NK Istra 1961 - Dinamo Zagreb
2 - 2

HNL: Istra – Dinamo 2-2: delad pott i Pula!
Ingen Sucic magi ikväll

Dinamo lyckades inte plocka tre poäng från kuststaden Pula. Hemmalaget var som vanligt ivriga för allt och förtjänade poäng samtidigt som Bjelicas manskap var långt ifrån topprestation.

NK Istra Pula – Dinamo Zagreb = 2-2 (1-0)
Lisica 43’ 1-0, Lekouery 53’ 2-1;  Ademi 52’ 1-1, Kulenovic 80’ 2-2.

En titt på slutresultatet säger att det är ett överraskande resultat. Självklart är det överraskande men inget fiasko eftersom vi varit bortskämda alla dessa år. Lejonet var sårbart ikväll och det kunde ha slutat tomhänt.

Spelarna i grönt-gult var redo att dö på planen med en duktig tränare som italienaren Tramezzani som utryckte sig i vanlig ordning dramatisk efter matchen och tyckte att Istra förtjänade sex (6) poäng!

Men vi glömmer att allt detta är tack vare kroatiska mästarna som fortfarande inte nått piken. Truppens kondition är mycket bättre än förra säsongen, låt oss inte glömma att säsongen är lång men kvällens insats kommer inte räcka att skrämma av Red Bull Salzburg i nästkommande CL match.

Nenad Bjelica bestämde sig för att öppna matchen med de friskaste- och starkaste. Inför matchen började problemen med Bruno Petkovic som återvände från landslagssamlingen skadad. Martin Baturina var inte heller helt hundra återställd och sedan tidigare är förstemålvakten Nevistic också borta på grund av skada.

Hemmalaget öppnade matchen aggressivt och mer energiskt, för att inte prata hur bra taktiskt förbereda var Istra spelarna. Tramezzani fick precis vad han var ute efter – Dinamo visade respekt och osäkerhet tidigt i matchen.

Hela första halvleken var chansfattig på grund av ställningskrig på planen, men till slut fick hemmalaget utdelning efter en del bjudningar från Dinamo försvaret. Lisica prickar in i nätet igenom en tunnel på Pierre-Gabriel som gör att bollen styrs och lurar målvakten Zagorac.

Vi går till halvlek med minus ett och med många funderingar om Bjelica kommer reagera redan i halvtid? Tyvärr var inte Juan Cordoba tillgänglig på grund av disciplinära skäl eftersom spelaren var försenad till taktiksnacket inför Istra matchen, Bjelica gör inga undantag.

Matchens höjdpunkter ser ni nedan i Youtube video
Istra-Dinamo <-------------------------

Hade varit intressant att se colombianaren dansa på Aldo Drosina arenan, men det lär bli en dans till våren. Trots inga byte i halvtid är vi snabbt tillbaka till logiken då blått kvitterar tidigt, det står 1-1 redan i 52:a minut. Kaptenen Ademi nollställer matchen när han nickar in bollen i målet i en svår situation.

Jublandet tar snabbt slut då redan i nästa spelsekvens är vi tillbaka på ruta ett – Istra tar ledning för andra gången under matchen och den här gången är det Lekueiry som har stolpe in. Ny chock inte minst för Bjelica som senare kommer tvingas bytas in halvskadade Baturina och Petkovic.

Ett billigt insläppt mål kan man säga med tanke på att målskytten Lekueiry tog emot bollen ostört i Dinamos straffområde och lyckades även placera bollen. Tempen på matchen började stiga och nervositeten spred sig hos bägge lägren, det är tre poäng som står på spel! Huvuddomaren Dario Bel tappar fullständigt kontrollen på matchen och det började redan i första halvleken och lite har det att göra med övertända spelare i hemmalägret.

Istra får klara sig med en man mindre på planen efter att Sucic blir stoppad efter en halvkontring. Bel fortstätter att tilldela flera varningar på Istra bänken, det råder minst sagt totalt missnöje hos hemmalaget och på läktarna, och bara tio minuter senare fälls Bruno Petkovic i straffområdet av hemmamålvakten Majkic – Bel blåser straffspark för Dinamo och vi har en ny livlina.

Kulenovic är pricksäker från straffpunkten men det lär bli det sista målet i den här matchen. Tyvärr var regerande mästarna för bleka och svaga ikväll för tre poäng. Ibland krävs det vilja och fantasi för att vinna på en tuff bortaplan.

Summering
Överraskande poäng tapp så här på förhand men Istra är inte den klubben vi var vana att titta på för flertal år sedan när man kämpade som bottenlag. Ännu kan vi inte prata om att resultat som detta är ett bakslag för spelarna efter uppvisningen. För knappt en månad sedan tog Bjelica över och det lär ta tid innan prestationerna höjs i ligaspelet. Om han fick chans på nytt mot Istra så är jag säker att samma startelva hade klivit ut på Aldro Drosina, eller hade kanske en Pjaca stannat på bänken istället för Kacavenda eller Cordoba. Kvällens slutresultat är kanske en bra påminnelse för spelarna att inte ta ligamatcherna för givet. Två plattmatcher hos Bjelica kommer inte upprepas, inte när det kommer till CL, räkna med att spelarna sparat krafterna för de tuffaste uppgifterna. Näst på tur står bortamatch mot ett formsvagt Red Bull Salzburg, med andra ord en indirekt kamp om eventuell playoff plats för slutspelet och nästkommande säsong när det gäller direktkval till CL-gruppspelet.