Zdravko Mamic - Statens fiende nummer 1
Mannen som står bakom Dinamos och landslagets bedrift, en legend som snabbt glömdes bort.
Senaste dagarna blev det en massa skrivande och inlägg på Dinamo Zagrebs lagsida. Jag hoppas ni inte har något emot detta amatörskrivandet. Eftersom snart kommer Del 3 av kroatiska fotbollskulturen där jag kommer presentera Djurgårdens motståndare i Uefa Conference League, samt Osijek och en klubb som hatar allt som har med Dinamo att göra – Hajduk Split.
Anledningen till hatet är just den här mannen – Zdravko Mamic. Kopplingen mellan Dinamo Zagreb och Mamic börjar sedan lång tid tillbaka. Som 11-åring kom Zdravko Mamic på provspel i Dinamo tillsammans med sin äldre bror Stojan. Bröderna klarade av provet och något år senare blev Zdravko den ende representanten från Dinamo i Jugoslaviens U-15 landslag. Tyvärr så fick detta U15 landslaget stämpling som värdelösa, inklusive Zdravko Mamic. Kort efter detta tog spelarkarriären slut och Zdravko stannade kvar i fotbollen som funktionär.
Första direktkontakten mellan Mamic och Dinamo var genom klubbfansen Bad Blue Boys. År 1986 ledde Mamic Dinamo-fansen vid matchen mot Hajduk Split, när dom blåa vann övertygande med 4-1. På åttiotalet av förra seklet blev Zdravko Mamic vän med dåvarande klubbdirektören Miroslav ”Ciro” Blazevic och gick med i Dinamos styrelse. I slutet av 1994, när Balkankriget pågick, slutade Mamic i Dinamo av fri vilja.
Legenden återvänder till Dinamo år 2000 när klubben höll på att falla samman. Dinamo var skylldig flera tiotalsmiljoner €uro till staten och det stannar inte av där. Dinamo stod i skuld till spelarna, tränarna och hade hundratals stämningar i brevlådan. I en sådan katastrofal miljö när fåtal såg ljuset i tunneln, vågade Zdravko Mamic komma med avgörande beslut som skulle rädda klubbens existens. Flera ut av dåvarande styrelsemedlemmar fick lämna. Mamic lyckas då övertala Mirko Barisic att ta posten som ordförande i Dinamo. Barisic var vid den tiden ordförande för styrelsen i Siemens gruppen i Kroatien. Efter att tillträtt posten som ordförande i Dinamo, investerade Barisic pengar från Siemens för Dinamos återhämtning.
Mamics officiella återkomst till Dinamo var i november 2002, där han under samma år lånade personliga besparingar på 10 miljoner € till Dinamo, då klubben befanns under ekonomisk blockad. Efter hans officiella ankomst, gick klubben i konkurs som ett aktiebolag och fortsatte att medverka som medborgarförening. Tillsammans med Mirko Barisic lyckades Dinamo sanera skulden på över 100 miljoner tyska mark (cirka 100 miljoner euro idag eller 1 miljard kronor).
Under sitt mångåriga arbete i Dinamo visade Zdravko Mamic sig vara en mycket kapabel och framgångsrik fotbollsledare. Han är i särklass en av dom bästa när det gäller att förhandla om spelarförsäljning. Dinamo inkasserade över 250 miljoner euro under spelarförsäljning där räknar vi försäljningen av Luka Modric, Dejan Lovren, Mateo Kovacic, Mario Mandzukic, Marcelo Brozovic och många andra duktiga fotbollsspelare.
Tillsammans med Mirko Barisic skapade han en respektabil Europeisk klubb som beundras av hela fotbollsvärlden. Sportsliga resultaten blommade ut och Dinamo vann 16 ligatitlar på 17 år. Spelade i gruppspelen i Uefa-tävlingarna i 14 år med en oförglömlig kvartsfinal i Europa League säsong 2020/2021. En stabil plattform är skapad för klubbens framtid tack vare positiva ekonomiska och sportsliga resultat och en fotbollsakademi som är ett av världens bästa idag. Dinamo är utan överdrift starkaste klubben på Balkan regionen. Våga rätta mig om jag har fel.
Tyvärr så är det inte många som ser allting positivt. Zdravko Mamic är svartmålad i kroatisk media och framställs ofta som statens fiende nummer 1. Det är inte så att jag försvarar pengatvättning på något sätt. Mamic är en showman, varm och samtidigt impulsiv person. Efter så många år i klubben ansåg han att mycket stod till hans förtjänst och det var kanske detta som gjorde att han inte kunde hålla tassarna borta från astronomiska summorna som kom från spelarförsäljningarna av Luka Modric som såldes till Tottenham eller Dejan Lovren till Lyon t.ex. Mamic ska stå för det han har gjort, men alla vi har väl syndat?
År 2018 blev Mamic kallad till rättegång där han befanns skyldig till för att skadat Dinamos och statens budget och dömdes till 6,5 års fängelse. Här är vi redan ute på djupt vatten om ni förstår vad jag menar. Det handlar inte bara om budget och skattepengar, det handlar bl.a. om politk. Berätta för mig vilken stat skulle gå under om det saknades 100 miljoner kronor i statskassan?
Dagen före domen flydde Zdravko Mamic till grannlandet Bosnien och Hercegovina där han är bosatt idag. Dinamo finns idag p.g.a. några få hjältar. Landslaget presterar på en världsklassnivå på grund av kloka människor. Jag vill avsluta med att önska Zdravko Mamic inget annat än all lycka på hans 63-årsdag.