Lagbanner
Maksimir, 2023-07-21 20:00

Dinamo Zagreb - Hajduk Split

Inför Hajduk
Vilket blir ditt nästa trollnummer Bruno?

Inför Hajduk

Supercupfinalen är bakom oss och näst på tur står ligapremiären som också öppnas mot starkaste möjliga motstånd - Hajduk Split!

Vägen mot ny ligatitel kommer offras med blod och svett! Den här ligasäsongen är ännu mer utmanande än föregående. Dinamo kommer att ha flera konkurrenter om ligatiteln eftersom Rijeka och Osijek troligtvis lärt sig läxan och satsar nu för en stark comeback. På grund av det kan man tycka att en premiärseger mot en konkurrent hade varit guldvärd.

Förra helgen bärgades segern fram efter Martin Baturinas snygga mål. För att vinna på fredag, igen mot Hajduk, kommer vi behöva ytterligare magi och skicklighet. Allt pekar mot att tränaren Igor Biscan kommer starta med samma startelva, vilket är glädjande!

 



Bruno Petkovic behövs verkligen och om han till slut lämnar klubben innan transferfönstret stänger, kommer vi har svårt för att ersätta en sådan lirare. Efter dagens nyhet att Josko Gvardiol är på väg mot Manchester City, betyder det också att Dinamo har rätt till 20% av övergångssumman som City kommer betala ut till Leipzig.

Med detta sagt, kommer Dinamo att fylla kassan och möjlighet för att förlänga kontrakt med Petkovic kommer vara fullt möjlig! Men silly season tar vi i ett annat forum. Tillbaka till derbyt och ligapremiären!

//

Tankar kring startelvan
Förutom Petkovic, så är tydligen en övergång nära för en av världens bästa målvakter - Dominik Livakovic, om vi ska tro på Frabrizio Romanos tweet häromdagen. Inget har hänt sedan italienaren la ut tweeten, Livakovic är fortfarande kvar i klubben och styrelsen är kanske så pass kyliga att de avvaktar tills fjärdeomgången av CL-kvalet.

Trots alla spekulationer så räknar jag med Livakovic mellan stolparna. Han är sannerligen en ledare och exempel för övriga spelare i klubben. Framför Livi förväntas som vanligt mittbacksparet Josip Sutalo och Dino Peric. Vänsterback Robert Ljubicic och till höger Stefan Ristovski.

På mittfältet är platsen cementerad för Josip Misic och Marko Bulat som alltmer får förtroende från Biscan. I offensiven är Dinamos och Kroatiens nästa nummer 10 redo att ta plats. Martin Baturina var mannen som vägde över skålen i supercupfinalen förra helgen. Tillsammans med Spikic som höger ytter och en tveksam Luka Ivanusec som gick av planen skadad. Ivanusec är det enda frågetecknet inför derbyt, klubben har inte gått ut med ytterligare information om hur allvarig Ivanusecs skada är, det kan ha varit en kramp i slutet av matchen. Högst upp hoppas man se maestro Bruno Petkovic!

//
Säger bara...
Intressant är att Dinamo nu har fem raka segrar på hemmaplan mot Hajduk. Sista fem inbördes matcher på stadion Maksimir:
2023-07 Dinamo - Hajduk = 1-0
2023-02 Dinamo - Hajduk = 4-0
2022-08 Dinamo - Hajduk = 4-1
2022-07 Dinamo - Hajduk = 0-0 (5-4)*straffar
2022-05 Dinamo - Hajduk = 3-1

//

Hajduk Split
Säsongen har inte ens startat och motståndartränaren har redan börjat bete sig som ett gatubarn. Aggressivitet och anklagelser på grund att man är hjälplösa. Vad bör Dinamo göra, bara släppa taget om allt för att Hajduk ska för en gångs skull vinna en ligatitel?

Just nu känns det som att rivalerna har en tränare, trupp och fansen med ett enda mål. Och det är att hata och smutskasta alla runtomkring och ständigt rulla bandet tillbaka och prata om tidigare domarbeslut som inte har något med vardagen att göra. Även om Dinamo vunnit 17 av dom 18 senaste ligatitlar (oftast med +15 poäng försprång), så tar gnällandet aldrig slut.

När du har fokus på negativa saker så blir det enkelt att det slår tillbaka mot en. Dinamo har redan vunnit en inbördes match den här säsongen. Näst på tur väntar ännu ett hett derby i ligapremiären.

Två saker är säkra inför derbyt och det är att Livaja är tillbaka och det andra är att tränaren Ivan Leko är suspenderad. Vi kan förvänta oss ett tydligare spel från Hajduk som kommer söka Livaja i varje läge. Det kommer att vara en kamp mellan mittbacksparet Peric och Sutalo mot Livaja.

Möjlig startelva;
Lucic MV - Moufi HB, Sarlija MB, Ferro MB, Melnjak VB - Krovinovic CM, Odjida-Ofoe CM - Benrahou OM, Dolcek HM, Mlakar VM - Livaja CF

//

Matchbild
I supercupfinalen spelade Hajduk annorlunda med hög press och när de väl inte hade bollen, stod alla spelare bakom boll och man försvarade med 11 man. Däremot kom man ut farligt på kanterna när möjlighet för kontringar fanns. Något liknande kan vi förvänta oss från Hajduk på fredag, förutom att man kommer söka Livaja vid uppspelsfasen och i Dinamos straffområde. Allt detta vet vi och Igor Biscan och Hajduk vet allt om Dinamo. Ligapremiären kommer vara tuffare än supercup matchen. Förvänta er inte vackert spel den här gången. Spänning mellan klubbarna är maxad sedan förra matchen, och jag räknar med ett dussin gula kort och möjligt utvisningar. Till slut känns det som att blått kommer ha mer kyla och kontroll och vi får inte glömma att vi spelar på hemmaplan. Hocemo pobjedu - idemo plavi!
 




Datum: 21 juli fredag
Tid: 20:00
Plats: stadion Maksimir (Zagreb)
Tips: 2-0 (Petkovic, Peric)
 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2023-07-20 12:33:17
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!