EM-Panelen: Temperaturen på närvaron
EM-känslan har varit obeskrivlig här i Frankrike.

EM-Panelen: Temperaturen på närvaron

NICE. EM-reportrarna Elvedin Basic och Filip Wollin tar temperaturen på närvaron i Frankrike efter att gruppspelet spelat färdigt.

Vilken stad har bjudit upp på den bästa EM-känslan?

Elvedin: Det är svårt att inte säga Paris. De flesta supportrar har samlats i huvudstaden av flera anledningar. Den största anledning är att Paris aldrig blir tråkigt, det finns aktiviteter och saker att göra hela tiden. EM-känslan slår en direkt när man tar taxin/bussen till stan från flygplatsen, och då ser Stade France. Obeskrivligt. Samtidigt går det inte att missa någon form av Euro-skylt och varje gata har någon form av koppling, ”Se matchen här” eller ”Köp landets senaste tröja”. Dessutom har de största supportergrupperna hängt i huvudstaden. Nej, Paris har EM-feber.

Filip: Samtliga städer har varit speciella på sina egna sätt och det är ingen ort som gjort mig besviken. Paris som huvudstad är naturligtvis i en klass för sig själv, men de städer jag fallit pladask för är både Marseille och Nice. Nästintill omöjligt att välja en specifik, men Nice känns som den stad där fansen kan roa sig mest och även om logistiken ut till arenan var under all kritik väljer jag kuststaden som min favorit under mästerskapet.


Vad har varit Gruppspelets nisch?

Elvedin: Gruppspelets grej har varit sångerna. Irland och Nordirland har bjudit på de bästa sångerna. Inte som de bara själva sjunger, utan som alla andra länder också sjunger. Will Grigg-låten från Nordirland gick väldigt snabbt viralt på internet och dödade alla sociala medier med flöde. En sång som sedan har kommit ut på de franska gatorna där alla andra sjunger samma låt. Häftigt att nisch inte bara snackas på sociala medier eller webb-världen utan även går loss ute på gatorna och arenorna. ”The boys in Green” har också skakat om Paris och resten av EM-landet Frankrike. Belgarna sjöng den nästan mer än Irländarna till slut och det blev en populär låt runtomkring alla irländare och vart de än gick. För att även andra supportrar började tillämpa den.

Filip: Gruppspelet i sig var ingen höjdare enligt mig – vilket jag skrivit en krönika om. Det var sällan vi bjöds på något skönspel och trots att de flesta matcherna var jämna höll underhållningsnivån ingen vidare klass. Målsnåla och defensivt inriktade tillställningar är det första som dyker upp i mitt huvud, tyvärr. Det kan bara bli bättre i slutspelet.

Hur har EM:s närvaro synts i Frankrike?

Elvedin: Alla pratar om det. EM-febern är på allvar här nere i Frankrike. I vilken en stad du kommer handlar allt bara om fotboll just nu. Gruvarbetarstaden Lens har vaknat till liv tack vare EM, befolkningen har liksom ökat med 200% på bara någon vecka. Paris hyllar EM med affischer var man än går, turisterna som kollar på Notre Dam får ursäkta, men nästan allt fokus ligger på att ta hand om fotbollsgästerna den här sommaren. Närvarons tydligaste punkt har varit språket. Många fransmän han engelska men vill inte prata det. Nu känns det som att plikten har vänt och att de nästan blir tvingade att prata engelska. Och om de verkligen inte kan? Jo då gestikulerar de vägen, A gauche (till vänster) eller A droit (till höger). Enklare än så är det inte.

Filip: Överallt, naturligtvis. I varje stad finns en officiell fanzone och vart man än går finns spår av mästerskapet. Dessutom har landet invaderats av fans från diverse länder sedan drygt två veckor tillbaka och bara det gör mycket med alla människor som vill uttrycka sin kärlek för sitt land med hjälp av tröjor, flaggor och ansiktsmålning. Det hade inte kunnat vara bättre än vad det redan är.


Ni supportrar är de viktigaste för engagemanget ska flöda. Kom med synpunkter och idéer på vad ni vill se här på SvenskaFans.com under slutspelet!

SVENSKAFANS.COM2016-06-24 20:14:27

Fler artiklar om EM 2016