Lagbanner
Stadion HNK Rijeka, 2023-05-21 19:30

HNK Rijeka - Dinamo Zagreb
1 - 2

Mästerligt och Moharrami

Mästerligt och Moharrami

Glädjande nyheter långt nere söderut mot A1 motorvägen. Blått bärgar hem en stark bortaseger och gör dessutom en imponerande insats med tanke på att titel striden var avgjord vid påsk.

HNK Rijeka - Dinamo Zagreb = 1-2 (0-1)
Marin 90' 1-2 ;  L.Ivanusec 43' 0-1, Moharrami 62' 0-2.

Biscan överraskade inte med Topic i startelvan utan valde att spänna musklerna redan från första minut. Dinamo gör stabil första halvlek men resten av matchen dominerade man fullt ut.

 



Det var glädjande att se hur motiverade spelarna var. Speciellt Petkovic som var på spelhumör och den här matchen visade allt vad vi kan gå miste om anfallaren skulle lämna det blåa omklädningsrummet under sommaren för Turkiska Superligan som det spekuleras om.

I jämförelse med Rijekas anfallare Matija Frigan som är på Dinamos önskelista, så är Petkovics kvalité utanför det vanliga. För bra för att vara sann, och för bra för kroatiska fotbollsligan. Trots att man insett detta, så hoppas man att han förlänger ytterligare flera säsonger!

Att matchen var betydelsefull för Rijeka var inget snack om saken. De kämpar om tredjeplatsen och Europa Conference League och det gör den här segern ännu sötare. Mästarlaget kunde redan kastat in handduken och testa akademispelarna som otligt väntar på sin tur.

Men Igor Biscan tar sitt arbete på fullaste allvar och spelarna återgäldar med fullständig dominans i andra halvleken. Luka Ivanusec öppnade upp Rijekas öde efter 43:e spelade minuter. Och återigen är det Baturina som står bakom assisten – totalt hans elfte assist i SuperSport HNL!

Senaste gången klubben gav en så ung spelare nummer 10, så måste vi nog rulla bandet ända tillbaka till Zvonimir Bobans tid på sent 80-tal. Baturina är tidigt inne på sin karriär och klubben vet hur man ska slipa till en diamant.

Sadegh Sadegh! Iraniern har spelat 101:a match för klubben och under jubileums matchen som spelades senaste helgen hemma mot Sibenik, var han millimetrar ifrån att göra sitt första mål och inte bara för Dinamos tröja, utan sitt allra första seniormål.

Drömmen blev till verklighet en vecka senare. Hur Moharrami lyckades göra sitt första seniormål är inte viktigt. Det allra viktigaste är att spelarens önskan gick i uppfyllelse och sättet hur hans medspelare firade målet var som om Sadegh fick ett barn. Grattis ännu en gång!

 


Händelserna stannar inte av där, Dinamo kunde ha dödat matchen med ett tredje mål. Men släkten är värst när hemmalaget lyckades reducera på tilläggstid genom våra egna akademi spelare Marin som trycker in returen förbi Livakovic, men av respekt firade inte anfallaren målet. Tack för den gesten Antonio!

Summering
Grattis till hela stabben och spelarna för en underbar insats på Rujevica! Nu väntar vi in firandet nästa helg när HNK Gorica kommer på ett sista besök. Jag som hoppades att Gorica skulle behöva kämpa om kontraktet i sista omgången på Maksimir, men det kommer inte bli av då motståndarna säkrade nytt kontrakt i lördags. 

Spelarbetygen från 1- till 5.
5- legendarisk
4- världsklass
3- professionellt
2- medel
1- amatör

Livakovic 3 – Livi är verkligen stor och kanske var detta hans sista bortamatch i HNL. Synd bara att han inte lyckades hålla nollan.
J.Sutalo 4 – ligans bästa mittback utan tvekan. Stark och säker, vinner varenda duell som på ett serverande fat
Ristovski 3 – makedonen kan spela som mittback också vilket glädjer, ännu en godkänt insats som vakant
Ljubicic 3 – fick spela vänsterback återigen och gör det med högt självförtroende
Moharrami 4 – grattis till första seniormålet! Han förtjänade detta och dessutom gör han försvarsarbetet
Misic 3 – vad ska jag säga, återigen lugn och säker med bollen
Bulat 3 – nu när han fått spela flera matcher på raken, ser vi hans potential, lite till så kommer Bulat visa vad han går för, om Biscan nu bestämmer sig att satsa på spelaren
Ivanusec 4 – spelade med högt självförtroende, snart blir han inkallad till landslagssamlingen
Spikic 2 – spelade stabilt och gjorde allt rätt i 2:a halvleken, men ikväll sakande han sista touchen
Petkovic 3 – inget mål ikväll, men trots det så var han utomstående. Vi håller tummarna att du stannar i Dinamo ännu ett år
Topic, Rukavina, Menalo, Bockaj, Drmic – samtliga spelade för lite för att betygsättas
 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2023-05-21 21:43:21
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!