Hajduk Split - Dinamo Zagreb
0 - 1

Hajduk – Dinamo 0-1: tre tunga poäng till Zagreb!
Doktor Bruno!

För första gången sedan 2020 vinner Dinamo på stadion Poljud! Revanschen kan vara tecknet på vad som komma skall i slutspurten om ligatiteln. Petkovic blev stor matchvinnare ikväll med sitt tionde ligamål. Nästa derby väntar redan på onsdag på samma plats!

Hajduk Split – Dinamo Zagreb = 0-1 (0-1)
Petkovic 38’ 0-1

Derbyt blev historiskt på alla sätt och vis eftersom matchen dömdes för första gången av en utländsk domare. Tysken Siebert fick äran att ta allra viktigaste besluten och han hade en handfull med arbete under nittio minuter. Redan i andra minuten delade han ut en varning till Ristovski och satte nivå på matchen!

Totalt under hela första halvleken såg vi fyra varningar delas ut och kanske kunde Siebert visat något kort mindre men det är nog ingen som kommer protestera. I vanlig ordning såg vi ett disciplinerat spel från båda håll, tuffa dueller, kamp om varje meter, en chansfattig första halvlek men trots detta mycket dramatik på planen.

Hajduk hade för en gångs skull bollinnehavet på sin sida men i övrigt skapade hemmalaget knappt farliga situationer framför Dinamos mål. Ikväll om någon gång den här säsongen räckte det ytters lite magi för att tysta ner stadion Poljud och Bruno Petkovic stod i fokus som vanligt.

Petkovic sänkte PAOK på Maksimir, Betis på bortaplan och nu gör han det igen! Målet kommer efter att hemmaförsvaret med Sarlija i spetsen lämnar för mycket utrymme till Dinamo anfallaren som kunde rikta in siktet helt ostört. Bilden vi drömde om förverkligades framför våra ögon. Blåa laget firade målet inför ett knäpptyst Poljud som var på väg att se sitt lag förlora ännu en match på hemmaplan.

Efter ledningsmålet tändes matchen och plötsligt började hemmalaget fylla på med spelare i offensiven men bägaren var nära att välla över då Martin Baturina var millimetrar från att göra 2-0 strax innan paus. Tyvärr fastnar hans skott i stolpen och därmed sumpade man stor chans att knocka de vita redan i första halvleken och man kan tycka att hela anfallssituationen borde ha avslutats på ett bättre sätt.

Höjdpunkterna ser ni nedan i Youtube länken
Hajduk-Dinamo

Andra halvleken
Nervöst och svettigt, precis som ett schackparti! Hajduk var ställda mot väggen men fortsatte matchen bestämt för att hämta upp underläget. Karoglan utförde två byte redan i halvtid och kanske var detta plan B som han pratade om inför matchen. Förvånansvärt lämnade han ett av Hajduks bästa spelare på bänken, ett baklängesmål skulle krävas för att byta in Josip Brekalo och det märktes direkt i spelet att Hajduk blev farligare.

Blått hade matchen i egna händer men lyckades aldrig komma närmare ett andra mål. Något som man är besviken på med tanke på vilka ytor hemmalaget lämnade bakom mittfältet. Istället förlitades man på försvaret som gör en felfri match. Bernauer gör en klockren insats på mittbackspositionen och vinner ett dussintals nickdueller tillsammans med KTC och en Pierre-Gabriel som mest troligt vunnit förtroende från Jakirovic på vänsterbackpositionen.

Försvaret skulle räcka hela vägen trots att Hajduk var nära ett antal gånger att kvittera genom Moufi och Krovinovic. Båda två saknade skärpa och avslutade stressigt! Allt precis allt gick emot hemmalaget ikväll och det var som om vi hade en vittring på ligabucklan. Inte nog att man jagade ett baklängesmål, efter knappa timmen spelad klev Marko Livaja av planen skadad, ett tungt bakslag för hemmalaget som får klara sig utan ett av bästa spelare.

Bakslagen fortsätter ett par minuter senare då Sarlija får en varning. Den enda ordinarie mittbacken som är frisk, missar bortaderbyt mot Rijeka i nästa ligaomgång och det är inte svårt att förutspå åt vilket håll Hajduks säsong är på väg. Grattis och lycka till! Önskar er förluster resten av säsongen och ärligt talat förväntade jag mig stormning av Torcida efter matchen men tydligen lämnar man detta till på onsdag.

Summering
Stor seger för regerande mästarlaget som revanscherar för de två föregående förluster mot Hajduk i ligan. Förlusterna som vände livet upp och ner för alla oss som älskar blått. Men moralen lyckades man aldrig knäcka, derbysegern är en stor mental seger och om inget annat så verkar allt stå mellan Rijeka och Dinamo resten av ligasäsongen. Matchen var ingen vacker syn men i derbymatcher som denna är det endast poängen som räknas. Sura minnen på Hajduks bänk från Perisic och Livaja säger oss allt. Vi har besegrat ett dystert hemmalag som fortfarande inte nått botten. Nästa derby mot Hajduk väntar redan på onsdag och det är en cupmatch i kroatiska semifinalen! Jag har svårt att se att de vita skulle lyckats återhämta sig efter en tung förlust som denna. Längtar redan nu!

Spelarbetygen från 1- till 5.
5- legendarisk
4- världsklass
3- professionellt
2- medel
1- amatör

Nevistic 4- gör avgörande räddning i andra halvleken när Kalinic är nära att kvittera efter en försvarsmiss.
Ristovski 3- det här var en typisk match anpassad för makedonen som krigade ostoppbart i nittio minuter.
Pierre-Gabriel 4- äntligen från start i en tuff match som denna och mycket lutar åt att fransmannen kommer vinna förtroende framöver.
KTC 3- hade tilldelats en stark fyra, men hans försvarsmiss ledde nästan till att hemmalaget kvitterade.
Bernauer 4- växte mer och mer desto längre matchen gick, definitivt ett av Dinamos bästa spelare ikväll.
Ademi 3- tyckte att kaptenen gjorde sin bästa match för blått efter återkomsten till Dinamo.
Misic 3- inte mycket av en match för Josip som hade det tufft mot Hajduks mittfält. Kan tycka att han borde agerat bättre i vissa situationer och lugnat ner spelet.
Baturina 3- stark trea för Baturina som blev en stor förstärkning för Dinamo ikväll.
Kaneko 2- om jag ska hänga ut en spelar ikväll så är det utan tvekan Kaneko som inte växte upp till uppgiften. Det var ett derby för fan, du borde ha visat mycket mer.
Hoxha 3- är snabb på fötterna och måste utmana försvararna ännu mer, borde ha fått bättre avslut mot mål under andra halvleken.
Petkovic 5- avgör matchen med ett enda mål, krigar och går in i varenda närkamp utan att spara sig. Så här spelar man för Dinamo!
Sucic 1- byttes in istället för Ademi men spelaren verkar fortfarande vara under chock efter PAOK förlusten. För klen i duellerna och passningar liknar långt ifrån landslagskvalitet.
Spikic 3- tyckte att Dario gjorde mycket bättre inhopp än övriga avbytare och definitivt bord ehan byttas in redan i halvtid istället för Kaneko. Dinamo hade vunnit mycket mer med Spikics fart.
Bulat och Kulenovic /- spelade för lite för att betygsättas.