-

Har Portugal vad som krävs? – En osäker Ronaldo kommer till spel.
Hur är formen Ronaldo? Ikväll har vi svaret.

Har Portugal vad som krävs? – En osäker Ronaldo kommer till spel.

Paulo Bento, ny för VM har lyft Portugal till en ny dimension sedan VM-2010. I play-off mötena mellan Sverige levde man på Ronaldo, men ur form mot Tyskland?

Ronaldo har varit halvskadad sedan CL-finalen mellan Real Madrid och Atletico Madrid och portugisiska förbundet har sedan tidigare kritiserat Real Madrid för behandlingen av knäskadan som fortsätter att spöka. Som gest har Real Madrid lånat ut deras rehabtränare för att fortsatt följa Ronaldos knä i Brasilien.

Ronaldo fick 65 minuter i senaste träningsmatchen mot Irland (5-1), men det var inte samma Ronaldo som vi är vana att se. Mycket slarv i form av bolltapp och laget höjdes en aning när han bytes ut.

En motiverande och positiv Ronaldo valde att närvara på söndagens presskonferens: ”Jag ville vara 110 procent och nu är jag 100 procent. Jag tror det kommer att räcka för att hjälpa laget”.

”En spelare är inte ett helt lag. Jag är här för att hjälpa och självklart kan jag göra en skillnad i vissa matcher, men jag bär inte laget på mina axlar".

”Alla lag har en ambition att vinna VM, så även Portugal. Vi är inte favoriter i vår grupp och imorgon möter vi favoriten. Vi ska njuta av matchen, det är det viktigaste” sa Ronaldo.

Nu är det bara att ställa sig bakom kaptenen, som kommer göra allt i sin väg för att vi ska få uppleva ett guld som bara funnits i våra drömmar. 
 
Tyskland
Majoriteten är övertygad om att Tyskland kommer att vinna. Dem är fysiskt starkare och har över åren besegrat Portugal. Ett av dem bästa lagen på pappret i tuneringen men tyskarna har inte bevisat sig vara oslagbara. Om vi bortser från 6-1 krossen mot Armenien, så har dem haft problem och kryssat mot både Kamerun och Polen. Tyskarna anses även vara defensivt starkare än Portugal, vilket är felaktigt. Analyserar vi statistiken visar den att Portugal släppt in färre mål i kvalet och Portugal har bara släppt in 4 mål på dem senaste 7 matcherna, trots avsaknadet av deras bästa försvarare, Pepe.

Däremot kommer Tysklands offensiv hota portugisiska försvaret, men frågan är hur Tyskland väljer att ställa upp. Just nu lutar det åt att Tomas Muller kommer att spela som falsk nia. Vi har dessutom en Philip Lahm som troligtvis kommer att spela som defensiv mittfältare, en spelare som oftast stänger ner högerkanten. Det här kan vara en konsekvens för tyskarnas del då Portugal har individuellt skickliga yttrar. Kompensationen blir istället att Tyskland kommer att försöka spela centralt, vilket kan hota Portugal.
 
Portugal
Paulo Bento nämnde att han har varit nöjd över supertalangen William Carvalho under träningsmatcherna, men punkterade markant att Miguel Veloso är den som kommer att starta. En spelare som har en känslig vänsterfot, det fick vi även se i första mötet mot Sverige. Där han lyckades knorra ett inlägg till en dykande Ronaldo.

Preliminär startelva:

Rui Patricio

João Pereira – Pepe – Bruno Alves – Fábio Coentrão

Raul Meireles – Veloso – Moutinho

Nani – Postiga/Hugo Almeida? – Ronaldo

Anfallet?
Den stora snackisen efter presskonferensen är Helder Postiga kontra Hugo Almeida i spetsen. Paulo Bento nämnde att han inte hade bestämt sig, men föredrog Postiga för hans rörlighet och att han jobbar i defensiven. Hugo Almeida som sällan är omtyckt bland portugiser gjorde en ypperligt bra match mot Irland och många förväntar sig att han ska starta. Paulo Bento valde att lyfta fram att Almeida gav tyngd i anfallet och var även ett komplement vid fasta situationer både offensivt som defensivt. Dock de som vet hur Paulo Bento fungerar, vet även hans envishet om att inte experimentera i startelvan. Därför tror jag att Helder Postiga kommer att starta, men det återstår att se.

 
Matchen: Tyskland – Portugal

Grupp G, Match 13
Domare: Milorad MAŽIC (SRB)
Plats: Arena Fonte Nova, Salvador, Brasilien
Datum/Tid: 16/6 -2014, Kl.18:00
TV: SVT2

Det är dags för revanch! Força Portugal!

Oliver Gustavsson Borronha2014-06-16 07:00:00
Author

Fler artiklar om Portugal