2018-11-16 20:45

Slovakien - Ukraina
4 - 1

Drömstart för Hapal - Slovakien krossade Ukraina

Slovakien klarade av den första måstematchen av två i avslutningsfasen av UEFA Nations League på fredagsaftonen. Den nye förbundskaptenen Pavel Hapal fick bästa möjliga start när Slovakien showade loss och körde över Ukraina med 4-1 hemma på Anton Malatinskýstadion.

Det var vinna eller försvinna som gällde - och slovakerna, med en ny förbundskapten vid rodret, växlade upp, showade loss och körde över sitt motstånd.

Pavel Hapal fick bästa tänkbara start på sin post som ny förbundskapten. Trots den enorma press, där allt annat än seger hade inneburit degradering till liga C i Nations League, visade Slovakien upp ett spel som laget inte har varit i närheten utav på lång tid - och redan efter sex minuter jublades det för första gången i Trnava. Marek Hamšík tog hand om en frispark som serverades till Albert Rusnák som drog till med ett direktskott. Rusnák som utöver målet även skulle spela fram till ytterligare två på fredagen.

Zreláks klackshow

Slovakerna tuffade på och skapade ett flertal möjligheter att utöka ytterligare. Juraj Kucka, vars landslagsform varit blekare på senare tid, hade en fin start och fick till slut också utdelning. Exakt 20 minuter efter slovakernas första mål kom 2-0-målet när mittfältstanken drog till och efter ett mindre bra ingripande av målvakten Denys Boyko var det utökat. Dessvärre fick Kucka kliva av tämligen omgående efter sitt mål på grund av en skada och ersattes istället av Vitesse-anfallaren Matúš Bero.

Hemmalaget var det mer hungriga sådana och kunde efter den första haft en större ledning. Istället skulle dock Ukraina kort efter pausvilan reducera, när Yevhen Konoplyanka vackert drog till med ett halvvolleyliknande avslut och matchen var genast åter i ett nervkittlande läge. Men det dröjde inte länge innan Pavel Hapals manskap fick ytterligare en välförtjänt utdelning. Ett långt anfall som inleddes av ett hårt skott intill den första stolpen av Róbert Mak avslutades på ett riktigt elegant sätt. Albert Rusnák snappade upp returen och med ett långt inlägg hittade han fram till Adam Zrelák som kyligt klackade in bollen bakom en chanslös ukrainsk målvakt. FC Nürnberg-anfallaren, som har haft en fin form i sitt klubblag, gjorde sitt tredje framträdanden och andra mål i A-lagsdressen på fredagsaftonen och spås bli Slovakiens nya anfallsesse.

Ny måstematch på måndagen

Slovakien hade anlänt till sin hemmaborg som ett helt nytt lag. De knappt 10 000 åskådarna fick se ett manskap som var betydligt mer kreativt, fartfyllt och med ett större självförtroende - och dessutom - för första gången på länge - skulle laget också få en islossning i sin offensiv. Kort efter 3-1 kom fyran när Róbert Mak drog in ett lågt skruvat skott och den slovakiska showen fortsatte. Efter 4-1-målet kom kallade publiken in Miroslav Stoch som inte gjorde något större väsen av sig i sin återkomst, men som säkerligen inom kort kommer att visa upp sin fina kvalitet som han har visat i framförallt klubblaget.

Gästerna från Ukraina, som förvisso redan hade säkrat gruppsegern, hade även de sina möjligheter till att hänga in ytterligare reduceringar. Några sådana blev det dock inte och Slovakien kunde efter 90 minuters spel stå som solklara segrare. Viktorian innebar att laget nu fortsatt lever i liga B och har allt i egna händer, när man i den sista gruppspelsmatchen ställs mot antagonisten Tjeckien på måndagskvällen. Ytterligare en seger är ett måste för att kontraktet ska säkras - och känslan just nu är allt annat än tveksam efter att ”sokoli” stått för en av sina starkaste insatser på flera år.