Fantastiskt!

Fantastiskt!

Mästarlaget har sett fenomenala, starka, snabba men också svaga och långt ifrån det perfekta, och hur vi än vrider och vänder på det, så hittar Dinamo i slutändan alltid en väg till seger. 

Naturligtvis är turfaktorn också viktig, men Dinamo klarar sig så bra i djupa vatten att det inte är någon slump. Det här är ett lag som kan kamouflera sig och spela och bete sig under matcher som en riktig mästare.

Från ligapremiären till Champions League kvalet 
Redan i den första ligamatchen för den här säsongen, hamnade Dinamo i oväntade problem. I den 22:a minuten ledde Lokomotiva Zagreb med 2:0 på Maksimir, sedan dök Josip Drmic upp, som med två mål förde tillbaka blåtröjorna till start. När alla redan hade räknat med första poängtapp för säsongen, gav Luka Menalo segern till sitt lag på stopptid.

Fyra dagar senare kliver Dinamo in i Champions League kvalet mot Shkupi (2-2). En match där alla räknade komfortabel seger, vände till en mardröm på hemmaplan. Ännu ett underläge som blåa till slut vände i 86:e minuten, för att avsluta matchen med en chockerande tabbe från Livakovic. 

Matchen slutade oavgjort i Zagreb och tidningar har redan börjat ifrågasätta Ante Cacics arbete. Returen var ingen sevärd match, men ett mål räckte för att säkra nästa kvalrunda mot Ludogorets. Samtidigt som spelet såg effektivare mot bulgarerna i båda matcher, där Dinamo trycker in totalt sex mål, så lyckas man vända på underläge och köra över Hajduk Split i ligaderbyt med hela 4-1 på hemmaplan. 

Thrillern mot Bodø i Zagreb
Förlusten på bortaplan mot Bodø/Glimt accepterades som en gåva från himlen. Det var perfekt läge att förbereda returen med en uppvärmning mot Osijek (3-1) på hemmaplan. Matchen mot norrmännen i Zagreb var säsongens största thriller. Dinamo körde över Bodø i första halvlek, bara för att försvinna från planen i andra halvlek och släppa in ett mål. Hoppet för ”Glimt” varade tills förlängning blåstes igång. Väl där kom Dinamo med två nya mål och bokade plats i gruppspelet i Champions League för första gången efter tre säsonger! 

Det här är ingen tillfällighet
Dinamo är ett mästarlag, och Cacic har också stora förtjänster i detta. Visst hjälper det mycket när laget är så kraftfullt och har så mycket kvalitet att Mislav Orsic kommer från bänken i vissa matcher, eller Josip Drmic, som i Maksimir mot den norska mästaren gör avgörande målet. Det är dock inte bara en fråga om kvalitet.

Stor ära går också till Cacic. Till skillnad från sina föregångare förlitar han sig mycket mer på spelarrotation, vilket resulterar i att Dinamo inte faller fysiskt i slutet av matcher, utan kan få upp tempot. Dessutom berömmer spelare hans förmåga att öka spelarnas självförtroende. "Cacic ger intrycket av en väldigt lugn tränare och det överförs till oss. Vi vet hur mycket han litar på oss och det hjälper oss mycket", sa Luka Ivanusec inför säsongen. 

Dinamo vet helt enkelt hur man läser spel och vet att chansen kommer någon gång. Dinamo vet att man ibland bara behöver överleva en svår period för att resa upp igen. Ryggraden i detta team har funnits där i åratal och förstår detta mycket väl, vilket kan ses i var och en av spelarnas kroppsspråk.

När alla skriver av ”plavi” så hittar Dinamo inre reserver som ingen visste om och vänder saker till sin fördel. En fjärdedel av säsongen är bakom oss och ligatabellen ser ut på detta viset, mycket lovande.
 

Klubbar Poäng
1. Dinamo Zagreb  28
2. Hajduk Split  17
3. Slaven Belupo 17
4. NK Osijek 15

Prisa styrelsens beslut
Silly season var positiv för blåa familjen. En ”mega” tillbyggnad i omklädningsrummet med flera nyförvärv inför ny säsong och knappt några nyckelspelare som lämnade klubben. Trots detta är Champions League sagan en helt annan dimension för Dinamo, men justeringarna har resulterat med en seger mot FC Chelsea i CL-gruppspelet. Med detta sagt, ett av smartaste styrelsebeslut någonsin! 

Orealistiska förväntningar 
När saker och ting sätts i perspektiv gick vi från att "bara vi inte blir en slagpåse i CL" till missnöje eftersom vi förlorade på San Siro mot Milano, Italiens mästare. 

Efter landslagsuppehållet följer två nyckelmatcher; dubbeldrabbning med RB Salzburg, först i Salzburg och sedan i Maksimir. Mot österrikiska mästaren kommer Dinamo att leta efter nya poäng, vi hoppas åtminstone på tredje plats.

På återseende. 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2022-09-21 09:29:42
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!