Lagbanner
Officiellt: Nenad Bjelica tillbaka i Dinamo!
Nenad Bjelica är tillbaka i Dinamo efter 4 år!

Officiellt: Nenad Bjelica tillbaka i Dinamo!

Sagan har äntligen nått sitt slut efter en hel veckas spekulationer vem som kommer ta över tränarposten efter Sergej Jakirovic. Nygammalt ansikte i Zagreb blir Nenad Bjelica som tidigare ledde Dinamo mellan 2018 och 2020!

Flera kandidater har varit på listan och bland annat Edin Terzic, före detta Borussia Dortmund tränaren samt italienska tränaren Walter Mazzari. Det korrekta och bästa lösningen blev kroatisk tränaren.

Bjelica (53) kommer närmast från tyska klubben Union Berlin där han hjälpte klubben undvika nedflyttning men vidare samarbete blev det inte. Bjelica har annars en rik spelarkarriär bakom sig där han under sin professionella fotbollskarriär spelade för klubbar som NK Osijek, Real Betis, Albacete, Las Palmas och Kaiserslautern i slutet av 90-talet!

Själv kommer jag ihåg Bjelica som en offensiv mittfältare och en frisparksspecialist! Ni hittar säkert flera klipp med Bjelicas mål i Kaiserslautern under tiden som klubben spelade i Bundesliga.

Som tränare är han en duktig psykolog och en som är rak på sak och det vill säga att han föredrar disciplin och organiserad matchtaktik inför varje match. Dinamo anhängare kommer aldrig glömma perioden 2018-2020 när klubben bröt förbannelsen och för första gången på mer än femtio år tog sig vidare från Uefa gruppspelen och spelade slutspelet under våren.

Bjelicas meriterade resultat i Dinamo är åttondelsfinal i Europa League där det tog stopp mot Benfica efter förlängning. Samtidigt så vann klubben dubbeln samma säsong, ligatiteln och kroatiska cupen!

Säsongen 2019-2020 kvalade Dinamo till Champions League gruppspelet och städade av Atalanta på hemmaplan i premiären med hela 4-0! Den säsongen var Dinamo millimetrar ifrån att säkra andraplatsen i CL-gruppspelet men oavgjorda resultatet mot Shakhtar (3-3) på hemmaplan satte stopp.

Styrelsens val kan ses som ett logiskt och med tanke på att Bjelica är duktig att strukturera upplaget från grunden och det är först och främst försvaret. Defensiva lagdelen blöder och med tanke på att matcher mot Lokomotiva Zagreb och Monaco i CL närmar sig med stormsteg så är psykologiska delen jätteviktigt för att stoppa haveriet.

Självklart kan inte Bjelica lova att allting vänder efter en match, men hans uttalande om att han är väl medveten om att laget hamnat i en gråzon där man tappat moralen och att det är psykologiska biten han kommer arbete med. Dessutom känner han till spelare som kaptenen Ademi och Petkovic, samt Theophile-Catherine. 

Välkommen tillbaka och det är nästan så att man redan nu känner att Bjelica kommer garantera succe!
 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2024-09-27 12:28:00
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!