Lagbanner
Vilka är Bodø/Glimt?
"Superlaget" från Norge

Vilka är Bodø/Glimt?

Låt oss bekanta med norska Bodø inför Champions League playoff matcherna

Vilka är Bodø/Glimt som tagit norska fotbollen med storm, men även charmerat resten av Europa med spelen i Conference League.

FK Bodø/Glimt bildades den 19 september 1916 när varken jag eller du som läser detta, existerade. Klubben kommer ifrån staden Bodø som ligger långt norrut. Staden har cirka 40,000 invånare och vem vet, kanske bestämmer jag mig en dag för att besöka Nordland fylke.

Klubben går inte att sätta i samma ord som klassiska BK Rosenborg som vunnit norska fotbollsligan 26 gånger. Bodø/Glimt är långt ifrån framgångarna och har ett fåtal titlar som går att räkna upp på en hand. Norska cupmästerskapet 1975 och 1993, och norska seriemästerskapet genom segrar i Eliteserien 2020 och 2021. Bodø/Glimt har även smeknamnet ”Glimt” och ”Superlaget”.

Guldsäsongen 2021
Förutom att överlägset vunnit Elitserien har den norska klubben varit ett av dom skönaste överraskningar i Uefa Conference League. Bodø/Glimt nådde kvartsfinal i Conference League. På vägen till kvartsfinalen besegrade man skotska Celtic och holländska AZ Alkmaar. I gruppspelet spelade Bodö/Glimt mot Conference League vinnarna Roma. På hemmaplan deklasserade man Roma med hela 6-1 och i returen i Rom spelade man oavgjort 2-2. Men Roma skulle få sin revansch i kvartsfinalen.

Nuvarande säsong 2022
Transfermarkt värde: 16,700 000€
Dyraste spelaren: Ola Solbakken 2,0m€
Arena: Aspmyra stadion 8,500 kapacitet
Typ: konstgräs

Nyckelspelare:
A. Pellegrino anfallare, O. Solbakken anfallare, U. Saltnes mittfältare

Inför säsong 2022 blev Bodö/Glimt försvagade när anfallaren Erik Botheim lämnade för ryska Krasnodar för en cifra på 7,5 miljoner € enligt Transfermarkt. Defensiva mittfältaren Patrick Berg lämnade för franska Lens och mittbacken Marius Lode skrev på för Schalke 04 på free transfer. Men laget besitter andra kvaliter med anfallaren Pellegrino som är lagets främsta målskytt. Anfallaren har stått för 15 fullträffar i Elitserien och 3 mål i CL-kvalet.

På vägen till CL-playoff har Bodø inte stött på problem. På hemmaplan har "Superlaget" pumpat in 13 mål mot Linfield och Zalgiris.
Linfield (Nordirland) 8-1 totalt
Zalgiris (Litauen) 6-1 totalt

Lite trögare har det gått i Elitserien
I år ligger Bodö på en 3:e plats i ligatabellen med 8 poäng upp till serieledarna Molde. Regerande ligamästare hade en trög start i ligan, men går just nu på alla 6 cylindrar, då man på sex senaste matcher gjort hela 27 mål!

Att detta blir ingen enkel uppgift för Dinamo kan vi enas om. Mycket kommer handla om resultatet i första matchen där Dinamo måste se upp! Fördelarna för norska mästarna är konstgräset på hemmaplan. Likaså är underlaget på Maksimir nackdel för Bodö/Glimt. En spännande playoff väntar där jag ger Dinamo 60/40 fördel.

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2022-08-11 09:56:00
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!