SF synar: Bortafans under press

SF synar: Bortafans under press

Snaran dras åt kring bortafans i den franska ligan. Hur ser det ut på andra håll? SvenskaFans tar tempen.

ALLMÄNT Erik Niva, Aftonbladet
Hur ser det ut på framtidens bortasektion: finns inte, blir städad teaterpublik eller förblir ungefär som nu?
Städad teaterpublik. Det finns krafter som vill ha samma förfining på borta- som på hemmafans. I Europa finns läktarexempel som påminner om hur fotbollen var förr, engagerad och oborstad. Kalkylen är att det kostar mer med dagens bortafans än det ger i ekonomisk vinning.
Frankrike hotar med att stänga ute bortafans helt. Ser du en risk någon annanstans?
Italien, definitivt.
Nämn några lag som har just bra bortafölje?
De engelska storklubbarna är bra exempel.
Man United och Livepool?
Ja, och Arsenal. Ofta kan vara de tragiska på hemmaplan men grymma på bortaplan. Där ser man värdet av bortafans, och det är som en brygga till hur det var förr.
 
GREKLAND Andreas Mitsis, redaktör Grekland på SvenskaFans
Hur fungerar det med bortafans i Grekland?
Klubben i fråga som vill ha med sig bortafans till en match, måste först få godkännande från hemmalaget och komma överens med dem om hur många biljetter som går att lösa o.s.v. Därefter måste polisen säga sitt i saken och vara med i diskussionen samt komma med ett nekande eller godkännande.
Hur verkar trenden vara kring att släppa in bortafans?
Sedan väldigt många år tillbaka har det nu tyvärr inte funnits bortafans vid de stora derbyna p.g.a säkerhetsskäl. Väldig enkel och destruktiv lösning på problemet. Nu senast hade PAOK och Aris kommit överens om att Aris (bortalag) skulle få ett visst antal biljetter till Thessaloniki-derbyt på Toumba. Polisen nekade dock detta och kunde ej komma överens med PAOK om hur stora avspärrningarna skulle vara mellan hemma och bortafans inne på arenan. PAOK skulle förlorat flera tusentals platser inne på Toumba p g a avspärrningar och det hela dog där med ut tyvärr. Dock ska diskussionerna varit i positiv anda så vem vet, kanske är ett steg i rätt riktning i alla fall. Hoppas går alltid att göra!
Vilken klubb brukar annars ha med sig flest fans?
Störst bortaföljen har givetvis de största klubbarna: Olympiakos, Panathinaikos, PAOK.
 



SVERIGE Björn Johnson, redaktör FanTV och SvenskaFans
Hur ser du på möjligheterna som resande supporter i Sverige, har det med tiden blivit lättare och billigare eller tvärtom, för fans att följa sina lag?
Det är ungefär lika enkelt och samma priser som de senaste åren. Men man ser då och då vissa föreningar som plötsligt höjer priset till bortasektioner när storklubbar kommer på besök. Vilket såklart är ruttet. Men jag skulle säga att det är ganska enkelt för en svensk supporter att följa sitt lag i dag.
Tror du det finns en risk att bortafans portas till känsliga matcher framöver?
Den risken finns absolut. Vi har ju sett hur ologiska Fotbollsförbundet med Disciplinnämnden i spetsen varit när det gäller bestraffning av klubbar och supportrar där man pysslat med kollektiva bestraffningar. Blir trycket för stort utifrån tror jag säkert att en sådan regel kan bli verklighet i Sverige.
Hur viktigt är det egentligen med bortafans på ditt lags arena?
Otroligt viktigt. Vi djurgårdare får sällan något motstånd på vår hemmaplan när det gäller "klackmatchen". På Tele2 Arena har det dock blivit bättre med fler bortasupportrar, jag tänker på till exempel på när IFK Norrköping och IFK Göteborg var på besök. Fler bortasupportrar triggar igång mig och adderar en extra krydda till matchen.

SPANIEN Zoran Zoric, krönikör Spanien SvenskaFans
Finns det La Liga-klubbar som har stängt för bortafans?
Nej, det finns så vitt jag vet ingen sådan kollektiv bestraffning där supportrar inte får följa sitt lag på bortaplan som exempelvis fallet är med Nice-ASSE eller när exempelvis Lyon-fansen blev portade från derbyt mot Saint Etienne.
Är bortafans inget problem i Spanien?
Det är självklart att klubbarna (och supportrarna för den delen) väldigt gärna skulle vilja se att fler följde sina lag även på bortaplan och i vissa fall kan man se lag som viker ner sig när de spelar på tuffa ställen runtom i Spanien. Jag tycker det är en stor svaghet för spansk fotboll, men samtidigt finns det ju anledningar till även det här.
Varför reser så få fans i Spanien?
En del av bakgrunden till det här faktumet är att Spanien befinner sig i en enorm ekonomisk kris och då väljer man, speciellt om man har en familj att försörja, att lägga pengarna på annat håll. Om exempelvis en Elche-supporter vill se sitt lag i Vigo, som i många fall är den längsta distansen, så måste man göra en resa på ungefär 1100 km enkelriktat. Det går naturligtvis att flyga, men det gäller även att tiderna passar och det är inte alltid de gör det med vanligt reguljärt flyg. Det handlar om ett stort land och de ekonomiska möjligheterna är helt enkelt ingenting som frestar en vanlig supporter att bränna sina sista pengar på en resa. Dessutom är fotbollen en familjetillställning för många supportrar och då kostar det ännu mer. Det måste vara en väldigt speciell tillställning i Spanien för att spanjorerna skall resa med laget på bortamatcher. Ett bra exempel är Europa-matcherna och ju längre in man kommer i de diverse turneringarna, desto fler människor dyker det upp med samma klubbtillhörigheter.
Vilket/vilka lag har störst bortafölje?
I och med att resande bortasupportrar inte är särskilt vnaligt i Spanien så måste man istället titta på regionerna runtom i landet. Vart finns peñorna (supporterklubbarna) och hur många är de? Atlético har exempelvis alltid haft ett starkt bortafölje när de spelar på José Zorilla i Valladolid pg.a. närheten till Madrid och det faktum att klubbarna delar på en gammal spelare i form av José Luís Caminero. Detsamma gäller ofta deras matcher på Mallorca. Det är exempelvis väldigt stort för Athletic eller Málaga-supportrarna att resa till städer som Manchester eller Milano eftersom det inte är någonting som de gör varje säsong. I vissa fall organiserar klubbarna själva tågresor och flygresor för de som vill följa med inom landet, men då måste det vara någon speciellt tillställning.

ITALIEN Thomas Wilbacher, Euro Talk-profil
Ser du någon ljusning för bortafans i Italien?
Allting ändrades när supporterpasset Tessera del Tifoso introducerades. Det blev svårt och för många omöjligt att införskaffa, dessutom bojkottade många ultrasgrupper TdT. Bortaföljena minskade drastiskt till en början, men med tiden har grupperna ökat i antal igen. TdT är fortsatt starkt ifrågasatt och kommer säkerligen inte finnas kvar i nuvarande form i framtiden. Men trots allt finns det hopp där jag tror tradition och passion vinner i slutändan.
Finns det en risk att de portas helt i framtiden?
Risken är extremt liten. Det har hänt att man portat samtliga lags bortafans redan, men bara under extrema högriskmatcher samt efter speciella fall som till exempel polismordet i Catania. Just nu är situationen stabilissimo.
Vilket eller vilka lag har störst bortafölje?
Roma och Napoli reser alltid i störst nummer. Hellas Verona har varit en stor ljusglimt på arenorna den här säsongen. I butei är både röststarka och många.
 



TYSKLAND Adam Nilsson, krönikör SvenskaFans
Är det fortfarande lätt att resa som bortafan i Tyskland?
Ja, det är det. Samtidigt finns exempel på där bortafans stängts ute. Som i Dynamo Dresden fall som portade sina egna fans efter bråk. Och Dortmund som i höstas stängde av tre supportgrupper. Klubbarna är självsanerande.
Och bortafans är fortfarande välkomna?
Så är det. Men bortasektionens procentuella andel har minskat, från tio till fem procent, och kontrollerna är hårdare.
Nämn en klubb med störst bortafölje?
På rak arm svarar jag Dortmund.
 
ENGLAND Frederic Pavlidis, chefredaktör SvenskaFans
Är det fortfarande något drag på bortafansen i England?
Absolut. De är å andra sidan tyvärr det enda som tycks vara kvar av den gamla engelska läktarkulturen på många arenor. Både Premier League-organisationen och en del klubbar tycks ha insett betydelsen av bortafans. Initiativ har tagits både för att hålla nere biljettpriser och reducera resekostnader. Klubbar som Aston Villa och Stoke är ett exempel på de som erbjudit gratiståg eller -bussar till sina fans den här säsongen.
Men det var bättre förr…?
Inte på alla sätt, men på många, ja. Då kunde bortaföljen ibland svälla till femsiffrigt, något man inte kommer i närheten av i dag, bortsett från möjligen i cupspelet där den procentuella tilldelningen är så pass hög. Den enkla anledningen är förstås att antalet bortasektionsbiljetter är begränsade i dag och kontrollerna hårdare. På 70- och 80-talet var det enklare att köpa biljetter var man önskade och bara fylla på ståplatsläktare.
Finns det en risk att bortafans portas helt?
Trenden är som sagt den motsatta. Däremot kan det bli fråga om att kuva bortafansen. I dagsläget kan de - ofta till hemmafansens missnöje - ta sig större friheter på sina sektioner. Stå upp, hänga upp flaggor som man vill etc. Men inslagen från ultraskultur som växer fram i yngre supporterled stör det engelska fotbollsetablissemanget och den reaktionära pressen förfasar sig över dödliga bengaler (även när det handlar om rökbomber).
 
RYSSLAND Johan Nilsson, redaktör Ryssland på SvenskaFans
Finns det klubbar som generellt portar bortafans i Ryssland?
Under de snart 10 åren som jag följt ligan har jag inte, vad jag kan minnas, hört om portade bortafans. Man har reducerat biljettantalet ett par gånger, men aldrig stängt bortasektionen helt. 
Hur är trenden kring bortafans?
Politiker har tagit i rätt rejält mot bråkiga fans och förbundet har dömt ut spel inför tomma läktare vid tiotalet tillfällen de senaste åren. Men det är sällan bråkigt på läktarna, med något undantag. Oftast sker stöket genom inkastade föremål, men regelrätta upplopp är sällan man ser nuförtiden. Jag kan inte minnas att jag hört någon ens föreslå att man skulle stänga läktarna för bortafans. 
Vilka klubbar brukar annars ha med sig flest fans?
Zenit, Spartak och CSKA garanterar nästan minst 1 000 på sina bortamatcher. Vilket är anmärkningsvärt sett till hur långt man måste resa. Spartak hade exempelvis 7 000 bortafans i matchen mot Volga tidigare i år. Zenit brukar vara runt 5 000 på bortamatcherna i Moskva. Och mellan 2 000-3000 på övriga bortamatcher runt om i landet. 

Hur tror du framtiden ser ut för bortaklackarna? Diskutera gärna nedan.

SvenskaFans.com2013-11-26 13:15:00

Fler artiklar om SvenskaFans