Fansens röst: ”Lyon alltid starkare på våren”

Fansens röst: ”Lyon alltid starkare på våren”

Återigen väntar tufft motstånd i slutspelet för Lyon då man ställs mot Juventus. Birgitta Malmborg menar dock på att det finns en del som talar till deras fördel.

För andra året i följd har Lyon kvalificerat sig för slutspelet i Champions League. I fjol lottades man mot Barcelona och tvingades ta adjö redan i åttondelsfinalen. I år är det Juventus som väntar och på förhand är det italienarna som betraktas vara favoriter.
 
Lyon-redaktionens Birgitta Malmborg är medveten om detta samtidigt som hon finner aspekter som talar till fransmännens fördel. Kanske vi har en skräll att vänta?
 
Över två månader har passerat sedan det senast begav sig, hur har Lyon presterat sedan dess?
- I matchen mot Rennes, fem dagar efter kvalificeringen till denna åttondelen drog både Memphis Depay och Jeff Reine Adelaide korsbanden. Bägge två, i samma match. Ge mig oddsen på det?! Vi har dessutom haft bägge våra bästa ytterbackar borta i typ tre månader, bägge opererade, en för menisken och en för ankeln. 
 
- Vi förlorade den matchen, men sedan på något sätt spelade vi nio matcher utan förlust (en oavgjord borta mot Reims i ligan, resten vinster). Sex av de matcherna var cupmatcher, så i ligaspelet gjorde det inte så mycket gott för oss. Men det tog oss till semifinal i Coupe de France och till final i Coupe de la Ligue – och i bägge möter vi PSG. I ligan däremot går det inte lika bra tyvärr. Lyon siktar på en "pallplats" och har för tillfället sju poäng dit.
 
Vad var din första tanke när ni lottades mot Juventus, och hur ser du på era motståndare?
- Jag vet inte vad jag tänkte, fasade väl för Barcelona och Real Madrid. Tittar man på lagen som är kvar känns det som pest eller kolera. Möjligtvis tänkte jag "visst, Ronaldo, tack för den".
 
Vad talar för avancemang till kvartsfinalen?
- Vi är ju inte favoriter? Kanske kan vara bra. Lyon har spelat tio CL-matcher hemma på Groupama Stadium sedan den öppnades. Vi har förlorat en, vunnit två och spelat oavgjort åtta. Vi har ett fantastiskt mittfält om bara Garcia spelar rätt. Min uppfattning är att Juventus går lite sämre nu, medan Lyon alltid är starkare på våren. Vi spelade oavgjort hemma mot Barcelona förra säsongen, sedan åkte vi på däng med 5–1 på Camp Nou. Möjligtvis lärde sig vårt unga lag (24,7 år) något där? Rudi Garcia har ju dessutom erfarenhet av Serie A som före detta Roma-tränare. Vi har Leo Dubois tillbaka (försöker komma på så många fördelar som jag kan).
 
Om vi vänder på det, vad talar emot?
- Juventus har en medelålder på 29,4 år. Vad kommer först, ålder eller erfarenhet? Vi har fortfarande skador på Memphis, vänsterbacken Koné samt Reine Adelaide. Det är en jäkla stämning mellan Lyons ledning och fansen nere i Lyon för tillfället. Kan tränaren Garcia och spelarna låta bli att påverkas av det (mer om det i min inför)? 

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-02-26 11:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans