Lagbanner
Mellanrapport
svenska.yle.fi

Mellanrapport

Mellanrapport med fem matcher spelade. Avgående tränare, finlandssvenska lag och Muurinens förvandling till Muurinho.

Har förstått att den hela, skriva om varje omgång-grejen inte fungerar i praktiken, de som är intresserade kollar ändå resultaten innan jag hunnit skriva ner rapporter. Därför har jag valt att gå vidare med att bara skriva mellanrapporter med fem matchers mellanrum, och sedan skriva ner större nyheter. Den första mellanrapporten kommer här:


Tidiga tränarbyten

HJK inledde mycket osäkert, och efter resultat som 2-2 mot Honka, 1-2 mot FC Lahti och 0-1 mot TPS, fick chefstränare Sixten Boström gå. Finlandssvensken som hade en säsong bakom sig i klubben efterträddes av f.d. HJK-spelaren Mika Lehkosuo som skrev under ett kontrakt på 2,5 år. Hittills har Mika tvåsegrar på två matcher inför mötet med IFK  Mariehamn på torsdag (8.5)

Även KuPs inledde under all kritik, och efter tre omgångar lämnade tränaren Esa Pekonen klubben av familjeskäl och ersattes av f.d. TPS-tränaren Marko Rajamäki



Österbotten rules

Österbotten är just nu den mest framgångsrika delen av Finland då såväl VPS som Jaro är med bland de tre bästa. Jaros Hendrik Helmke blev dessutom vald till månadens spelare efter att ha stått för fyra mål och i övrigt varit en viktig del av Jaros imponerande spel.



Åland rules

När jag satte Österbotten rules som förra rubrik kunde jag inte utan att vara orättvis lämna bort Åland. Trots det onödiga slarvet runt VPS matchen och kollapsen hemma mot Jaro är det ändå IFK tillsammans med just Jaro som övertygat mest hittills. Faktum är ju att utan dessa två poängtapp skulle IFK vara i ohotad serieledning. Ska man våga tro att guldet hamnar i en finlandssvensk stad i år?


Petteri Forsell

Ligans bäste när det kommer till fasta situationer. Vem som hellst som sett IFK-mittfältaren slå dem förstår varför han får en egen rubrik. Dessutom har han stått för tre mål på fem matcher. Den enorma bredden gör honom till en av ligans absolut bästa spelare.


Roni Porokara 

Efter en misslyckad tid utomlands återvände Roni Porokara förra säsongen till Honka, utan att imponera. I år har det varit helt annorlunda. Med fem mål på sex matcher har han varit en av de viktigaste kuggarna i det Honka som i höst ska spela europaspel.



Muurinho?

Sexy football fungerar. Eller ja, inte som vi är vana kanske. Istället för att producera massor med mål tycks Muurinen ha satsat på att spika igen och göra  tillräckligt många mål, men inte så mycket mer. Lite som en finsk Mourinho. Och det fungerar. Efter sex spelade matcher är MyPa i serieledning.

Lukas Lundin2014-05-07 15:37:56
Author

Fler artiklar om Finland