2022-08-16 21:00

Bodø/Glimt - Dinamo Zagreb

Dinamos förlustfria svit bruten

Bodø vinner med 1-0, men det kändes som en seger.

Inför matchen snackades norska "Superlaget" upp som en fotbollmaskin. Men det visade sig, även om Bodø vann matchen, tvärtom. Tränarstaben i Dinamo detekterade bra motståndarnas spel. Det blev en chansfattig match i Norge, men känslan är att Dinamo stannade av i en sekvens under 1:a halvleken som resulterade med baklängesmål. Även om blåa är ett bättre lag så kommer det vara synd om ”vi” inte löser biljetten till CL-gruppspelet. Man ska aldrig ta ifrån motståndarens seger, Bodø är hemmastarka och har inte förlorat på hemmaplan på mer än ett år. Men bilden man fick var att ”Glimt” spelar så mycket som man tillåter dem.

BodöøGlimt - Dinamo = 1-0 (1-0)
Pellegrino 37’ 1-0.

Fullsatt på Aspmyran stadion precis som förväntat. Vädret var inte lika hett som Dinamo spelarna är vana vid, men underlaget gjorde sin påverkan. Jag förväntade mig ett mer energiskt hemmalag från start. Men Dinamo höjde och sänkte matchtempot utan problem, dock så saknades det konkreta hot från ”plavi” och det är synd att spelarna inte var mer bestämda.

Bodø biter sig först in i matchen igenom Dinamos vänsterkant, precis som Ludogorets gjorde. Vänsterbacks positionen är Dinamos akilleshär. Ljubicic är centralmittfältare och blir det CL-spel, lär det sluta ännu värre mot starkare motståndare. Och rätt så tar ”Glimt” ledning från ingenstans. Vem annars än den otrolige Pellegrino som är helt fri i straffområdet och nickar in 19:e målet för säsongen.

Fram till halvtid händer inget märkligt och Dinamo får den efterlängtade pausen där spelarna kunde ventilera. Vi kan vara överens om att spelmässigt vinner Bodø 1:a halvlek, men resten av matchen skulle skålen väga över åt Dinamos håll.

Andra halvlek.
I halvtid byttes in Petkovic istället för Drmic och Ivanusec in för Spikic. Byten hade en bra tanke, då laget hade ingen kontakt med Drmic i första halvleken. Spikic gör ett av sämre insatserna, men viljan fanns där. Plötsligt börjar statistiken vända åt Dinamos hål och blåa är allt närmare målet tack vare Petkovic och Ivanusec. Hemmalaget försökte pressa högt igenom hela matchen och en av spelarna som man imponerades av, var nr10 Vetlesen. Mittfältaren löpte minst sagt i 90 minuter, fram och tillbaka och drog med sig resten av medspelarna. Men Dinamo har lärt sig ett och annat under matchen och ”plavi” visar ett annat ansikte när man använder talang och teknik fullt ut.

Det enda som saknades var att spelet skulle kröntas med ett mål och lägen fanns. Bruno Petkovic som bränner ett friläge i 85:e minuten missar den bästa chansen att tysta ner hemmafansen. Vi avslutar matchen med 0-1, men det kändes som en seger. Dinamos förlustfria svit på 15 raka matcher är bruten, medans Bodøs förlängs på 18 raka matcher. Men på Maksimir stadion om en vecka, bryter vi Bodøs fina formkurva.

Att Dinamo har allt i egna händer avslöjar Bodøs tränare Kjetil Knutsen efter matchen.
-”Vi spelade mot ett smart lag som lyckades ta bort vårt utrymme. Vi gjorde bra prestation, men vi var inte på den nivån jag förväntade mig.”

Den som lyckades göra mål, Amahl Pellegrino, gjorde ett uttalande efter matchen som kanske bäst beskriver allt.
-”Fantastisk kväll, men jag tror inte att vi lyckades kröna den. Vi hade många chanser att döda matchen. Efter att ställningen var 1:0 verkar det nästan som om vi förlorade. Ett riktigt helvete väntar på oss där nere,''  sa anfallaren och vi måste helt enkelt hålla med om hans tankar.

Summering
Grattis till alla spelare för deras insats och engagemang, det här tempot måste hållas uppe. Grattis till Ademis 350:e match i blåa tröjan! Resultatet för returen är mycket aktivt, och Bodø/Glimt på bortaplan är ett mycket svagare lag. Det enda jag störde mig på är att Ljubicic ihärdigt kämpar som vänsterback trots att vi har två skolade vänsterbackar sittandes på bänken - Bockaj och Stefulj. Men värt att nämna är Dilaver, med den där saftiga serien av förbannelser in i kameran, visade återigen hur mycket han bryr sig om Dinamo, trots att han inte spelar, och jag hoppas att han stannar i klubben för jag minns hans stora europeiska matcher. Nu samlar vi krafterna inför en ligamatch mot NK Osijek. Nema predaje!

Spelarbetyg från 1- underkänd, till 5-mästerlig.
Livakovic 3 - förste målvakten får stabilt betyg. Många bollar rullades ner till ”Livi” som hade kyla.
Ristovski 2,5 - sålde sitt märke för billigt under första 45 min, men växte i andra halvlek precis som hela laget
Lauritsen 2 - dansken kan bättre än visat
B. Sutalo 2 - syntes att han spelade 3 matcher på 7 dagar, behöver få ordentligt med vila inför returen
Ljubicic 1,5 - så många gånger som innan, synd om killen, blir överrullad på kanten
Ademi 2,5 - kaptenen slåss och kämpar och kommer spela retur, trots att han riskerade missa returen p.g.a. varning
Misic 2,5 - stabil mot Bodö, missar dock returen p.g.a. varningar
Baturina 2,5 - våldtog bollen för ofta i första halvlek, men ska ha stort beröm för att han vågar
Orsic 2 - en av dom sämre, förväntades mycket av Mislav, men han kan rätta till allt i returen
Drmic 1,5 - byts ut i halvtid, kanske en taktisk miss av tränare, då Drmic var avklippt från resten av laget
Spikic 1,5 - också utbytt i halvtid, men Dario kommer visa framfötterna på Maksimir
Petkovic 2,5 - får ett starkt betyg då han vänder upp och ner Bodøs försvar
Ivanusec 3 - byts in i halvtid, väcker liv i Dinamo
Emreli 1,5 -  spelade 20 minuter, lyfter inte laget med inhoppet, gör för många misstag