB, Veiga VB - Hodza CM, Selahi CM, Fruk VM, Pasalic HM - Jankovic OM - Ivanovic CF

//
 


Förväntningar 
Dinamo är pressade att besegra Rijeka på hemmaplan och har blått rätt inställning, vilket jag är helt hundra säker på att vi kommer ha, så kommer vi se Dinamo vinna andra raka segern på hemmaplan. Hög press och mycket bollinnehav är att räkna för Dinamos fördel där försvaret får se upp med Rijekas snabba omställningar. En oerhört intressant match med många spelardueller på planen som väntar på Maksimir ikväll. Jag hoppas att vi kommer se Bruno Petkovic med kaptensbindeln runt armen, vi såg vad det betydde för honom mot Sparta. Man ogillade rykten om en övergång  till turkiska Trabzonspor för Petkovic. Före detta Dinamo tränaren som satte Petkovic på kartan, Nenad Bjelica vet vad han kommer att få med Bruno om han lyckas köpa loss spelaren från Dinamo, som har bara ett år kvar på kontraktet. Med tanke på att klubben är inne i fasen med lagbygget och att Petkovic är den sista mohikanen, så är det mycket möjligt att vi ser honom lämna klubben innan transferfönstret stänger.

Datum: 27 augusti 
Tid: 21:05
Plats: stadion Maksimir (Zagreb)
Tips: 3-2 (Petkovic, Stojkovic, Baturina)

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2023-08-27 09:09:44
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!