Flera skrällar i bruttotruppen
Georginio Wijnaldum var självskriven i truppen som kapten i Virgil van Dijks frånvaro.

Flera skrällar i bruttotruppen

Förbundskapten Frank de Boer har presenterat sin 34 man starka bruttotrupp till EM. Anwar El Ghazi och debutanterna Jurriën Timber och Cody Gakpo var några överraskningar i truppen. Den stora positiva överraskningen är dock att Ryan Babel äntligen petats.

Strax efter lunch idag presenterade Frank de Boer sin preliminära EM-trupp. 34 spelare ingår den, varav 8 stycken ska sållas bort till den slutgiltiga truppen som presenteras i slutet av maj. Bruttotruppen i sin helhet:

Målvakter

Jasper Cillessen, Valencia CF, 32 år, 60 landskamper/0 mål
Tim Krul, Norwich City, 33 år, 14/0
Maarten Stekelenburg, AFC Ajax, 38 år, 58/0
Marco Bizot, AZ, 30 år, 1/0

Försvarare

Daley Blind, AFC Ajax, 31 år, 77/2
Matthijs de Ligt, Juventus, 21 år, 26/2
Stefan de Vrij, Inter, 29 år, 43/3
Joël Veltman, Brighton & Hove Albion, 29 år, 27/2
Nathan Aké, Manchester City, 26 år, 19/2
Jeremiah St. Juste, FSV Mainz, 24 år, 0/0
Jurriën Timber, AFC Ajax, 19 år, 0/0
Kenny Tete, Fulham FC, 25 år, 14/0
Denzel Dumfries, PSV, 25 år, 17/0
Hans Hateboer, Atalanta, 27 år, 11/0
Rick Karsdorp, Roma, 26 år, 3/0
Patrick van Aanholt, Crystal Palace, 30 år, 13/0
Owen Wijndal, AZ, 21 år, 7/0

Mittfältare

Georginio Wijnaldum, Liverpool FC, 30 år, 73/22
Frenkie de Jong, FC Barcelona, 24 år, 25/1
Marten de Roon, Atalanta, 30 år, 21/0
Donny van de Beek, Manchester United, 24 år, 19/3
Davy Klaassen, AFC Ajax, 28 år, 22/5
Ryan Gravenberch, AFC Ajax, 18 år, 3/0
Tonny Vilhena, Krasnodar, 26 år, 15/0
Teun Koopmeiners, AZ, 23 år, 1/0

Anfallare

Memphis Depay, Lyon, 27 år, 62/23
Steven Bergwijn, Tottenham Hotspur, 23 år, 12/1
Quincy Promes, Spartak Moskva, 29 år, 47/7
Luuk de Jong, Sevilla FC, 30 år, 35/8
Wout Weghorst, VFL Wolfsburg, 28 år, 4/0
Donyell Malen, PSV, 22 år, 8/2
Steven Berghuis, Feyenoord, 29 år, 24/2
Anwar El Ghazi, Aston Villa, 26 år, 2/0
Cody Gakpo, PSV, 22 år, 0/0

Förutom Jurriën Timber och Cody Gakpo som båda ännu inte a-landslagsdebuterat är Anwar El Ghazi den största "skrällen" i truppen, men oväntat är det egentligen inte. El Ghazi har haft en fin säsong i Aston Villa, där han gjort åtta mål i Premier League och han slog en gång i tiden igenom i Ajax under Frank de Boers ledning. Men då han inte spelat i landslaget sen 2015 när han fick debutera efter genombrottet i Ajax, så var det ändå en liten överraskning. Timber och Gakpo var båda två spelare som många ville se i a-landslaget redan vid senaste samlingen i mars men då lät man dem istället spela U21-EM-gruppspelet. Några andra unga talanger som många hoppades på få se i EM är Sven Botman och Noa Lang som båda lämnades utanför bruttotruppen och istället kom med med i U21-landslagets bruttotrupp till slutspelet av deras EM i sommar.

Den största överraskningen är egentligen inte någon spelare som togs ut, utan en spelare som petades. Ryan Babel lämnades utanför truppen, en mycket positiv överraskning. Att han fortsatt tagits ut i landslagstrupper år efter år trots bättre yngre spelare tillgängliga på hans position har varit en stor käpphäst för många supportrar. Att konservative de Boer skulle peta Babel var inte något någon räknat med. En annan noterbar petning är Calvin Stengs, AZ:s unge ytter som slog igenom förra säsongen men hade en tuffare säsong nu. Han fick också nöja sig med en plats i U21-landslagets trupp, och med tanke på hans säsong och konkurrensen kan han inte klaga över att hans svärfar petar honom.

Åtta man ska sållas bort alltså, vilka blir det? Börjar vi på målvaktssidan faller Marco Bizot förstås bort såvida inte någon av de andra blir skadade. Hela 13 försvarare är uttagna så i den lagdelen kan det sållas rejält. Ett frågetecken är Daley Blind som går en kamp mot klockan för att bli frisk från en fotledsskada i tid till EM, men om han är frisk är han given. Kenny Tete, Denzel Dumfries, Hans Hateboer och Rick Karsdorp är alla renodlade högerbackar. Att ha med fyra stycken till EM, särskilt när både Jurriën Timber, Jeremiah St. Juste och Joël Veltman kan spela både centralt och till höger, är väl i överkant. Minst två av de fyra kan nog sållas bort, förmodligen Hateboer och Karsdorp då Dumfries är bäst av dem och Tete är en de Boer-favorit. En av Timber och St. Juste lär också försvinna om vi räknar med Blind, och kanske ytterligare en som Veltman eller Nathan Aké. På mittfältssidan torde Tonny Vilhena ligga sämst till och kan nog gallras bort. På anfallssidan finns två centertankar i Luuk de Jong och Wout Weghorst, en mer rörlig center i Donyell Malen och sen en drös yttrar. Weghorst har kontroversiellt petats tidigare, han ligger nog på gränsen här. de Jong och Malen är nog de två första centeralternativen i alla fall eftersom de är två olika spelartyper. Det är sen sex yttrar om två startplatser så 1-2 borde hänga löst. Förutom unge Cody Gakpo kan nog Quincy Promes, som inte togs ut i senaste truppen, vara osäker på sin plats.

Undertecknad tippar således att Marco Bizot, Hans Hateboer, Rick Karsdorp, Jeremiah St. Juste, Nathan Aké, Tonny Vilhena, Quincy Promes och Cody Gakpo sållas bort ur truppen till mästerskapet, förbehållet att Blind kan spela.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-05-14 15:01:23
Author

Fler artiklar om Holland