Eric Hellkvist om sitt supporterskap till Porto
Eric Hellkvist till vänster och idolen Ricardo Quaresma till höger.

Eric Hellkvist om sitt supporterskap till Porto

Vi låter skribenter och supportrar komma till tals där de får berätta om hur deras relation till favoritlaget ser ut och historien bakom den uppstådda kärleken.

Hur är det egentligen att följa Porto hemma från Sverige? Det berättar Eric Hellkvist om, som under en bra bit över tio års tid följt den portugisiska storklubben.

Har du som läser lust att dela med dig av hur du blev supporter till ditt favoritlag och hur den relationen ser ut? Tveka då inte att skicka ett mejl till mig för att anmäla ditt intresse på filip.wollin@svenskafans.com

*  *  *

Hur, när och varför började du följa och supporta Porto?
- Jag minns att jag fastnade för fotboll ordentligt 2004 i alla fall, när jag var elva, och då vann Porto Champions League och EM spelades i Portugal. Men det var några år senare som jag verkligen började hålla på dem. Jag fastnade alltid för deras trupper som jag tyckte var fina och jag började spela med dem på FM. Jag och min kusin brukade alltid spela mot varandra och han var Benfica (Simão) och jag var Porto (Quaresma), så det var nog då det började. Skulle tippa på runt 2006/07.
 
Har du något specifikt minne under din tid som supporter du håller kärt?
- Portos senaste ligavinst 2018 när Benfica hade vunnit fyra i rad, och sedan säsongen 10/11 i stort när Porto vann ligan med 21 poäng och Otamendi, Guarin, Moutinho, Fernando, James, Hulk och Falcao fanns i laget. Måste även lägga till en FM-säsong som Hulk dundrade in 72 mål för mig utan att jag fuskade (vilket så klart var en superbugg, men ändå).
 
Vilka är de största för- respektive nackdelarna med att följa klubben?
- Nackdel är att det inte sänds i Sverige och att ligan blir ganska ointressant för de flesta utanför vilket är lite synd. Men främsta fördelen är nog att jag snappar upp portugisiska ju mer jag följer eftersom det nästan krävs för att hänga med ordentligt. Sedan tycker jag det är kul att jag ofta redan har koll på portugisiska spelare som drar vidare till större ligor.
 
Har du någon favoritspelare i dagens lag?
- Generellt finns det färre i dag än förut, men jag skulle nog välja Jesús Corona eller Mateus Uribe. Alex Telles är nog den hetaste spelaren just nu men jag känner absolut noll för honom.
 
Och genom tiderna, vilken spelare har betytt mest för dig personligen?
- Ricardo Quaresma utan tvekan. Han kunde säkert ha blivit ännu bättre än vad han blev men han kändes verkligen som en superstjärna första gången han var i Porto. Gillade även Yacine Brahimi på grund av att namnet såg coolt ut på tröjan och att han kunde vara världsklass i sina (få) stunder också. Dock otroligt ojämn.
 
Hur brukar du följa matcherna och hur ofta är du själv på plats?
- Jag följer oftast på någon fulstream och ibland blir det bara livescore faktiskt. I bästa fall blir det ju på svenska sändningar när Porto spelar Champions League. Men jag har faktiskt aldrig varit på plats, tyvärr – vilket kanske är lite otippat.
 
Om du varit på plats, har du någon upplevelse som du minns lite extra?
- Har ju tyvärr aldrig varit där, men OM jag hade varit på plats när Porto slog Bayern München med 3–1 hemma i Champions League-kvarten 2015 hade nog den upplevelsen varit det (även fast de åkte ut med dunder och brak i returen borta). Hemmamatchen och vändningen mot Roma förra året kändes rätt mäktig också.
 
Hur mycket skulle du säga ditt supporterskap påverkar dig i vardagen?
- Inte så mycket egentligen skulle jag säga. Jag har aldrig varit die hard utan det är mest när Sverige spelar som jag är det. Men det är klart att jag blir besviken många gånger när Benfica har gått så bra de senaste åren och Porto har sett ut som överlägsna vinnare i vissa stunder och sedan bara kastar bort allt. Det är värre att hålla på Porto nu än för fem, sex år sedan, men jag påverkas inte jättemycket ändå.
 
Anser du att ditt supporterskap ändrat sig med åren?
- Ja, det tror jag nog. Jag följer Porto mer nu än tidigare men det gör att man får en annan bild av klubben också. I början var ju spelarna coola idoler och nu känner man mest att vissa av dem är överbetalda sopor. Jag följer laget mer och vill så klart att det ska gå bra, men jag brann för dem på ett annat sätt förr.
 
Finns det något eller några lag du direkt ogillar?
- Benfica vilket kanske är det självklara svaret, men det finns alltid en känsla av att de inte är hundra procent. Det är en huvudstadsklubb, många i landets ledning håller på dem och många gånger finns det på riktigt tveksamheter om Porto har samma förutsättningar i domslut och alla möjliga bestämmelser utanför planen. Sporting tycker jag mest synd om även fast de vinner en del cuper nu för tiden.
 
Slutligen, har du någon personlig dröm eller målsättning du hoppas få förverkliga i egenskap av supporter?
- Jag vill så klart se Porto på plats, helst i en viktig Champions League-match. Men annars är jag inte så kräsen av mig. Skulle nästan hellre se Porto lottas mot ett svenskt lag så snart som möjligt (så att fler svenskar får kolla, och framförallt så att jag själv kan se dem i Sverige) än att Porto vinner ligan. Konstigt kanske, men man vet att ligavinsterna kommer komma för det är bara Benfica som kan hota. Jag håller stenhårt på Porto men det handlar nästan mer om en fascination för deras historia och förmåga att få fram och utveckla spelare än att jag mår dåligt när laget inte vinner ligan. Det jag nästan mest ser fram emot är att den nya superstjärnan dyker upp och där hoppas jag lite på Fábio Silva.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-05-03 12:30:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans