Fansens röst: ”Ett kvitto på Liverpools impotens”

Fansens röst: ”Ett kvitto på Liverpools impotens”

Zoran Zoric delar med sig av sina tankar och funderingar inför kvällens minst sagt spännande och avgörande tillställning mellan Atlético Madrid och Liverpool.

Dagen är kommen då det ska avgöras vem det blir av Liverpool och Atlético Madrid som tar sig vidare till kvartsfinal och vem som tvingas ta adjö av årets upplaga av Champions League. Spänningen är stor då båda storklubbarna förväntas ge sitt absoluta yttersta för att dra det längsta strået.
 
Zoran Zoric, redaktör på Atlético Madrid-sidan, går igenom den spanska huvudstadsklubbens förutsättningar och vad som kommer krävas för att bibehålla ledningen från det första mötet även under returen på Anfield.
 
Seger med uddamålet i det första mötet, vad finns det att säga om matchen?
- Det var en klassisk ”Made in Cholo”-insats där Atlético bibehöll sin struktur, begränsade Liverpools förmåga i sista tredjedelen och lyckades ta sig ur deras presspel tack vare en väldigt god disciplin, hög intensitet och rakare anfallsspel. Det är framförallt noggrannheten i samband med en viktig match som sticker ut jämfört med hur säsongen har sett ut så här långt. Trots det fanns spår av det genomgående problemet under 2019-2020: bristen på målskytte. Man borde ha gjort ett andra mål sett till de målchanser som skapades, men det är ett bra resultat inför returen. Ser man till upplägget från de båda tränarna och det spelmässiga finns det en hel del att anmärka på. 
 
- Vill man utmana Liverpool behöver man först och främst antingen matcha eller spela med en högre intensitet och aggressivitet än vad de själva gör. Det var vad Atlético gjorde, men jag tror också att Liverpool kan ha haft oturen att gå in i en fysisk dipp som påverkade deras fysiska status. Det kan också förklara de svaga resultaten och det dåliga spelet efter förlusten mot Atlético och West Ham. Alla lag har en sådan period för att vara på topp från och med mars fram till maj när allt skall avgöras. Därefter gäller det att förbereda tydliga vägar som dels leder ut ur deras presspel utan att de återerövrar bollen för att på så vis förlänga sina anfall, men också för att deras backlinje skall känna att de inte kan stå hur högt som helst. Tar man sig inte ur de situationerna komprimerar de bara ytorna och vinner antingen duellerna eller andra bollarna för att förlänga sina anfall. Då blir det väldigt jobbigt att försvara och till slut kvävs man. 

- Därefter var Simeone och hans tränarstab väl medvetna om att Liverpool har svagheter när man når in med bollar bakom deras ytterbackar och det här är en typ av anfallsspel som passar Atlético. Liverpool har dessutom släppt till ganska många kontringslägen som resulterat i en hel del frilägen den här säsongen, men då har Alisson och Adrián räddat upp de situationerna. 

- Jag tycker dessutom att Liverpool inte utnyttjade alla sina anfallsverktyg på Metropolitano. Man gjorde dels inget av bollinnehavet på grund av för långsamma bollförflyttningar samtidigt som det togs för många bolltouch när man väl försökte kombinera sig fram till målchanser när Atlético-spelarna blev insvepta i sin försvarsbox. Det var ganska enkelt för Atlético att försvara då motståndarna aldrig slog ut några linjer. 

- I andra halvlek försökte Liverpool överbelasta ena kanten för att få överlägen på motsatt sida för att avsluta efter överlånga inlägg på bortre stolpen eller precis utanför straffområdet i centrala positioner. Den sistnämnda ytan tror i alla fall jag kommer bli väldigt viktig att försvara på onsdag. Atlético har släppt in en hel del mål därifrån under säsongen, speciellt i samband med att andrabollar dimper ned i den ytan efter fasta situationer. Det var då man skapade sina bästa målchanser. Intentionerna var dock ganska lättlästa. Det kommer dock bli ändring på många plan när lagen nu möts på Anfield. 
 
Har det hänt något i laget sedan dess som den oinvigde bör känna till?
- Skadeläget har ljusnat betydligt jämfört med vad som var fallet strax innan första mötet lagen emellan. Man slog trots allt Liverpool utan Kieran Trippier, João Félix och Diego Costa. Det positiva är att João Félix har börjat hitta rätt i Atlético efter finalförlusten mot Real Madrid i Supercopa de España. Han är dock alltjämt ganska ömtålig och orkar inte ta sig igenom 90 minuter var tredje/fjärde dag på grund av sin fysik, men det finns en långsiktig plan för att han skall kunna vara betydligt längre fram i sin utveckling om ett års tid. På senare tid har han dessutom utvecklat något av ett samarbete med Koke där de turas om att byta positioner i lagets speluppbyggnad. 

- Tycker även att man skall slå ett slag för Šime Vrsaljko som kommit tillbaka från elva månaders skadefrånvaro. Han visade prov på mycket karaktär och bra försvarsspel mot Liverpool och kan bli mycket användbar i returen för att försvara den bortre stolpen. Annars har Atlético fått igång målskyttet sedan förra mötet med Liverpool, men då har försvarsspelet inte varit på samma nivå. Det här är typiska problem som ett lag under konstruktion utsätts för när man tappar en hel ryggrad inom loppet av ett år. Álvaro Morata dras med skadeproblem inför matchen. Han har känningar i en muskel och dras dessutom med en lårkaka. Utöver det har Renan Lodi sparats till mötet med Liverpool på grund av känningar i en muskel. 
 
Vad krävs för att ni ska lyckas försvara ledningen?
- Det är en fantastisk utmaning, men det kommer krävas mod, intelligents och framförallt effektivitet framför mål för att man skall ta sig vidare. Dels för att många Atlético-supportrar och journalistkåren har kollapsen från Turin ifjol i åtanke, men kanske framförallt på grund av lagets bortaspel inte har varit tillräckligt bra den här säsongen. Jürgen Klopp, Virgil van Dijk och Andy Robertson påbörjade redan det mentala spelet efter den första matchen genom diverse härskartekniker kopplade till ”Atléticos överdrivna firande” (som i själva verket är normalt i Atlético-kretsar efter viktiga segrar) och att nämna ”Anfields aura”. Att man dessutom störde sig på såväl Simeone som Atlético-spelarnas uppträdande var ett kvitto på Liverpools impotens den där februarikvällen. De kommer dock vara mer än väl förberedda inför returen och ta fram ett gäng olika vapen för att försöka vända på steken. Förväntar mig exempelvis ytterligare fem element i deras spel. 

- De kommer spela med en betydligt högre intensitet vilket kommer resultera i ett lägre försvarsspel från Atléticos sida. Då gäller det att ta fram överlevnadsmanualen och få till pauser för att andas. Jag tror också deras ytterbackar kommer spela mycket högre upp i banan (likt Juventus wing-backs gjorde i Turin under förra årets returmöte) när Liverpool bygger sitt eget anfallsspel. Samtidigt som Liverpool kommer försöka utnyttja Salahs och Manés fart med instick bakom Atléticos ytterbackar och så att de hamnar en mot en med de betydligt långsammare mittförsvararna. Speciellt vid omställningarna. Sedan tror jag inte att de kommer slarva så mycket vid fasta situationer, varken offensivt eller defensivt. Det här är Atléticos akilleshäl den här säsongen och det är förstås Liverpool mycket väl medvetna om. 

- Andrabollsspelet blir också mycket viktigt. Slutligen blir det viktigt att låsa in Firmino och resten av spelarna som positionerar sig i mellanytorna så de inte kan komma rättvända. Det gjorde man väldigt bra på Metropolitano. Viktigast i slutändan är att vara mentalt påkopplad matchen igenom och inte ge bort något i onödan. Ha bra spelavstånd (som exempelvis Napoli alltid har mot Liverpool) och ta sig ur deras presspel för även om de har spelare som är mycket bra man mot man i de situationerna löper de större risk att gå bort sig i de situationerna än när de försvarar kollektivt. 

- Det gäller förstås även att inhopparna är optimalt förberedda att förändra en matchbild till Atléticos fördel. Tvingar man Liverpool att arbeta för varje millimeter kommer de få det mycket svårare att utnyttja hemmaplansfördelen. Varje detalj räknas. 
 
Hur stora skulle du säga chanserna är att ni tar er vidare till kvartsfinal?
- Liverpool är förstås favoriter med tanke på vilken säsong de har gjort, men Atlético har väldigt goda chanser så länge man är modiga, intelligenta och effektiva. Sedan kommer det förstås krävas att man är riktigt bra defensivt och att Oblak kliver fram i avgörande lägen.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-03-11 09:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans