Final i första upplagan av Uefa Nations League
Ronaldo efter sitt hattrick i matchen mot Schweiz.

Final i första upplagan av Uefa Nations League

Portugal har tagit sig till final på hemmaplan i Nations League. Motståndet står Holland för som är tillbaka i toppfotbollen efter flera misslyckade år.

Jag måste börja med att hylla senhor Cristiano Ronaldos insats i matchen mot Schweiz. Han smäller in en underbar frispark, signerad Ronaldo. Han har ett tillslag som få och lyckas i farten borra in ett snett-inåt-bakåt-inlägg precis vid stolproten, sitt andra för kvällen, sedan avslutar han målkalaset med en klassisk överstegsfint, sticker åt höger och placerar in trean otroligt elegant.

Det är så fantastiskt att ha denna utomjording i sitt landslag. Gång på gång tystar han kritikerna som hävdar att han är slut, att han inte gör tillräckligt med mål eller kommer med andra påståenden om att hans karriär dalar efter flytten till Juventus. Att förvänta sig att en spelare som byter klubb efter nio år ska komma in och dominera och vinna skytteligan, Champions League och guldskon är inte rimligt.
 
Ronaldo gör 28 mål och 13 assist i sin första säsong för Juventus. Det är otroliga siffor efter bara en säsong i en ny klubb, att folk inte förstår det och tycker han har presterat blygsamt är för mig helt obegripligt.
 
Nåväl!
 
Santos har inte varit skygg med rotationer i varken den portugisiska truppen eller elvan. Han är inte rädd för att bänka och prova nya talanger. Den superhypade 19-åringen Joao Félix fick förtroendet och startade sin första match för a-laget på topp med Ronaldo vid sin sida.
 
Portugal har ett starkt defensivt lagbygge och har bara förlorat en av de senaste 16 matcherna, förlusten kom mot Uruguay i åttondelsfinalen förra sommaren. Tränaren har dock fått utså en del kritik för att laget spelat tråkig fotboll.
 
Något som är väldigt intressant är att nästan hela truppen bytts ut sedan EM-triumfen för bara tre år sedan. Ett exempel är Bernardo Silva, som inte ens var uttagen till EM-truppen.
 
Pepe gick av skadad under semi-finalen och kommer förmodligen ersättas av José Font som är tillbaka i Europa, närmare bestämt succélaget Lille efter en sväng i kinesiska Dailan Yifang. Han är en stabil ersättare som startade när Portugal vann mot Frankrike i finalen under EM 2016.
 
På mitten hittar vi förmodligen bolltrygge Carvalho med antingen Rúben Neves eller veteranen Moutinho vid sin sida. På topp spelar Bernardo som en klassisk nr 10 med en flytande agenda.
 
Allt går fort i dagens fotboll.

Holland som varit utskrattade de senaste åren och missat mästerskap efter mästerskap är nu tillbaka med en otroligt stark trupp med fantastiska spelare. Det holländska mittbacksparet håller absolut världsklass med De Ligt och Van Dijk.
 
På mittfältet spelar Barcelonas senaste köp Frenkie De Jong och på topp Memphis Depay. Den senare som bytt position från att vara högerytter, har börjat spela mer centralt och gjort det väldigt bra.
 
Holland gick vidare efter 3-1 mot ett slarvigt engelskt försvar och jag hoppas på att den portugisiska defensiven håller för holländskt tryck.
 
Nations League är kanske ingen viktig turnering i sig, potten består av en del stålar och en playoff-plats om något av lagen inte lyckas ta sig vidare till EM. Men prestigen i att vinna troféer är något varje landslag hungrar efter. Holland vill visa att man är tillbaka i världstoppen samtidigt som Portugal vill bevisa sin titel som europeiska mästare!
 
Vamos Portugal!

Alexander Pereiraalexander.pereira.swe@gmail.com2019-06-09 17:21:00
Author

Fler artiklar om Portugal