Lagbanner
Inför Istra: ligapremiär!

Inför Istra: ligapremiär!

Den nya fotbollssäsongen är precis runt hörnet när Dinamo och Istra drabbar samman ikväll och sätter fyr på HNL (Kroatiska Fotbolls Liga). Förutom att vi längtar efter att se Marko Pjaca och ett antal andra nyförvärv debutera på stadion Maksimir, så är det primära målet att öppna säsongen med en seger!

Till skillnad från föregående säsong och premiärmatchen på hemmaplan mot Hajduk Split som slutade med förlust, så är det betydligt lättare motstånd på pappret den här gången. Sergej Jakirovic kommer inte vänta allt för länge utan förväntas starta med en imponerande stark startelva mot Istra.

En seger är självklart ett imperativ ikväll eftersom vi vill ha en stark pole position i ligan och inte nog med det, i den andra ligaomgången väntar tuff bortamatch mot NK Osijek som startat säsongen starkt med två raka segrar i Conference League kvalet.



Försäsongen
Blåtts förberedelser startade på hemmaplan i Zagreb med ett par träningar där Jakirovic slog samman en lång lista med spelare från ungdomslaget som skulle följa med på träningslägret i Österrike. Hela nio ungdomsspelare följde och här pratar vi om målvakten Antonio Rajic, försvararna med stortalangen Noa Mikic. Marko Zebic och tränarens egen son Leon Jakirovic som också är en lovande spelare.

Mittfältaren Branko Pavic tog chansen på allvar och visade att han är att räkna med, samt Sven Sunta, Patrik Horvat och vi får inte glömma anfallarna Tin Miljak och Mislav Cutuk.

Fördelen med årets försäsong var den långa pausen som gav möjligheter att ladda om både fysiskt och mentalt. Känslan är att klubben tog vara på tillfället och att förberedelserna tillsammans med scouting och transferfönstret gick mestadels som önskat.

Kanske hade vi velat se landslagsmannen Marco Pasalic i Dinamos spelartrupp vilket hade täppt till offensiva högerkanten, men så länge transferfönstret står öppet så finns det fortfarande möjlighet att Pasalic anländer till Dinamo.

Att Rijeka anfallaren inte köpts loss betyder inte att truppen är svag, tvärtom däremot har man gjort stor förtjänst till försvaret med långsiktiga åtgärder som spanjoren Raul Torrente och marockanen Samy Mmae.

Offensiven förstärktes med Marko Pjaca som är självklart största nyheten i sommar men även en Lukas Kacavenda som köptes loss från Lokomotiva Zagreb. Kacavenda har tränat med laget sedan hösten 2023 men på grund av skador har spelaren stoppats från spel.

Självklart har det inte bara handlat om nyförvärven utan även vissa spelare som har lämnat klubben som Josip Drmic, Mahir Emreli, Bosko Sutalo, Takuro Kaneko, Fran Brodic och Marko Bulat.

Spekulationer kring spelarförsäljningen av mittfältaren Petar Sucic har pågått senaste veckorna och visat intresse från italienska nykomlingen Como som tydligen lagt bud på 10 miljoner € plus bonusar.

Personligen så tycker jag att Sucic bör stanna i Dinamo en säsong till för att slipa till finesserna i Europaspelet. Spelaren är utan tvekan Kroatiens kommande storstjärna på mittfältet och en klubb som Como som är nykomlingar i Serie A känns bara som ett fel klubbval för Sucic som klarar av bättre!

För att inte prata om att Dinamo redan nu har en lovande stabil ekonomisk grund med Champions League playoff som ligger i potten och jag tippar på att man väntar på Europa kvalets resultat innan några beslut fattas.

Träningsmatcher
Vad det gäller träningsmatcher så har Dinamo spelat två träningsmatcher i Österrike var av en match mot turkiska Besiktas blev inställt på grund av oväder. Men en stark seger kom mot bulgariska CSKA Sofia med hela 6-1 och en förlust mot ukrainska Kryvbas 0-2.

På hemmaplan spelades det tre träningsmatcher. Först ut mot Nordmakedoniens Vardar Skopje där Dinamo vann enkelt med 3-0 och försäsongen avslutades med två träningsmatcher mot Shakhtar Donetsk.

Första matchen var en kombinerad startelva med flertal ungdomsspelare som förde Dinamo till segern med 1-0. Bara dagen efter spelades den andra träningsmatchen mot Shakhtar och här ställde båda klubbarna med starkaste vapen och som väntat blev det betydligt svårare när Dinamo fick jaga 0-2 underläge och kunde till slut rädda ett kryss i slutet av matchen med Bruno Petkovics andra mål i matchen.

Förväntad startelva
I nuläget kan man säga att Jakirovic kommer ha ett till två dilemman kring startelvan men det är bara godisbitar. Formation 4-2-3-1 kommer utan tvekan att användas på grund av fördelarna som ligger i formationens flexibilitet att snabbt skifta om till 4-3-3 eller 4-4-2.

I målet bör Ivan Nevistic starta. Försvaret kan bestå av mittbacksparet KTC och Mmae eller Raul Torrente vilket är det första dilemmat. Till höger ser vi gärna ungdomen ta plats och det är Noa Mikic men det lutar mest troligt mot erfarenhet och Stefan Ristovski. Vänsterback är Pierre-Gabrile som kommer ge Dinamos spel en helt annan dimension.

Central på mittfältet är det spikat för Josip Misic och Petar Sucic. Offensivt hoppas vi se Martin Baturina, Arber Hoxha, Marko Pjaca och Bruno Petkovic. Andra dilemmat är om Hoxha och Pjaca kan spela på var sin kant eftersom båda spelarna är högerfotade och båda föredrar att spela på vänsterkanten.

Andra option är att starta med Lukas Kacavenda till höger eller det osäkra kortet som Dario Spikic som tappat enormt mycket i kvalité föregående säsong, från att bli inkallad till landslagstruppen till brutala insatserna i ligaspelet och Conference League.

Nevistic (MV) - KTC (MB), Mmae(MB), Pierre-Gabriel(VB), Ristovski (HB) - Misic (CM), Sucic (CM) - Baturina (OM), Pjaca (VY), Kacavenda (HY) - Petkovic (CF)


NK Istra
Motståndarna kommer fortsätta i ny säsong med italienska tränaren Paolo Tramezzani som gav laget positiv chock efter att han tog över i februari 2024. Istra tog en stabil åttonde plats förra säsong med 41 inspelade poäng på kontot och till skillnad från föregående säsongerna slogs klubben ett tag om femte plats istället för traditionella nedflyttningskaoset.

Under försäsongen ser vi att klubben mötte utländska klubbar och dessutom imponerande namn från Serie A Venezia (1-1) och Udinese (1-4) samt ungerska mästarna Ferencvaros (1-3). Bättre resultat kom mot turkiska Göztepe (2-1) och slovenska FC Koper (2-2).

Tramezzani har mestadels förlitat sig på 5-4-1 formation mot topplagen i serien men även läxat upp laget att ställa om till 3-4-3. Istra var tidigare känt för att vara målsnåla offensivt men med nytt DNA har man plötsligt skapat sig stor respekt.

Tittar vi på hur Istra avsluta förra säsongen så toppar man ligan på sex senaste matcher med 4 vinster, ett kryss och endast två förluster. Den totala överblicken sedan Tramezzani tog över Istra i början av februari så är resultatet 6 vinster, 5 oavgjorda och 5 förluster vilket är inte alls illa för Pula klubben.

Vad vi kan förvänta oss av Istra ikväll är svårt att gissa med tanke på att Dinamo kommer diktera tempot. Däremot håller man hårt till grunden man byggt under avslutningen av säsongen så kommer vi säkert se bortalaget spela modigt på Maksimir och kanske lyckas trycka in ett mål?

Förväntningar i premiären
En varm sommarkväll med kall öl i handen och en stabil seger är att önska. Självklart kommer matchbilden att präglas av sättet hur Dinamo kommer dominera och jag har en bra känsla eftersom Jakirovic förberett laget mentalt inför nya utmaningar, precis som jag nämnde längre upp i rapporten om försäsongen. I april krossades Istra med 4-1 på hemmaplan och jag har inget emot att vi ser identiska siffror.

Tid: 21:00
Datum: 2 augusti
Plats: stadion Maksimir (Zagreb)
Tips: 3-1 (Petkovic, Pjaca, Baturina)

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2024-08-02 11:06:00
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!