Genomgång inför EM: Grupp B

Genomgång inför EM: Grupp B

EM i Tyskland drar igång 14 juni. Innan dess drar vi igenom alla grupper och presenterar lagen och deras största stjärnor. Här är grupp B.

Om grupp B
En grupp som får ses som en av mästerskapets starkaste kandidater till titeln “Dödens grupp”. Med tre riktiga stornationer när det kommer till fotboll kan gruppen verkligen sluta hursomhelst känns det som. Gruppens underdog Albanien kan mycket väl ställa till stora problem för de övriga tre i gruppen. Kanske lyckas de till och med ta sig till en historisk slutspelsplats när gruppspelet är över?

Lagen i gruppen
- Spanien
- Kroatien
- Italien
- Albanien

Spanien
Nationen är ständigt återkommande i EM-sammanhang och gör sig nu redo för deras tolfte EM. Bara Tyskland har varit med i fler EM. En 1-0-seger mot Norge blev avgörandet för att Luis de la Fuentes mannar skulle ta sig till EM. Kraven på spanjorernas landslag är som vanligt skyhöga, speciellt med tanke på att senaste EM-guldet kom 2012. Bryts torkan nu, eller får spanjorerna åka hem tomhänta från ett EM ännu en gång?

Lagets stora stjärna: Rodri
Flest EM-mål genom tiderna: Alvaro Morata (6 mål)
Lagets största stjärnskott att ha koll på: Nico Williams
Bästa placering i EM: Tre guld (1964, 2008 och 2012)

Kroatien
Något har hänt med Kroatien senaste åren när det kommer till fotboll och mästerskap. Visst, landslaget har alltid varit bra och att räkna med. Men senaste åren har laget verkligen rest sig och räknas nu förtiden som en av kandidaterna att ta sig hela vägen. Efter att Vlatko Dalic tog över som förbundskapten 2017 har han lett laget till VM-brons 2018 och 2022. Dessutom spelade laget final i Nations League 2023. Efter tidiga uttåget i åttondelsfinalen i EM 2020 hoppas man helt klart gå längre i år.

Lagets stora stjärna: Luka Modric
Flest EM-mål genom tiderna: Ivan Perišic (fyra stycken)
Lagets största stjärnskott att ha koll på: Josip Sutalo
Bästa placering i EM: Kvartsfinal (1996 och 2008)

Italien
Strax efter ha lett Napoli till första Scudetton sedan 1990 fick Luciano Spalletti det ärofyllda men tuffa jobbet som italiens förbundskapten i september 2023. Laget kämpade sig fram genom kvalet och kom tvåa, precis före Ukraina. Guldmedaljörerna från förra EM hoppas givetvis göra om bedriften. Dock kommer det bli tufft för laget att ta sig hela vägen, trots att man som alltid har ett mycket starkt lag.

Lagets stora stjärna: Nicolo Barella
Flest mål genom tiderna: Mario Balotelli och Antonio Cassano (tre stycken)
Lagets största stjärnskott att ha koll på: Riccardo Calafiori
Bästa placering i EM: Två guld (1968 och 2020)

Albanien
Det var länge osäkert om Albanien faktiskt skulle lyckas ta en EM-plats eller inte. Men en jämn match mot Moldavien i sista kvalomgången slutade till slut 1-1, vilket gav laget den sista poängen som krävdes. Årets EM är lagets andra EM någonsin efter “Örnarnas” historiska EM-debut 2016. En 1-0-seger mot Rumänien resulterade i en fin tredjeplats för laget. Nu hoppas den tidigare Arsenal- och Barcelonaspelaren Sylvinho kunna leda sina mannar ännu längre i turneringen.

Lagets stora stjärna: Elseid Hysaj
Flest mål genom tiderna: Armando Sadiku (ett mål)
Lagets största stjärnskott att ha koll på: Armando Broja
Bästa placering i EM: Gruppspel (2016)


SvenskaFans tippar hur gruppen slutar
1. Spanien
2. Italien
3. Kroatien
4. Albanien

 

Sebastian Ahokas2024-06-08 20:00:00
Author

Fler artiklar om EM -24