Maksimir, 2023-05-14 19:10

Dinamo Zagreb - Sibenik
4 - 0

Enkel träning på Maksimir

Dinamo Zagreb gjorde det som förväntades – stabil seger mot sista placerade Sibenik och femte raka matchen med clean sheet! Bruno Petkovic visade vägen, Ivanusec och Baturina avslutade Sibenik blixtsnabbt i 2:a halvleken.

Dinamo Zagreb – HNK Sibenik = 4-0 (1-0)
Petkovic 33’ 1-0, Ivanusec 54’ 2-0, Baturina 55’ 3-0, Bockaj 68’ 4-0

Överraskande startelva av Biscan när han väljer att bänka Livakovic istället för Nevistic! Detta kan vara ett tecken på att Livakovic är på väg bort från Dinamo Zagreb. Det har skrivits en del om att Villarreal och Fenerbahce är intresserade för förstemålvaktens tjänster. Jag hoppas åtminstone att den förstnämnda klubben blir Livakovic val.

Första halvleken startade försiktigt då vi såg aldrig ett aggressivt Dinamo som byggde upp spelet för segt. Lite besviken på Igor Biscan, som redan vunnit ligan, men väljer ändå att starta matchen kontrollerat istället för att roa åskådarna.

Gästerna i orange väntade på kontringsmöjligheter och matchbilden påminde mycket om senaste bortamatchen mot NK Osijek. Sibenik fick ett vasst läge när anfallaren Dolcek fick bollen på fötterna efter flipperspel, men hans försök hamnar rakt på Dinamos målvakt Nevistic.

Och rätt så kommer en snygg framspelning av Josip Misic som lobbar hela Sibenik försvaret och Bruno Petkovic nickar bollen över målvakten Rogic! Vackert avslut av Petkovic, ännu snyggare passning av Misic. Detta var Brunos tionde ligamål på 26 spelade ligamatcher.

Första halvleken avslutas med udda måls ledning. Dinamo dominerade med bollinnehav och fåtal målchanser. Gästerna blixtrade till här och där, men utan att skapa något konkret.

Att spelarna i blått fick en tillsägning i omklädningsrummet av Biscan är jag helt säker på. Hur spelarna startade andra halvleken genom att vinna andrabollarna och på det sättet jaga andramålet.

Redan i 54:e minuten såg vi ett snyggt solonummer av Luka Ivanusec som snabbt tog sig förbi två Sibenik spelare och avslutade snyggt för 2-0! Liksom Petkovic, gjorde även Ivanusec tionde ligamålet ikväll.

Vi hann inte ens se klart repriserna på Ivanusecs mål och det var redan dags för det tredje. Den här gången är det Baturina som skakar nätet. Gästerna har fallit isär på bara två minuter och deras öde för den här gången var spikat.
Härligt att laget gör tre mål när man har inget att spela för, men detta var enormt viktigt för spelarnas självförtroende. Det fjärde målet väntade vi fram tills minut 68 när inbytte Petar Bockaj punkterade matchens sista mål efter assist av Baturina.

Sibeniks drömmar är krossade, det kommer inte hända en jätteskräll på Maksimir, inte den här säsongen och kanske inte ens nästa säsong eftersom gästerna är allt närmare nedflyttning.

Mot slutet måste jag nämna att Moharrami var nära att göra sitt första mål i den blåa tröjan, men hans försök hamnade i ribban. Intressant är att iraniern har spelat 107 matcher för Dinamo och har totalt sju assist, men inga mål än så länge.

Summering
Dinamo studsade tillbaka efter borta krysset mot Osijek, medan Sibenik skrev in sin tredje raka ligaförlust och har nu två tuffa återstående matcher i ligan mot just Osijek och Hajduk. Igor Biscan gjorde det han lovade igår under presskonferensen och för det första var det att Dinamo skulle vinna, och för det andra att han gav chans till ungdomarna som Topic, Rukavina och Zivkovic. Matchen avgjordes blixtsnabbt i andra halvleken tack vare Dinamos två snabba mål av Ivanusec och Baturina. Nu ser vi framemot bortamatchen mot HNK Rijeka och säsongens sista seriematch på hemmaplan mot HNK Gorica!

Spelarbetygen från 1- till 5.
5 - legendarisk
4 - världsklass
3 - professionellt
2 - medel
1 - amatör

Nevistic 3 – tog chansen idag och höll nollan. Räddade fåtal halvchanser som gästerna skapade, i stort sett stabil
Moharrami 3 – stark trea av Sadegh som också var nära att göra sitt första mål i Dinamo tröjan
Ljubicic 4 – tillbaka på vänsterback positionen på grund av skador i försvarslinjen, gör en fenomenal match med två assist!
Ristovski 3 – fungerar bra som mittback också, en vanlig dag på jobbet av Stefan som gör sin hundrade matrch för Dinamo!
J.Sutalo 3 – gör sin nästsista match på Maksimir tippar jag, vem vet vad som väntar i sommar…
Bulat 3 – gör en stabil insats idag liksom hela laget
Misic 4 – Josip bjöd på läcker passning till Petkovic när första halvleken var på väg att sluta mållöst
Baturina 4 – gör ett mål och en assist ikväll, hittills totalt sex mål och tio assist i ligan
Ivanusec 4 – fortsätter leverera och kommer definitivt att få priset som Dinamos bästa spelaren under våren
Topic 2 – junioren rätt så anonym idag, kanske för att han fick spela som högerytter, kanske var det något Biscan ville testa idag, men mer förväntas av unge Topic
Petkovic 4 – gör mål, det är det som förväntas av honom och det är precis det här Dalic behöver inför Uefa Nations League
Bockaj 3 – kommer in i minut 64 och gör mål fyra minuter senare, det var länge sedan vi såg Bockaj spela, men varenda gång han får chanser så gör han något bra för hela laget