Lagbanner
Maksimir, 2024-09-13 20:00

Dinamo Zagreb - Hajduk Split

Inför Hajduk: första ligaderbyt!
Värmer Dinamo upp med seger inför Bayern?

Inför Hajduk: första ligaderbyt!

Kroatiens titaner skall göra upp på en regnig gräsmatta i Zagreb. Det ser ut att regna stadigt hela denna dag vilket kommer försämra underlaget för båda lagen, men en sak är säker: Dinamo har hemmaplan och här kräver man alltid seger!

Dinamo Zagreb
Säsongen hittills går nästintill perfekt med tanke på serieledningen i HNL och säkrad gruppspel i Champions League! En kraftig seger mot Hajduk Split vore grädde på moset mot en ostabil rival.

Flera faktorer talar för Dinamo ikväll och den första är att blåa tåget gått obesegrade i 21 raka tävlingsmatcher med senaste förlusten i mars månad på bortaplan mot grekiska PAOK! Urstark form av Jakirovics manskap som marscherar ostoppbart mot ännu en ligatitel.

Att så här tidigt på året säga att Dinamo närmar sig nytt ligaguld kommer tack vare tillståndet hos de övriga konkurrenterna som möter ett stabilt Dinamo som på lång sikt med trupp bredden kommer simma lugn i hamn kanske redan till Julen?

Nackdelar för Dinamo går att räkna ner på en hand inför kvällens derby. Det första är kanske skadan på mittfältaren Josip Misic som ser ut att missa kvällens derby. Till matchen är även Pierre-Gabriel och Mmae tveksamma och det kanske lutar mest åt att man sparar spelarna till Bayern matchen nästa vecka. I övrigt har Jakirovic en stark startelva att matcha på pappret.

Kvällens startelva i 3-5-2 formation
Nevistic MV – Ristovski MB, KTC MB, Bernauer MB – Ademi DM, Sucic MC, Baturina MC, Pjaca VM, Hoxha HM – Petkovic CF, Kulenovic CF
 



Hajduk Split
Klubben befinner sig mitt i en turbulens där man sparkat sportchefen och före detta Fiorentina och Milan spelaren Nikola Kalinic. Förutom Kalinic så lyckades man komma i bråk med en av Kroatiens största spelare genom tiderna: Ivan Perisic!

Perisic lämnade Hajduk för cirka en månad sedan och det var bara det första tecken att klubben inte kan hantera pressen eller hitta lösningar för att undvika kaos. Man har varken hittat ersättare för Perisic eller andra positioner där man behövde stärka. Kalinic hamnde i efterkälken med flertal misslyckade försök på transfer marknaden och kanske är det en av anledningarna att man offrar sportchefen i första hand.

Kaoset fortsatte efter förlusten mot Slovakiska klubben Ruzomberok i Uefa Conference League. Hajduk fortsatte där man slutade med ännu en säsong utan spel i Uefas gruppspelstävlingar.

Formen och resultaten är inte heller något som skrämmer en. För det mesta kan klubben tacka  anfallaren Marko Livaja och hans insatser som räddat de poängen man har hittills plockat i ligaspelet.

Livaja kommer inte räcka till ikväll för denna upplaga av Hajduk men en annan att hålla ögonen på är definitivt Ivan Rakitic! Kommer att vara extremt intressant att följa fighten på mittfältet mellan Hajduk paret Krovinovic och Rakitic mot Dinamos Baturina och Sucic!

För Genaro Gattusso blir detta oneklenigen den tuffaste matchen han hittills kommer uppleva på tränarbänken. Hur italienaren ställer upp ikväll är lätt att klura ut. Mycket kommer att handla om att ställa upp med stark försvarsmur som skall stoppa Petkovic och Kulenovic.

Startelva formation 4-2-3-1
Lucic MV – Melnjak VB, Diallo HB, Prpic MB, Uremovic MB – Krovinovic CM, Rakitic CM – Kalik OVM, Pukstas OM, Durdov OHM – Livaja CF
 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2024-09-13 16:07:31
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!