Dinamo Zagreb - NK Lokomotiva Zagreb
2 - 1

HNL Dinamo - Lokomotiva 2-1: Kaneko frälste Dinamo! (Länk höjdpunkter)
Jakirovic matchvinnare

Dramatiskt avslut på stadion Maksimir när Dinamo besegrade ett kämpande Lokomotiva! Två mål på tilläggstid räddar eventuellt en titelstrid och Jakirovics framtid i klubben.

Dinamo Zagreb - Lokomotiva Zagreb = 2-1 (0-1)
Baturina 90 (+5) 1-1, Kaneko 90 (+7) 2-1;  Tuci 4’ 0-1.

Klockan 17:00 på en söndag var bäddad för en dramatisk match på Maksimir. Alla väntade otåligt på att matchen skulle starta och det slutresultatet som skulle stå på den stora skärmen efter slutsignalen. Dinamo Zagreb befinner sig i en osedd situation som aldrig tidigare har åskådats, Jakirovic utmanade ödet mot alla demoner, ännu en oprövad startelva skulle kliva ut på Maksimirs gräsmatta som skulle slita nerverna ur varenda Dinamo supporter.

Dinamo-Lokomotiva   <------------ Höjdpunkter

Jakirovic gjorde flera ändringar i startelvan från senaste matchen och man undrar hur han drar fram trollerikonster inför varje match. Ett par positiva ändringar var att Mauro Perkovic äntligen fick starta matchen på vänsterbacksplatsen även om han är en mittback. Zagorac mellan stolparna istället för Nevistic och stor överraskning med fransmannen KTC (Kevin Theophile-Catherine) på mittbackspositionen från start. Spelaren som var klubblös sedan juni månad sen kontraktet med Dinamo gick ut, men det var precis det som laget behövde, en hungrig tiger på planen med långt facit bakom sig.

Backlinjen och mittfältet såg starkt ut på pappret förutom att Dinamo startade på forwardspositionen med en helt ofarlig Kulenovic och Menalo som höger offensiv mittfältare. Överraskande nog var Vidovic på bänken men Bayern spelaren skulle bytas in i andra halvleken. Som att vi inte fått nog med chockerande baklängesmål så lyckades Bulat och Peric ställa till det för hela laget redan i fjärde minuten och bjöd Tuci på ett gratis mål. Vilken chockerande start på matchen.

Målet fryste spelarna, en ny istid var på väg mot den blåa armén som redan var besegrad från tidigare bataljer. Tyvärr är det här inte ett PS spel där du kan avbryta matchen och börja om från början, det här är verkligheten. Resten av halvleken såg hopplös ut, kroppsspråket talade tusen ord. Inga spelare löpte i djupled, ingen visade att man ville möta bollen, för lite rörelser, kanske är dessa spelare vana att någon annan skulle lösa problemen. Ett nervöst sammanbrott var att vänta om ett nytt baklängesmål skulle komma, men Lokomotiva kröp tillbaka till sin håla och väntade istället på  Dinamos frammarsch som aldrig kom.

Redan i halvtid gör Jakirovic två viktiga byte som kommer ändra matchbilden och det var Ljubicic som kom in istället för en osäker Peric som alltmer bevisar att han inte längre går att lita på. Vidovic in istället för Bulat som såg blek ut idag. Ytterligare dubbelbyte utfördes efter knappt timmen spelad och nu var det samurajen Kaneko in istället för Menalo och Emreli skulle byta Kulenovic. Blått började se mer farliga ut på vänsterkanten där Vidovic och Ljubicic vikarierade och snart skulle målchanserna börja komma som på ett expresståg.

Först ut var det Emreli som tog emot bollen ett par meter från målet men Lokomotiva spelarna lyckas blockera försöket. I den 73:e minuten tilldelas Dinamo en straffspark men efter tre långa minuter där huvuddomaren konsulterade med VAR rummet bestämmer man att blåsa av straffsparken på Vidovic som faller för enkelt. Helt korrekt beslut av domaren.

Lokomotiva Zagreb fick till slut matchbollen i nittionde minut efter att Zilinski får ett friläge mot Zagorac, en boll som skulle hamnat i nätet hamnade strax utanför stolpen, matchen lever vidare. Friläget var omentet som avgjorde Jakirovics öde, men även här var det inte en enda själ som trodde på en totalvändning.

Gästerna lyckades försvara ledningen i hela nittio minuter när Baturina pangade in kvitteringsmålet i femte tilläggsminuten. Stolpe in för Baturinas första mål den här säsongen - äntligen i grevens tid som man brukar säga. Ett mål skulle räcka för att alla cylindrar skulle tändas och vi väntade endast i två minuter på andra målet. Josip Misic slår för en gångs skull en passning i djupled mot Ljubicic som slår ett perfekt inlägg mot andra stolpen där lycklige Kaneko trycker in segermålet! Ett av de sjukaste vändningar på tilläggstid som du sällan upplever, är det precis detta som behövdes för spelarna och Jakirovic för att vända på den negativa trenden? Japanen gör sitt första ligamål för klubben, ett piggt inhopp av Takuro som gav positiv utveckling till Dinamos fördel. En totalvändning som kroatisk media inte såg framemot eftersom nu har man knappt något att skriva om.

Summering
Dinamo Zagreb tar tre tunga poäng och klättrar tillbaka på tredjeplatsen med en match mindre spelad. Garanterat att segern kommer ge självförtroende för spelarna inför kommande cupmatch på onsdag och ligamatchen till helgen som spelas på bortaplan mot Varazdin. Segern gav ett och annat, kanske några veckor till tillsammans med Jakirovic, kanske bevittnade vi Dinamo fullända total säsongvändning vid vägens ände? Någonstans hoppas man att segern triggar igång turen och flytet som saknades i föregående matcher och att eländet med skador slutar. Jakirovic måste också inse att vissa spelare (Peric) är förbi bäst före datum, tydligen kräver det flertal baklängesmål och förluster som tydligt bevis. Vi håller tummarna att kvällens seger leder till positiva effekter.

Spelarbetygen från 1- till 5.
5- legendarisk
4- världsklass
3- proffesionellt
2- medel
1- amatör

Zagorac 3- alla älskar Zagorac och det gör även jag, eldsjälen som ger mental styrka till laget och inte bara det, han är en duktig målvakt. Kliver ut i rätt läge vid friläget för Lokomotiva och bidrar att gästerna bränner läget att döda matchen.
Perkovic 3- äntligen från start och idag fick han spela både som vänsterback i första halvlek och mittback i andra halvlek. Såg stabil ihop med KTC.
KTC 4- får en stark fyra på grund av att han var klubblös sedan juni månad och tränade på egen hand och trots detta visar fransmannen vilken höst han är, håller ut i nittio minuter!
Peric 1- byts ut i halvtid och är en av dom spelarna som ställer till det när Lokomotiva tar ledningen. Ännu en usel och nervös insats av en erfaren spelare, pressen kryper en nedan för ryggen känns det som.
Ristovski 2- såg som en junior i första halvleken men växte in i matchen under andra halvleken.
Misic 2- riktigt trög i mer än en timme för att börja riskera i slutminuterna. Förväntas mycket mer av en spelare som Josip, och det snackas att han är för landslaget, i dagsläget platsar han inte ens på bänken i schackrutorna.
Ademi 3- kaptenen peppar peppar och är mentalt viktig för laget även om han också hamnade i det deprimerade spelet i första halvlek.
Baturina 2- yes talangen får bara en tvåa på grund av hans bollkärlek. Släpper inte bollen, för många nybörjarfel. I alla fall lossnade det i målprotokollet.
Menalo 1- som dag och natt om vi jämför spelarens i satser från förra säsongen.
Bulat 1- byts ut i halvtid och är den andra spelaren som är skyldig till första baklängesmål.
Kulenovic 1- en stor nolla för den här unge anfallaren som visar att han är en limiterad spelare.
Vidovic 2- var inblandad i en hel del sedan han byttes in, borde ha startat matchen men vad som ligger bakom det vet vi inte.
Ljubicic 3- kanon inhopp av Robert som också får till en assist ikväll.
Kaneko 4- samurajen assisterar till kvitteringsmålet för att till slut sätta segermålet. Kul för japanen och vi vill gärna se insatser som denna i fortsättningen.
Emreli 1- gör otroligt många misstag idag, tappar en del bollar, definitivt en spelare man önskar försvinner under januari fönstret.
Sucic /- spelade för lite för att betygsättas.