En månad sedan Deadline Day – hur har det gått?

En månad sedan Deadline Day – hur har det gått?

Nästan tusen spelare skiftade klubb under övergångsfönstrets sista dag. Vi har nu granskat och sett efter hur det gått för några av de hetaste namnen.

För exakt en månad sedan var det många av oss fotbollstokiga som uppdaterade friskt på diverse hemsidor och sociala medier på jakt efter nyheter. Detta eftersom det var den nästan högtidliga ”Deadline Day” – vilket är den sista dagen på övergångsfönstret där klubbarna fortfarande har möjligheten att förstärka sina trupper.
 
Nästan tusen övergångar registrerades den andra september – och då ska vi komma ihåg att fönstret i England bommade igen redan den åttonde augusti. Men hur har det egentligen gått för spelarna som i sista minuten gjorde ett klubbskifte? Undertecknad har valt ut några av de största och mest spännande namnen, och sedan granskat hur de presterat för sina nya lag.

Spanien
 
Alphonse Areola – PSG till Real Madrid
Kom fram som en av världens hetaste målvaktstalanger och fick i tidig ålder prova på spel på den högsta nivån. De tre senaste åren har han allt som oftast varit given mellan stolparna i PSG, men valde trots det att flytta till Real Madrid under ett år där han nu konkurrerar med Thibaut Courtois om speltid.
Hittills har det blivit två framträdanden för ”Los Blancos” då han fick göra sin debut i hemmamötet med Osasuna i ligan, som slutade med seger samt en hållen nolla. Därefter hoppade han in i Champions League mot Club Brügge och höll även där tätt. En lovande start i den spanska huvudstadsklubben.
 
Chicharito – West Ham till Sevilla
Tiden i West Ham blev inte riktigt vad varken han själv eller klubben hade hoppats på, och det kändes naturligt att de gick skilda vägar. Inledningen i Sevilla hade dock kunnat varit bättre med endast två inhopp i ligaspelet. Dock fick han presentera sig på allvar i mötet med Qarabag i Europa League där han hittade nätet.
 
Thierry Correia – Sporting till Valencia
Den talangfulle högerbacken gick loss på tolv miljoner euro och förväntningarna på honom var stora. Så här långt har han noterats för en match då han gjorde 90 minuter i det snurriga mötet med Getafe som slutade 3–3. Matchen därefter fick han sitta på bänken, vilket kanske talar för hur hans framträdande såg ut.
 
Rafinha – Barcelona till Celta Vigo
På grund av mördande konkurrens valde Rafinha att gå på lån till Celta Vigo. Dock förlängde han innan dess sitt kontrakt och lär ha sin framtid i Barcelona. En muskelskada gjorde att han gick miste om att göra sin debut mot Granada, men mot Atlético Madrid fanns han med från start och sedan dess har han fått speltid i de två efterföljande matcherna. Väntas den här säsongen spela en stor roll för ”Célticos”. 



Italien
 
Matteo Darmian – Manchester U till Parma
Efter att ha spenderat fjolårssäsongen i Manchester Uniteds frysbox valde Darmian att tacka för sig och flytta hem till Italien där han numera representerar Parma, som köpte loss honom för en nätt penning.
Tre hela matcher blev det innan oturen grinade honom i ansiktet då han skadade sitt lår, vilket håller honom borta från spel på obestämd tid.
 
Nikola Kalinic – Atlético Madrid till Roma
Bara ett år efter att ha lämnat Italien och AC Milan för spel med Atlético Madrid i Spanien är anfallaren nu åter tillbaka på italiensk mark. Den här gången för spel med Roma, där det blivit ett kortare inhopp i ligan samt ett i Europa League. Lär få kämpa och slita på träningarna för att få Paulo Fonsecas fulla förtroende.
 
Simon Kjaer – Sevilla till Atalanta
När Martin Skrtel hastigt och lustigt valde att riva sitt kontrakt med Atalanta fick klubben se sig om efter en nödlösning där valet föll på danske Kjaer. Stod för en solid insats i sin hittills enda match då han var med och höll nollan borta mot Roma. Högst oklart vilken roll han väntas spela den här säsongen.
 
Fernando Llorente – Tottenham till Napoli
Spanjoren bevakades av flertalet klubbar efter att hans avtal med Tottenham löpt ut. Valet föll till slut på Napoli och så här långt får man säga att det har gått helt okej med två mål i ligan samt ett i den imponerande vinsten mot Liverpool i Champions League. Sina 34 år till trots verkar den rutinerade anfallaren ännu inte ha några planer på att sluta skriva in sig i målprotkollet. 
 
Henrikh Mkhitaryan – Arsenal till Roma
Det kom som något av en överraskning när det helt plötsligt började spridas bilder på armeniern från Roms flygplats. Men några timmar senare hade han signerat ett låneavtal med Roma, där han väntas spela en stor roll i offensiven. I sin debut hittade han nätet och känslan är att Serie A passar honom något bättre än Premier League.
 
Ante Rebic – Eintracht Frankfurt till AC Milan
Att kroaten ville bort från Frankfurt var ingen hemlighet, men att det skulle dröja till övergångsfönstrets sista dag var desto mer överraskande. Men till slut fick han sin vilja igenom och har nu tillhört AC Milan i en månads tid.
Hur det har gått för honom? Ett längre inhopp samt två kortare har det blivit – utan att på något sätt och vis framhäva sig. Inte direkt den start han hade hoppats på.



Tyskland
 
Patrik Schick
– Roma till RB Leipzig
Rubrikerna var stora när den tjeckiske anfallaren kritade på för Roma, men någon succé blev det aldrig med blygsamma fem mål på två säsonger. Därför sökte han sig nu bort från den italienska huvudstadsklubben till ett RB Leipzig som har lyckats få ut det bästa av många unga spelare.
Debuten har han dock ännu inte fått göra eftersom han dragits med skadebekymmer, men efter att äntligen ha kunnat träna för fullt med sina lagkamrater är det förmodligen bara en tidsfråga innan vi får se honom göra sitt första framträdande.
 
André Silva – AC Milan till Eintracht Frankfurt
Då Rebic lämnade Frankfurt för AC Milan gick Silva i motsatt riktning på ett tvåårigt lån. Två mål på tre ligamatcher får anses vara en fullt godkänd start på äventyret i Tyskland och känslan är att portugisen har mer än så att ge för ”die Adler”.
 
Marius Wolf – Dortmund till Hertha Berlin
Det blev inte mer än ett år hos Borussia Dortmund, men det räckte för att tränare Lucien Favre skulle vara övertygad om att ytterns tjänster inte var behövliga hos den gulsvarta klubben. Lyckligtvis för honom ansåg Hertha Berlin att han fortfarande duger något till och 24-åringen har redan hunnit cementera sig i startelvan. Dessutom fick han redan i sin andra match göra mål och väntas få rikligt med speltid den här säsongen.



Frankrike
 
Mauro Icardi – Inter till PSG
En av sommarens längsta följetänger mynnade ut i ett lån till PSG där fransmännen nästa år har möjlighet att köpa loss honom. En match i ligan och två i Champions League är hans facit så här långt, där han stod för matchens enda mål senast mot Galatasaray. Det ska sägas att han haft problem med en bristning som tidigare hållit honom borta från spel. Problem verkar det även vara i hans privatliv då hans fru är allt annat än glad över flytten till Paris och har inte sparat på orden när hon beklagat sig i media. Det återstår att se om Icardi lyckas få ordning på både fotbollen och sitt familjeliv nu när han befinner sig på fransk mark.
 
Keylor Navas – Real Madrid till PSG
Älskad och hyllad av stora delar av Real Madrid-supportrarna, men hos Zinedine Zidane hade han tappat sin plats mellan stolparna och efter många om och men renderade det i en flytt till PSG. Där har han omgående fått förtroendet av Thomas Tuchel och var med när hans före detta klubb sänktes med klara 3–0 i Champions League. Troligtvis tilltänkt som nummer ett hela säsongen, även om Sergio Rico finns där bakom och utmanar.



Övriga länder
 
Nicklas Bendtner
– Rosenborg till FC Köpenhamn
Det blev stor uppståndelse i den danska huvudstaden när det stod klart att Bendtner valt att flytta hem. Tröjor sålde slut och när han skulle göra sin debut i en reservlagsmatch tvingades FC Köpenhamn utesluta åskådare med risk för kalabalik.
Tre inhopp och en cupmatch har det blivit så här långt, men ännu har han inte fått sätta dit bollen. Kontraktet löper ut vid årsskiftet och det återstår att se hur lång han sejour i FCK blir.
 
Emil Bergström – Utrecht till Basel
Den före detta Djurgården-försvararen har inte fått det att stämma helt sedan han lämnade Sverige. Efter en ”bortkastad” säsong i Utrecht är han nu tillbaka i Schweiz igen då han kritade på ett låneavtal med Basel, där han hoppas få fart på karriären igen. Hittills har han inte cementerat sig i startelvan, men en match i ligan och en i cupen har det blivit där Basel båda gångerna höll nollan.
 
Radamel Falcao – Monaco till Galatasaray
Sista anhalten för den tidigare superstjärnan? Vi kan slå fast att hans tid i England aldrig blev något att skriva hem om, men både i Spanien och Frankrike övertygade han stort. Nu är det dock Turkiet han håller till i och närmare bestämt Galatasaray, där det blivit ett mål på fem framträdanden.
 
Luiz Gustavo – Marseille till Fenerbache
En annan ”föredetting” som lämnade den franska ligan för spel i Turkiet var Luiz Gustavo. Fenerbache är hans nya klubbadress och det gick fort för brassen att knipa en startplats på det defensiva mittfältet.
 
Alen Halilovic – AC Milan till Heerenveen
En gång i tiden jämfördes han med självaste Lionel Messi, men den liknelsen kan man mest skratta åt i dag. Heerenveen är klubben han numera representerar, men bortsett från tre väldigt korta inhopp är det mestadels reservlaget han fått speltid i. Så inte heller i Holland verkar den lille kroaten få det att stämma.
 
Oscar Hiljemark – Genoa till Dinamo Moskva
Under fjolårssäsongen var han allt som oftast en startspelare fram till det att han gjorde illa sin höft så pass att han missade hela vårsäsongen. Väl tillbaka från sin skada fanns han inte längre med i tränarens framtidsplaner och en utlåning till Dinamo Moskva blev lösningen. På ryskt territorium har han efter två matcher på bänken äntligen fått debutera i ligan, samt gjort 90 minuter i cupen.
 
Jesé – PSG till Sporting
En annan spelare som det talades om som en framtida stjärna var Jesé. Men sedan han lämnade Real Madrid för PSG har karriären sakta men säkert stagnerat, och han är nu ute på sin fjärde lånesejour då Sporting sent omsider plockade in honom. Sammanlagt fyra framträdanden har det blivit, men ännu har han inte lyckts få ut sin fulla potential och frågan är om han någonsin kommer få det.
 
Ryan Kent – Liverpool till Rangers
En övergång som fick större uppmärksamhet än vad man hade kunnat tro var den när Kent lämnade Liverpool permanent för spel med Rangers, som han varit utlånad till säsongen dessförinnan. Tråkigt nog gjorde han sig illa i sin debut och väntas vara tillbaka i spel först om drygt två veckors tid.
 
Martin Skrtl – Atalanta till Basaksehir Istanbul
Många var det som höjde på ögonbrynen när Skrtl och Atalanta gick skilda vägar efter mindre än en månad tillsammans. Detta då den slovakiske mittbacken insett att det spelsystem som Gian Piero Gasperini ville använda sig av inte passade honom och därför blev det en flytt tillbaka till Istanbul, men den här gången till Basaksehir i stället för Fenerbahce. Där har det blivit tre matcher från start och troligtvis kommer han fortsätta som startman.
 
Carlos Strandberg – Malmö FF till Al-Hazm
Efter en lyckosam period på lån hos Örebro hade den alltid så lovande anfallaren fått ögonen på sig från utlandet. Al-Hazm i Saudiarabien blev det som valet föll på och det vore att ljuga om man påstod något annat än att han redan levererat i kungadömet med tre fullträffar på lika många matcher.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2019-10-02 13:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans