Lagbanner
Maksimir, 2023-08-24 20:00

Dinamo Zagreb - AC Sparta Prag

Inför Sparta

Inför Sparta

Efter det tunga uttåget mot grekiska AEK Aten vänder sig Dinamot mot Europa League och playoff matchen mot tjeckiska Sparta Prag. Första matchen spelas på stadion Maksimir där blått kommer försöka studsa tillbaka med seger.

Dinamo kapitulerade till slut i lördags efter en mirakulös vändning av AEK Aten på tilläggstid. Minuter delade från ett eventuellt gruppspel i Champions League men nu finns det risk att man hamnar i Conference League. För att det värsta tänkbara ej ska hända, har styrelsen arbetat stenhårt under helgen och tagit ett klokt beslut genom att sparka Igor Biscan och på så sätt göra en positiv chock för laget.

Sergej Jakirovic blev anställd i måndags och redan ikväll har han debut. Endast fyra träningar med spelarna kommer inte räcka för Jakir att lägga sitt finger på spelstilen, men vi kan räkna med ett hungrigt, disciplinerat och taggat Dinamo som vill ta en revansch för senaste negativa resultaten. 





//

Spelarförsäljningar och laguppställningen 
Det som man anade efter CL-kvalet att vissa landslagsspelare kommer lämna klubben, började komma som en lavin redan under söndagen. 

Först ut var mittbacken Josip Sutalo som skrev på för Ajax och även om klubben nu fått 20,5 miljoner € från försäljningen så är truppen försvagad. Att ersätta en kugge som Sutalo kommer att vara extremt svårt, men Dinamos akademi har aldrig sluta att förvåna en. Tills ny talang kommer på plats så lutar det mesta åt att Ristovski fortsätter vikariera på mittbackspositionerna tillsammans nu med Bernauer eller Peric. 

Snackisen om Livakovics övergång till Fenerbahce har fått liv återigen. Livi är nära att skriva på för turkiska klubben och allt pekar på att det officiellt kommer ut under torsdagen/fredagen. Likaså med Luka Ivanusec övergång till Feyenoord som bör bli officiell under helgen eller nästa vecka. Här pratar vi om ytterligare två starka pjäser som också har viktiga roller i landslaget, men som kommer att lämna klubben. Det lämnar oss med den sista landslagssenatorn Bruno Petkovic som kommer finnas kvar av generationen som spelade Champions League gruppspel och kvartsfinal i Europa League. 

Under kommande dagarna kommer det arbetas extremt mycket med övergångar. Luka Stojkovic har redan presenterats under tisdagen men Jakirovic behöver ytterligare två- till tre nya namn för att låsa truppen. Tills dess så tippar jag med följande startelva:

Nevistic MV - Mykhaylichenko VB, Moharrami HB, Ristovski MB, Peric MB - Misic CM, Bulat CM, Baturina OM - Ivanusec VY, Spikic HY, Petkovic CF

//

Formkurvan
Man tänker inte på det så här tidigt på säsongen men blått har inte vunnit nu på tre raka tävlingsmatcher. Så här ser senaste fyra matcher ut för Dinamo:
Astana - Dinamo = 0-2
Dinamo - Gorica = 0-0
Dinamo - AEK = 1-2
AEK - Dinamo = 2-2

//

Sparta Prag 
Nya mästarna från Tjeckien som bröt Slavia Prags segersvit i ligan kommer till Zagreb. Gästerna har också förlorat i Champions League kvalet på ett dramatiskt sätt och det mot FC Köpenhamn efter straffsparksläggning. I Köpenhamn slutade första mötet mållöst, för att returen skulle sluta 1-1 efter ordinarie tid och efter en galen förlängning med total resultatet 3-3! 

Sparta har efter fem omgångar i inhemska ligan vunnit fyra av fem ligamatcher. Det första poängtapp kom i helgens bortamatch mot Teplice (1-1). Precis som Dinamo så letar Sparta efter en comeback med en seger då man inte vunnit på två senaste tävlingsmatcher.

//

Att gästerna spelar en offensiv fotbollsstil finns det gott om bevis i ligan då man lyckats göra fem mål på Jablonec (5-1) och Pardubice (5-2). Man kör med formation 3-4-3 eller 3-4-2-1. Farligaste spelaren är utan tvekan tjeckiske landslagsspelaren Jan Kuchta som den här säsongen stått för tre mål på sex matcher. 

I Sparta hittar vi även en f.d. Malmö FF spelare Veljko Birmancevic som man också bör se upp för. Birmancevic spelar som höger ytter och under pågående säsong har han spelat fem matcher för Sparta och gjort endast två mål.

//

Förväntningar
Hemmaplan tror jag kommer spela stor roll i den här matchen men även i returen. Dinamo Zagreb söker revansch med ny tränare sedan i måndags, men också utan en Sutalo och säkert Livakovic. Kommer nyförvärvet Stojkovic få chans från start eller förlitar sig Jakirovic på de gamla gardet? Korten kommer bli avslöjade  en timme innan avspark, men det allra viktigaste av allt är att Dinamo ser välorganiserat, har ett kontinuitet i spelet och är mentalt starka ute på planen och det är just dessa nackdelar laget hade under Biscans tid som tränare. Botten är nådd efter AEK matchen och värre än så går det verkligen inte. På torsdag kväll ska vi alla tillsammans fira Dinamos seger.

Datum: 24/8 torsdag
Tid: 20:00
Plats: stadion Maksimir (Zagreb)
Tips: 3-1 (Spikic, Petkovic, Baturina)

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2023-08-24 08:32:12
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!