Genomgång inför EM: Grupp C

Genomgång inför EM: Grupp C

EM i Tyskland drar igång 14 juni. Innan dess drar vi igenom alla grupper och presenterar lagen och deras största stjärnor. Här är grupp C.

Om grupp C
Grupp C innehåller följande lag: Slovenien, Danmark, Serbien och England. En grupp som på förhand känns både oviss och intressant. England får ses som stora favoriter att vinna gruppen, men bakom är det svårt att förutspå vilka som kniper andraplatsen. Serbien och Danmark är jämbördiga, samtidigt som Slovenien har spetspelare i form av Jan Oblak, Josip Ilicic och Benjamin Šeško. Känslan är att en av de bästa treorna från gruppspelet kan finnas i grupp C.

Lagen i gruppen
- Slovenien
- Danmark
- Serbien
- England

Slovenien
Slovenien kom tvåa i sin kvalgrupp tätt bakom Danmark som även de tillhör grupp C. Övrigt motstånd i kvalgruppen var: Finland, Kazakstan, Nordirland och San Marino. En relativt svag kvalgrupp, men ingen skugga ska falla över Sloveniens prestation. Slovenien har deltagit i EM endast en gång tidigare, år 2000. Då slutade de sist i gruppen bakom Spanien, Jugoslavien och Norge. De har spelat VM två gånger, men har inte lyckats gå vidare från gruppen vid något av tillfällena. Matjaž Kek är mannen som ska leda laget i mästerskapet. Slovenien kallas för ” Zmajceki”, vilket betyder ”Drakarna” och ligger för tillfället på en 57:e plats på världsrankningen.

Lagets stora stjärna: Jan Oblak
Flest mål genom tiderna: Zlatko Zahovic (35)
Lagets största stjärnskott att ha koll på: Benjamin Šeško
Bästa placering i EM: Gruppspel, EM 2000

Danmark
Danmark tillhörde samma kvalgrupp som Slovenien och vann gruppen på målskillnad. På meritlistan sticker EM-guldet i Sverige 1992 ut mest, men grannarna kan även stoltsera med en kvartsfinal i VM 1998. Totalt har de spelat tio Europamästerskap och sex Världsmästerskap. På tränarbänken sitter Kasper Hjulmand sedan 2020, som har press på sig att leverera i sommar. Smeknamnet är ”The Danish Dynamite” och de placerar sig just nu på 21:e plats på världsrankningen.

Lagets stora stjärna: Christian Eriksen
Flest mål genom tiderna: Poul Nielsen och Jon Dahl Tomasson (52)
Lagets största stjärnskott att ha koll på: Rasmus Højlund
Bästa placering i EM: Guld, EM 1992

Serbien
Serbien spelar i sommar sitt första EM någonsin som en självständig nation, efter att ha slutat tvåa i kvalgruppen bakom Ungern. De misslyckades att ta sig till EM 2008, 2012, 2016 och 2020. I VM har det däremot gått bättre, Serbien har tagit sig till gruppspel 2010, 2018 och 2022. Dragan Stojkovic är tränare för Serbien sedan 2021. På världsrankningen hittar man Serbien på en 33:e plats. Det är viktigt att komma ihåg att Serbien är en ung fotbollsnation och att det finns flertalet meriter under tiden som Jugoslavien. Landslaget går under smeknamnet ”White Eagles”, det vill säga ”De vita örnarna”.

Lagets stora stjärna: Aleksandar Mitrovic
Flest mål genom tiderna: Aleksandar Mitrovic (57)
Lagets största stjärnskott att ha koll på: Dušan Vlahovic
Bästa placering i EM: Spelar sitt första EM 2024 som självständig nation. Jugoslavien har tagit två silver, 1960 och 1968.

England
England vann sin kvalgrupp i överlägsen stil, likt man oftast har gjort under Gareth Southgates ledning. England är enligt de flesta spelbolagen oddsfavoriter att ta hem EM-guldet i sommar. Rätt eller fel, det får framtiden utvisa, men klart står det att det finns en kravbild på laget att leverera. De vann VM 1966 och slutade tvåa i EM 2020, meriterna rimmar därför inte alltid riktigt med självbilden. De ligger fyra på världsrankningen och har bara Argentina, Frankrike och Belgien framför sig. Landslaget kallas för ” The Three Lions”, ett smeknamn som är ett av de mest etablerade i folkmun. Är det kanske i sommar som ” It's Coming Home”?

Lagets stora stjärna: Harry Kane
Flest mål genom tiderna: Harry Kane (63)
Lagets största stjärnskott att ha koll på: Kobbie Mainoo
Bästa placering i EM: Silver, EM 2020

SvenskaFans tippar hur gruppen slutar
1. England
2. Danmark
3. Serbien
4. Slovenien

Johan Olsson2024-06-09 18:00:00
Author

Fler artiklar om EM -24