Lagbanner
2022-09-14 18:45

Milan - Dinamo Zagreb

Inför Milan - Dinamo Zagreb
Bad Blue Boys på San Siro år 2000

Inför Milan - Dinamo Zagreb

Milan tar emot Dinamo Zagreb i Champions League grupp E. Står vi inför en ny skräll den här gången på San Siro? 

Associazione Calcio Milan
Klassisk klubb med stora drömmar. Så mycket minnen i den här klubben att rummen fylls med historia. Inzaghi, Shevchenko, Seedorf, Maldini, Cafu, Costacurta, Dida, Kaka, Ambrosini, Van Basten, Gullit, Boban… och listan är lång. Det är så jag minns rossoneri. Men vad hände sen? Minnesluckor när övriga toppklubbar forcerar framåt och Champions League bucklan lyfts senaste tretton åren, utan storklubben Milan.

Jag tror att alla vi fotbollsfanatiker saknat Milan på den stora scenen. Inte minst min galna svåger som bokstavligen fick sammanbrott och jag kan säga att det har INTE varit roligt att se Milan matcherna framför TV:n med honom. Jag kan bara tänka mig vad övriga Milan fans behövt stå ut med, när formen hängde på professionella spelare som Kucka, Bertolacci och en Abate som aldrig lärde sig att slå ett inlägg med högern. 

Men Milan är mognare idag än för fyra-fem år sedan. Efterlängtade ligatiteln kammades hem förra säsongen efter hela 11 år! Zlatan Ibrahimovic har bidragit en del till ligasegern, men den här kvällen kommer han att se matchen från läktaren. Säsong 22/23 är Milans dagsform inte den klockrenaste. Kommer närmast ifrån en tung ligaseger på bortaplan mot Sampdoria (2-1) trots en man utvisad. Sju tävlingsmatcher har rossoneri spelat hittills och formen är 4-3-0. Om jag har räknat rätt, så vinner Milan varannan match. Vilket i sin tur betyder att man kommer tappa poängen mot Dinamo?

Champions League: Salzburg - Milan 1-1
Bara en poäng mot ett piggt hemmalag som hade vingar i premiären. Fick en muntlig rapport och måste sägas det var en ärlig. Från svågern som rapporterade ett ”slö” Milan och ingen bra dag för flesta spelare där en Leao var inte sig själv. Typiskt portugisen måste jag säga, som har en hög högstanivå, men han kan vara lika usel som Harry Maguire när han är som sämst. Jag såg inte matchen, varken i repris, men en tappad poäng mot Dinamos konkurrent om tredjeplats i gruppen, är ett tecken på att det finns inga lätta matcher i Champions League. Om Pioli är lika vaken som Ancelotti, lär han ställa upp med starkaste elvan. Varför nämnde jag Ancelotti? Jo…

Historia
Milan och Dinamo möttes för länge sedan. Det var 9:e augusti år 2000 och dessa matcher kommer jag väl ihåg. På den tiden var Milans omklädningsrum fyllda med legendariska spelare och efter resultatet i första matchen i Milano, stod Dinamo chanslösa på hemmaplan. Jag kommer ihåg en nyhet, strax efter playoff lottningen, som om det vore igår. Ancelotti som var huvudtränare i Milan på den tiden, ansåg att det var nödläge att dra igång försäsongen tidigare p.g.a. motståndare. Och som han hade rätt. Dinamo krönte spelet med ett ledningsmål på San Siro efter 20 spelade minuter. Glädjen varade dock i två minuter när Andriy Shevchenko kvitterar. Matchen i sig är jämn och Dinamo backar inte för fem öre, men erfarna italienare som dom är, tar ledningen i 60:e minuten och väl på tilläggstid utökar Comandini till 3-1. Returen spelades efter två veckor i Zagreb och tills dess lyckades Milan återställa både fysiskt och psykiskt. Chanslösa på ett fullsatt Maksimir, vinner Milan med 3-0.

CL-playoff 2000. Matcherna går fortfarande att leta fram på youtube. 
Milan - Dinamo = 3-1
Dinamo - Milan = 0-3

Men nog om Milan, för det som intresserar mig mer är Dinamo Zagreb. Plavi kommer närmast från en ligaseger borta mot HNK Gorica. Fortsatt stabil ledning i ligan och inget nytt på skadefronten. Spelare som J. Sutalo, Ademi, Petkovic och Orsic fick ordentligt med vila inför  kvällens drabbning och jag hoppas att krafterna är samlade.

Dinamos äss i rockärmen 
Mister Orsic älskar stormatcher. Anfallaren är Dinamos främsta målskytt i Uefa tävlingsmatcher och har hittills stått för 15 mål på 34 uppträdande i den blåa tröjan. Vi minns hattrick i matcherna mot Atalanta i Champions League och Tottenham i Europa League åttondelsfinal. Orsic har även avgjort matcher på egen hand mot West Ham och Sevilla förra säsongen. Fräschast är väl demonteringen av Chelsea förra veckan, när nummer 99 rusade förbi blues dyrbara nyförvärv Fofana (som köptes på grund av hans snabbhet) och avgjorde matchen med ett mål. 

Allt handlar inte förstås om Orsic, klubben från Zagreb har flera farliga spelare. Bruno Petkovic har känt på magia del calcio italiano från Serie A till Serie B tills han blommade ut och hävdade sig i Dinamo. Luka Ivanusec är en annan diamant där flera klubbar från toppligorna följer spelarens utveckling. Vi är glada att vi har Luka kvar. Men vi är även glada att försvarsgeneralen Josip Sutalo stannat kvar ännu en säsong. Eftersom Leipzig hade Josip i reservplanen, i fall Gvardiol skulle lämna för Chelsea! Jag är helt hundra på att han lämnar klubben antigen till vintern, annars blir det nästa sommartransfer.

Matchplanen
Kontringsmöjligheter kommer att vara få, men målchanser som erbjuds på menyn, måste vi ta vara på. Vad har Ante Cacic för överraskningar den här kväll? Har laget kört nya träningsupplägg anpassade för AC Milan? Kanske nya rutiner innan match, ny motiveringsteknik och VÅGAR testa något annat? Något stort förbereds och vi kan sitta lugnt i båten och lita på ”TV-servisören” Ante Cacic. 

Formation 5-3-2 gick hem senast, alternativt 4-2-3-1 med Ljubicic som vikarierande på vänsterbacksplatsen. Jag ser gärna Moharrami som högerback upprepa matchen mot Chelsea, om Cacic bestämmer sig för fem manna försvar. Jag ramlade av stolen senast när bildskärmen framför mig visade uppställningen. Med all respekt för Milan, så anser jag att parkera bussen framför målet inte kommer vara nödvändigt på onsdag kväll.

5-3-2
Livakovic - Ljubicic, Moharrami, Ristovski, J. Sutalo, Peric - Misic, Ademi, Ivanusec - Orsic, Petkovic 

4-2-3-1
Livakovic - Ristovski, Ljubicic, Peric, J. Sutalo - Ademi, Misic - Ivanusec, Orsic, Spikic - Petkovic 

Tankar inför matchen
Jag nämnde det i matchrapporten efter Chelsea, att den matchtaktiken kommer inte ge poängskörd varje gång. Det vore självmord om Milan öppnar upp oss tidigt i matchen och vi startar matchen med fembackslinje. Jag håller tummarna att det inte händer, har en bra magkänsla att vi kommer att se ett modigare Dinamo. Räkna med en dramatisk och intressant match. Underskattning från hemmalaget finns det gott om.

Plats: San Siro (Milano, Italien)
Tid: 18:45
Domare: J. Manzano (Spanien)

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2022-09-14 07:55:00
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!