Lagbanner
Opus Arena, 2023-09-03 21:05

Osijek - Dinamo Zagreb

Inför Osijek - Dinamo: seger är ett måste!

Inför Osijek - Dinamo: seger är ett måste!

Tuff bortamatch väntar mot Osijek som är fortfarande obesegrat i ligan. För första gången spelar Dinamo Zagreb på Opus arenan i Osijek från klockan 21:05.

Tankarna inför matchen
Dinamo åkte ut i Europa League kvalet mot ett riktigt taggat och bättre Sparta Prag. Tjeckerna saknar tekniken men trots den nackdelen dominerade man stort i matchen och visade sig vara fysiskt starkare. Var det problem i fysiken som kostade Dinamo ett gruppspel i Europa League? Det har jag svårt att tro.

Kvällens bortamatch kommer visa om Dinamo mognat under Jakirovic. Jag vill tro att vi är på rätt väg och matcherna mot Rijeka (2-1) och Sparta Prag (3-1) i Zagreb visade tecken på att patienten lever. Nu väntar ett slutprov och det är på Opus arenan i för ett fullsatt stadion. Det är tuffa tider för blått, men en seger mot Osijek kan komma som en boost terapi inför uppehållet.

//

Startelvan
Med tanke på matchens vikt så har jag svårt att se att några större rotationer i startelvan kommer att se, närmare tror jag på samma startelvan som den i Prag. 

Nyförvärvet från Bayern München har tränat med laget i några dagar men han bör starta före Marin och Kacavenda. Gabriel Vidovic är trots allt värvad för att stärka truppen och vi vill se spelaren från start direkt mot Osijek.

4-3-3
Nevistic MV - Moharrami HB, Ljubicic VB, Peric MB, Ristovski MB - Misic CM, Bulat CM, Baturina OM - Spikic HY, Vidovic VY, Petkovic CF

//

NK Osijek
Hemmalaget hittar vi högt uppe på en tredjeplats i HNL tabellen med 3-2-0 statistik. Osijek kunde kanske haft en seger mer i statistiken och då tänker jag på bortamatchen mot Istra (4-4) där man tappade 4-2 ledning på bara några minuter.

Inför säsongen anställde man tränaren Stjepan Tomas som är f.d. Dinamo och landslagsspelare för Kroatien. Tomas är en som föredrar defensiv stil och det såg vi inte minst när han tränade FC Sherriff. Skillnaden här är att han har ett bättre lag på pappret och känslan ger mig att han inte utnyttjat truppens fulla potential. Försvaret är ett bekymmer här som läcker mål åt alla håll och på fem ligamatcher har Osijek släppt in hela tio mål. Det hela känns lite för mycket även om man gjort 17 mål framåt.

Tomas kombinerar mellan 4-4-2 och 4-2-3-1 formation, beroende på motståndare och om det är hemma- eller bortaplan. Profiler som Caktas som leder skytteligan med sju fullträffar på fem matcher och Lovric bör Dinamos försvar ha ett extra öga på. En av Osijeks bättre spelare är också anfallaren Mierez som förknippas med Dinamo allt oftare men ärligt talat så vet jag inte vad Jakirovic ska med honom till. 

Under säsongen 20/21 gjorde argentinaren hela 22 mål, men säsongen därpå endast tre mål och förra säsongen totalt 12 fullträffar. Under pågående säsong har Mierez gjort två mål på fem ligamatcher. 

//

Matchbilden 
Man känner väl till båda klubbarna även om man bara lever för Dinamo. Osijek har ett sämre försvar och mittfält och det lämnar bara ett val för blått vilket är att dominera med bollinnehav men då behöver sidoförflyttningarna gå snabbare. Bara på det viset kan Dinamo utnyttja Osijeks dåliga försvar vilket jag är helt säker att man kommer att göra det. Helt enkelt så hänger för mycket på spel i den här matchen. Glädjande nyheter är att Hajduk förlorade på hemmaplan mot Istra med 0-1 och jag gissar att det är ett tecken på Dinamos stora återkomst. 

Datum: 3 september 
Tid: 21:05
Plats: Opus arena (Osijek)
Tips: 1-2 (Petkovic och Spikic)

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2023-09-03 09:28:14
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!