Lagbanner
Stadion Poljud, 2022-10-21 18:00

Hajduk Split - Dinamo Zagreb

Inför Hajduk

Inför Hajduk

Jubileums derby stundar på fredag mellan två ut av dom största fotbollsklubbarna i Kroatien. 

En tredjedel av ligasäsongen är bakom oss och Dinamo har redan nu skapat sig en god marginal ner till rivalerna Hajduk Split. Det är tidigt på säsongen att prata om en ny ligatitel, men en seger på fredag hade troligtvis haft en stor påverkan i jakten på en ligaseger.

Detta är också 100:e ligaderby mellan klubbarna. Hittills har Dinamo vunnit 47 matcher mot Hajduks 28 segrar och 25 matcher har slutat oavgjort. Det är också tredje gången den här säsongen som lagen möts. Dinamo har vunnit två föregående matcher, en seger i supercupfinalen efter straffsparkar och en seger på hemmaplan med hela 4–1.

Mycket kommer förstås handla om bortalaget som hittills tappat endast två poäng. Det är bortamatchen mot nykomlingen NK Varazdin (1-1) som slutade oavgjort. Total dominans av Dinamo Zagreb som leder med åtta poäng före Hajduk (2:a) och 10 poäng före Osijek (3:a). 

Hur ställer Dinamo upp i derbyt? 
Blått har en viktig match i Champions League om fyra dagar, men inga spelare sparas i derbyt. Mycket står på spel och även om maginfluensa varit inne i omklädningsrummet där fem spelare insjuknat, så hoppas jag på en stark startelva. Startelvan blir alltid en gissning, lite tvivel kring Luka Ivanusec, återstår att se om han tappat Ante Cacics förtroende. Men något i denna stil gissar jag:

Formation 4-2-3-1
Livakovic – Ristovski, Ljubicic, Peric, J.Sutalo – Ademi, Misic – Orsic, Ivanusec, Spikic – Petkovic
 
Ante Cacic inför derbyt
”En vacker ambient väntar på oss i Split. Vi är på gott humör och vill avsluta månaden på bästa sätt. Det finns ingen bättre uppvärmning inför AC Milan än ett derby på Poljud”

Angående maginfluensan som spridit sig bland spelarna
”Nevistic, Bulat och Emreli missar definitivt matchen i Poljud, men vi väntar på grönt ljus för Ljubicic och Stefulj

”Det finns kvar att spela två tredjedelar av ligasäsongen, så ligan kommer inte avgöras på fredag. För Dinamo är det viktigt att spela match för match och att ha en dynamik, vilket vi lyckats med”

Hajduk Split
Dalmatinska mentaliteten känner man väl till, inte minst fansens stämning inför det viktiga derbyt. Mycket står på spel för hemmalaget, då man är väl medvetna om vad en förlust hade betytt för fortsättningen av säsongen. Hemmalaget hade stora drömmar i början av säsongen, men planerna gick sönder redan efter åttonde omgången när man valde att sparka tränaren Dambrauskas. 

Stämningen är oviss även om hemmalaget vunnit fyra matcher på raken med nygamle tränaren Vulic. Känns som att Split har läckage i båten och det är bara en tidsfråga när hela styrelsen byts ut och detta är inget nytt här i söder. 


Fem senaste inbördes matcher
Dinamo – Hajduk = 4-1
Dinamo – Hajduk = 0-0(4-1)
Dinamo – Hajduk = 3-1
Hajduk – Dinamo = 1-0
Hajduk – Dinamo = 0-0

Tankar inför derbyt
Ett hett Poljud väntar när blått har världens chans att knocka rivalerna och jag har en bra känsla inför matchen. Självklart kommer en seger i derbyt betyda mycket inför stundande Champions League match på tisdag. Jag tvivlar inte - Dinamo kommer ta ett stort steg mot nya ligatiteln.


Plats: stadion Poljud (Split)
Tid: 18:00
Datum: 21 oktober
Tips: 2-0 (Petkovic, Ademi)
 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2022-10-21 07:03:04
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!