Degerfors - Västerås
3 - 2

Dunderskrällen som var så nära! Estland 2-2 Holland
Väldigt nära en skräll hemma i Tallinn

Det bröts tre mönster i samband med Estland – Holland-matchen. Två näst intill obefintliga och knappt nämnvärda i efterhand, jämfört med den tredje brytningen. Estland var nära en skräll efter de vänt 0-1 till 2-1. Dock höll det inte hela vägen ut. Matchen slutade 2-2.

Det första mönstret som bröts var publiken.
Estlands fotboll drar inte åskådare. Det är ingen fotbollsnation vilket kan konfirmeras genom att bara se nationalarenans kapacitet. 10 000 tar denna mäktiga pjäs in. Fullt tryck för två år sedan då var det mycket folk, men då gick det också lite bättre för laget. Medgångssupportrar är ett passande ord. Men denna kvällen var det ändring på den saken. Det var fest på stadion redan innan matchen skulle börja. Fullsatta läktare med den vanliga blandningen av människor, majoriteten kramade ölglas. På den punkten var allt i sin ordning. Till och med självaste premiärministern, Andrus Ansip hade hittat till VIP-sektionen med sitt enturage. Och för en gångs skull var fansen i tid till matchen. Oftast är läktarna nästan tomma till några minuter innan avspark. De sista brukar alltid lunka in efter några minuters spel. Om det var någon gång det skulle behövas stöd av den 12:e så var det denna kväll. Kapten Klavan hade själv tagit saken i egna händer. Dagen innan hade han genom ETV(Estlands SVT) ”vädjat” om fullsatta läktare. Riktigt roligt att se var att hela bortasektionen var fylld av orangea färger, holländare på besök.

Det andra mönstret blev laget. Hemmalagets formation och uppställning rättare sagt. Istället för den klassiska 4-4-2 som använts i alla matcher hittills valde Rüütli att spela med den moderna favoriten 4-5-1. Spelarna som utgjorde formationen hade också blivit roterade en hel del. I backlinjen fick både Kruglov och rutinerade Piiroja chansen att starta. Mest överraskande var att Kruglov, som inte alls imponerat och blev uppskruvad flera gånger senast matchen, fick starta. Mittfältet hade två defensiva mittfältare, Vunk och Dimitrejv, och den lite mer offensive Vassiljev framför. Kanterna tog Lindpere och Ojamaa, de mest löpvilliga yttrarna, så egentligen ganska givet att de skulle spela. Längst fram startade Anier. Också han var tänkt att springa tills lungorna brast.

Pareiko
Jääger Piiroja Klavan Kruglov
Vunk DImitrjev
Ojamaa Vassiljev Lindpere
Anier

Van Gaal ställde upp sitt Holland liknande från förra matchen i 4-3-3 uppställningen. Det var mest i backlinjen som det hade sparats på krutet. Mittfältet och anfallet var däremot mer eller mindre bästa tillgängliga.

Vorm
Janmaat de Vrij Martins. Indi wilhelms
Schaars Snejider Strootman
Robben Van Perise Lens
Det tredje mönstret som skulle ändras var matchen. Både spel-och utfallsmässigt.

Pipan i munnen, signalen ljuder och matchen är igång. Många förväntade sig (inklusive jag själv) att Estland skulle gå på taktiken att totalt stänga igen. Holländarna började rulla i backlinjen under den första minuten och tog det lite piano. Ingen kunde ana den forechecking som kom i form av fyra estniska spelare. Anfallare och tremittfältare låg som kobror på försvararna som såg ut att precis ha vaknat. Vid ett flertal tillfällen var pressen nära att ge frukt men med millimetrar slank blollen förbi de jagande esterna, som gång på gång försökte vinna boll i passningsvägarna. Närmst var Lindpere som hade de Vrij ordentligt men inte var snabb nog att får tag på bollen. Var det här ett genidrag eller att spika igen sin egen kista? Att ha mycket folk på offensivplanhalvan, när en möjlig holländsk kontring kunde komma, var inte ett lovande scenario. I andra minuten fick vi svar på tal. Från eget målområde till högerkanten, där Robben stod och väntade, genom några snabba passningar skulle första spiken slås in. Ensam satte yttern fart mot den osäkre Kruglov. Robben gick snett in mot målområdet från sidlinjen (där han var som handen i handsken) och med några snabba fötter vek han in mot banan och vann en meter på passiv Kruglov, och kunde därmed knorra in bollen bakom Parieko. 0-1 var ett faktum.

Sneijder blev serverad till ett friläge, i 10:e minuten, och sökte botre hörnet. Klavan och Piiroja hängde inte med men Pariko rånade Senijeder på 0-2 målet. Offensiven fortsatte. Robben och Janmaat kom på högerkanten, helt klart den svaga länken, och testade. Pariko klarade Robbens utan retur och Janmaat drog den några meter utanför. Pressen som hemmalaget visade upp i början bjöd gästerna tillbaka på med nästan lika bra resultat. Klavan var ovaksam när både Presie och Snejdier pressade och drog i väg en chansartad resning som gick rakt på Snijder. Som tur var studsade den till Persie som blev avvinkad för offside. Pareiko var den som höll liv i matchen genom storspel i målet.

Men plötsligt genom ett uppspel från ingenstans genom mitten landade bollen hos Vassiljev som var ensam med bara holländare. På något sätt lyckades han ta sig mellan två mittfältare och gå mot mål. Tio-tolv meter utanför målområdet drog han iväg ett placerat skott vid högra stolproten. Vorm var helt chanslös och 1-1 var ett faktum. Total eufori uppstod och holländarna, spelare och supportar, stod snopna och för en gång skull märktes det att de var i minoritet i Tallinn.

Efter målet vände matchbilden. Spelet blev jämnare både i bollinnehav och chansmässigt. Estland vågade spela mer istället för att slå långbollar mot kanterna och anfallaren. Lagen gick till halvtidspaus vid ställningen 1-1. Totalt sett var Holland det bättre laget med mängder av skott men det var Estland som kom som vinnare ut ur första halvleken, hoppfulla inför andra.

Det började som första 45 slutade. Jämnt spel och blandat med chanser. Efter ett välbehövligt byte av Anier på topp kom Zenjov in och var inblandad i det som komma skulle. Lindpere fick bollen av Vunk och satte fart ut mot kanten. Både Janmaat och de Vrij ställde sig i vägen och glömde helt bort Vassiljev som gick i den nyöpnnade luckan. Lindpere kunder snyggt chippa bollen över försvararna och in i straffområdet där Vassiljev tog emot passningen, serverad som på ett silverfat. Vorm kom utrusande för att täcka av skottvinkeln. Elegant med tåspetsen chippade han bollen över målvakten och in i målet. Volym höjdes yttligare några snäpp i jämnförelse med nivån vid första målet Vassiljev blev dränkt av medspelare vid hörnflaggan.

Efter 2-1 målet blev gästerna ännu mer osäkra och hemmalaget var det bättre. Nästa målchans kom när Zenjov tog sig fram från kanten och kunde få in ett skott från snäv vinkel. Vorm släppte returen men han kasta sig över bollen innan någon blåklädd hann fram. I 67:e kom två byten, i 75 det kvarstående. Kuyt, Bruma och de Guzman kastade de Gaal in. Holland pressade framåt och tvingade Estland gå ner i sitt försvar. Kontringslägen uppstod men det var Holland som stod för de farligaste lägena. I 70:e minuten fick van Persie en gyllene kvitteringschans men Pariko klarade nicken. Returbollen fångade han upp precis innan Martins kom som ett jehu, med dobbarna före, och träffade målvaktens handled. Klavan knuffade undan den för nuläget offensiva mittbacken från sin egen målvakt och matchens första råkurr uppstod.

Backlinjen fortsatte att spela bra men det var Parieko i målet som var skillnaden. Matchbilden fortsatte så här till övertiden började. 6 minuters tillägg. För Estlands del kom Kams och Reintam för att hålla ut de sista minutrarna. Skulle dunderskrällen komma? Korten haglade över spelarna efter medveten tidsfördröjning och chansartade tacklingar. Under matchens 8 sista minuter delades 9 gula kort ut, och det ytligare av annan kulör. Van Persie bröt in mot straffområdet och jagade genomstickaren. I panik försökte Piiroja hålla tillbaka anfallaren för att sedan försöka få iväg bollen genom en glidtackling. Domaren pekade på punkten. Oklart om det var för de upprepade tacklingarna och tröjdragningarna eller glidtacklingen. Som grädde på moset blev det hans andra gula för kvällen och Estland fick avsluta med 10 man. Van Persie tog själv hand om straffen och tryckte in den vid vänstra stolpen, Pareiko gick mot högra. Slutet blev ruffigt och grinigt från båda håll men inget mer. 2-2 i slutresultat när matchen blåses av i 98:e minuten.

Det blev ingen skräll och Holland är fortsatt obesegrat under 2013. Men nu i kvalet åkte de på sitt första poängtapp! Klart att man blev väldigt besviken nu i efterhand. 3 poäng mot självaste Holland skulle suttit som en smäck, men i efterhand ska man vara otroligt nöjd med 1 poäng. Det blir bara att ta nya tag mot Ungern nu på onsdag. Det var nära …