Halilovics stora fall – från ”nye Messi” till ”nye Krkic”

Halilovics stora fall – från ”nye Messi” till ”nye Krkic”

Alen Halilovic spåddes i tidig ålder bli en framtida världsstjärna och jämfördes med Lionel Messi. Riktigt så har det inte blivit för den tidigare supertalangen.

Med jämna mellanrum dyker det upp talanger som benämns som den ”nye Messi” efter att ha imponerat i en eller ett par matcher. Det är dock ännu ingen av dem som lyckats leva upp till de skyhöga förväntningarna – utan i stället slutar det allt som oftast med en medioker karriär utan att vara i närheten av den argentinske superstjärnan.
 
Senast i raden att kapsejsa – och det rejält – är Alen Halilovic. Rubrikerna var både stora och många när han kom fram för drygt åtta år sedan och intresset för honom växte sig snabbt stort då storklubbarna stod på rad i hopp om att kontraktera det kroatiske underbarnet.
 
Lagkamrat med Iniesta, Xavi och Messi
Tre månader innan sin 18-årsdag stod det klart att Barcelona vunnit dragkampen och Halilovic lämnade under sommaren Dinamo Zagreb för att bli lagkamrat med Andrés Iniesta, Xavi – och naturligtvis Lionel Messi. Den katalanska klubben deklarerade att fast än att Halilovic redan debuterat för det kroatiska landslaget och blivit den yngsta spelaren någonsin i Champions League fanns det ingen anledning att förvänta sig stordåd. Utan det var tålamod och tillförsikt som gällde för hela slanten.
 

Alen Halilovic och Zlatan Ibrahimovic efter debuten i Champions League 2012.
 
Till en början fick han spela matcher med reservlaget för att anpassa sig till den nya miljön och bevisade omgående att han var redo för större uppgifter än så. Därför lånades han under efterföljande säsong ut till Sporting Gijon – då som nykomlingar i La Liga – för att få regelbunden speltid och förbereda sig för att slåss om en startplats i Barcelona.
 
Som väntat hade Sporting Gijon en tuff säsong och lyckades med minsta möjliga marginal säkra kontraktet. Halilovic hade varit en pigg injektion – men redo för att utmana om speltid i Barça ansågs han inte vara. Rykten började därför cirkulera om en ny utlåning till Valencia eller Sevilla, men så blev det inte.
 
Från frälsare till syndabock
Efter några dagars intensiva förhandlingar stod det klart att Hamburg och Barcelona kommit överens om en permanent övergång – där katalanerna hade rätt att köpa tillbaka sin oslipade diamant till ett fast belopp. En affär som väckte stor förvåning då HSV haft några tunga år bakom sig och tidigare lidit av enorma ekonomiska bekymmer. Den stenrike entreprenören Klaus-Michael Kühne hade dock beslutat sig för att bistå med en större summa pengar och en del av dem spenderades alltså på ”mini-Messi”.
 
Halilovic-tröjorna sålde som smör i solsken i souvenirbutikerna och hela Hamburg snackade om den nye stjärnan som skulle ta klubben till nya höjder efter de mörka åren. Förväntningarna blev inte direkt mindre efter att han avgjort cupmatchen veckan innan ligapremiären och när det väl blivit dags för Bundesliga att sparka igång pekade experterna ut honom som en av de mest spännande spelarna i hela serien.
 
Några inhopp med varierade resultat blev det, men efter att tränaren Bruno Labbadia fått sparken och ersatts av Markus Gisdol hamnade han snart i frysboxen då han ansågs sakna fysik och rätt mentalitet för att klara av den tyska fotbollen. 
 


Inom loppet av bara ett par månader hade Halilovic gått från att betraktas som den store frälsaren och symbolen för ljusare tider till att bli utskälld och vara ansiktet utåt för ett nytt kapitel i den redan djupa krisen. I stället för lovord haglade nu kritiken gentemot honom och situationen var ohållbar.
 
Lösningen blev att han under januarifönstret lånades ut till Las Palmas i ett och ett halvt år då ett miljöombyte ansågs vara nödvändigt. Ett bevis på att HSV redan gett upp om sin talang som man bara ett halvår tidigare betalat fem miljoner euro för. 
 
Fortsatta svårigheter trots nya miljöer
Tiden på Kanarieöarna bjöd på höga toppar och djupa dalar – desto fler av den sistnämnda varan – och efter att Las Palmas degraderats från La Liga fanns inte längre möjligheten att aktivera utköpsklausulen. Samtidigt hade även HSV gått en nedflyttning till mötes och även om det under en kort period spekulerades om att Halilovic ingick i framtidsplanerna stod det snart klart att parterna skulle gå skilda vägar åt.
 
I och med ett par mindre lyckosamma år i bagaget skulle man kunna tro att Halilovic ämnade att gå till en mindre klubb för att börja om på ny kula och få ordning på den nu stagnerade karriären. Men familjen Halilovic med pappa Sejad i spetsen ville annorlunda och ansåg i stället att en flytt til AC Milan vore det mest optimala. Sagt och gjort genomfördes den obligatoriska läkarundersökningen och någon övergångssumma behövde ”Rossoneri” inte betala eftersom HSV var tacksamma över att slippa utbetala hans höga lön.  
 
Frågan är om Milans ens hade bemödat sig att göra en simpel sökning på Google innan man kontrakterade den tidigare supertalangen. För bläcket hade knappt hunnit torka innan det började pratas om en utlåning, men det blev inte till verklighet förrän under vinterfönstret då det bar av till belgiska Standard Liege. Dessförinnan hade han allt som allt fått göra drygt en timme i Europa League fördelat på tre matcher för den italienska storklubben.
 

Inte heller tillbaka i Spanien lyckades Halilovic få rätsida på karriären.

En slätstruken sejour i Belgien följdes upp med en ny utlåning under föregående säsong, då till holländska Heerenveen. Även där fortsatte han ha stora bekymmer med att befästa sin plats i startelvan och fick mestadels göra kortare inhopp utan att få något uträttat – även om det började lossna så smått under våren. Men så kom pandemin och sänkte sitt mörker över världen och Eredivisie avslutades i förtid.  
 
Halilovic återvände därför hem till familjen i Kroatien samtidigt som han fick fundera över sin framtid – som inte fanns i Milan. Föreningen hade redan innan pandemin meddelat honom att söka sig om efter en ny klubb, men då han inte lyckades med det valde man under deadline day att riva kontraktet i förtid.

Kommer aldrig gå i Messis fotspår
Sedan tio dagar tillbaka står Halilovic klubblös och intresset för honom verkar vara iskallt även om kroatisk media febrilt försöker hitta någon form av flyttrykten, bland annat till italienska Arezzo i tredjedivisionen. Frågan är dock om verkligheten ännu hunnit ikapp pappa Sejad – som verkar haft en väldigt stor inverkan på sin sons karriär. Förmodligen anser han fortfarande att Alen hör hemma på den absoluta världstoppen trots att karriären gått utför sedan han lämnade Barcelona för fyra år sedan.
 
Än finns det tid för Halilovic att få fart på karriären igen, han är trots allt bara 24 år gammal. Men som det ser ut i dagsläget kommer han aldrig någonsin gå i Messis fotspår, utan har snarare blivit den nye Bojan Krkic – som även han hyllades till skyarna i lindan av sin karriär för att sedan tappa fotfästet och kliva in i en djupare negativ spiral utan något lyckligt slut.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-10-15 13:30:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans