Stadion HNK Rijeka, 2023-11-12 19:00

HNK Rijeka - Dinamo Zagreb
2 - 2

HNL Rijeka – Dinamo 2-2: Drömmatch för alla fotbollsfans (länk höjdpunkter)

HNL Rijeka – Dinamo 2-2: Drömmatch för alla fotbollsfans (länk höjdpunkter)

Omgångens derby spelades mellan andraplacerade Rijeka och tredjeplacerade Dinamo där vi fick se en tempofylld match med massor av målchanser, hockeydueller och ett av ligans hittills bästa matcher. En seger för hemmalaget skulle knuffa Rijeka närmare Hajduk, och förlust för Dinamo skulle innebära att man alltmer glider ifrån titelstriden. Till slut känns det rättvist med delad pott.

HNK Rijeka – Dinamo Zagreb = 2-2 (0-1)
Selahi 53’ 1-1, Mitrovic 89’ 2-2  ;  Spikic 41’ 0-1,  Peric 81’  1-2.

Idag spelade Dinamo Zagreb en ut av många ödesmatcher den här säsongen, jag har själv tappat räkningen för antalet ödesmatcher med tanke på hur säsongen sett ut. Även om jag önskar att vi hade vunnit ikväll, så måste jag erkänna att Rijeka inte var värda en förlust och någon förtjänar att vinna HNL ligan så är det Pasalic, Pjaca, Labrovic och resten av gänget.
 


Dinamo öppnade matchen som vanligt genom att kontrollera mitten och forcera offensivt för ett tidigt ledningsmål. Drar vi en summering på Dinamos spel i tre senaste tävlingsmatcher så börjar det äntligen likna något (inkluderar endast första kvarten mot Viktoria Plzen). Dominansen var inte ofarlig, under första kvarten mot Rijeka skapade man tillräckligt med målchanser för att ta ledningen.

Under perioden mellan tionde och femtonde minuten radade Dinamo upp fyra målchanser där ligans bästa målvakt och landslagets tredjemålvakt Labrovic stod i vägen för Kulenovic, Spikic och Ademi som var nära att poängtera för blått.

Rijeka-Dinamo<------------------- Höjdpunkter

Ledningsmålet fick vänta ett tag då ligans prestationsmässigt bästa klubb skulle komma in i striden och matchen blev till slut balanserad. Om det var någon spelare att se upp för så var det definitivt Marco Pasalic, den bästa höger yttern i HNL var på tårna hela kvällen. Dinamos försvar hade svårt att hålla koll på Pasalic som var kvick och hade som en mer fri roll under hela matchen. För mig är det fortfarande en gåta att samma spelare inte finns med i schackrutornas landslagstrupp!

Att Dinamo skulle för en gångs skull ta ledningen i första halvleken mot en seriös motståndare skulle komma fyra minuter före halvtid. I vanlig ordning när Dinamo tog ledningen skulle VAR analysera målet, men reprisen skulle visa att det var ingen offside då Rijekas back var sist på bollen. Dario Spikic kunde enkelt ge Dinamo en viktig ledning som skulle visa sig vara avgörande för fortsättningen.
 
Andra halvlek
Hemmalaget skulle precis börja spela fotboll när domaren Dario Bel blåste igång andra halvleken. Dinamo blev pressade in i eget straffområdet och brottades för att få bort bollen men första stora hotet stoppar Zagorac med en otroligt snygg räddning, returen gick till fristående Marko Pjaca som missar ett tomt mål från fem meters avstånd. Försvaret överlevde en serie av anfallsvåg men lyckan skulle ta slut efter ett frisparksinlägg som Pasalic slår in när bollen styrdes till ensamstående Selahi som nickade in för en stor glädjeeruption på stadion Rujevica.

Förtjänad kvittering för ett bättre Rijeka som nu gick för segermålet.  Jakirovic var tvungen att göra ändringar eftersom vitt dominerade matchen fullt. För att få motståndaren i obalans då behöver du ha gamla rävar som Ristovski, Misic och KTC som här och där lägger en tryckare mot yngre och snabbare spelare. Vi fick även se ett par hockeytacklingar av Ivanovic och Marin som straffades med gult kort.

Dinamos andra mål skulle för andra gången under matchen komma som en lycklig retur av en Rijeka spelare och den här gången var det en räddning av Labrovic som gick till en fristående Peric som gav blått ny ledning. I nästan tio minuter var det många som tänkte att segern var ett faktum mot ett Rijeka, men hemmalaget vägrade förlora första hemmamatchen den här säsongen.
 
I den 89:e matchminuten forcerade Rijeka fram ett kvitteringsmål efter ett snyggt anfall och mittbacken Mitrovic träffade klockrent. Rättvist är det enda man kan säga efter slutsignalen, båda klubbarna spelade intensiv fotboll och åskådarna fick verkligen se något på stadion Rujevica.

Summering
För Dinamos del så är går vi hem tyvärr med endast en poäng men som jag nämnde ovan så var detta verkligen ett rättvist resultat. Rijeka är hungriga för segrar och en stark kandidat att vinna guldstriden. I dagsläget är det varken Dinamo eller Hajduk som har bättre offensiv än klubben från Kvarner, expresståget Pasalic-Pjaca-Ivanovic vill vi se mer ut av! Hur det kommer bli med Jakirovics öde så gissar jag att han överlever ännu ett avsked. Anledningen till det är inte senaste resultaten då Dinamo inte vunnit på tre raka tävlingsmatcher, utan spelet som äntligen börjat bli balanserat, speciellt det darrande försvaret som börjat falla på plats med unge Perkovic och KTC i backlinjen. Nu är det tid för landslagsuppehåll och vem vet vad som styrelsen hittar på den här gången. 

Spelarbetygen från 1- till 5.
5- legendarisk
4- världsklass
3- professionellt
2- medel
1- amatör

Zagorac 3- gör ett par kanonräddningar i andra halvleken, Zagi är utan tvekan förstavalet och Nevistic kan bara titta på och lära från en gammal farfar
Perkovic 3 – riktigt stabil match av Perkovic som spelar enkelt med tanke på hans unga ålder, kan spela både som mittback och vänsterback
Moharrami 1- ikväll var Moharrami Dinamos svagaste länk och byttes därför ut efter mer än en timmes spel
KTC 3 – stark insats återigen och de är bara att avundas den här mannen hur starkt han kommit tillbaka
Ristovski 2 – slogs mer på planen än vad an spelade, gör det ändå godkänt ikväll med tanke på att han spelade först mittback med KTC och flyttades senare till högerback
Ademi 3 – ledde laget som en ledare och som vanligt var han nära att ge laget ledningen ett par gånger
Misic 3 – mycket bättre ikväll än matchen mot Viktoria Plzen, gillar hans armbåge på Jankovic
Baturina 3 – balanserade och kontrollerade mittfältet på ett mästerligt sätt, syns att kallelsen i landslaget gett spelaren motivation men samtidigt så såg han slukad på energi med tanke på det hårda matchande
Spikic 3 – får en trea på grund av målet och insatsen i 1:a halvleken men så försvann han under andra halvleken liksom hela laget och Jakirovic gör ett snabbt drag där genom att byta ut spelaren
Kaneko 2 – gjorde det han är bäst på i offensiven vilket var att bollsäkra men ibland lite för mycket
Kulenovic 3 – positivt överraskad med den här spelaren som verkar ha hittat en startplats i Dinamo, tråkigt bara att Petkovic är snart tillbaka men jag hade velat se hans utvecklingskurva
Peric 3 – byttes in i 65:e minut men för en stabil insats och gör dessutom ett stort mål som skulle visa sig vara värt nästan tre poäng
Vidovic 2- får en svag tvåa, för mycket boll kär och drar sig för ofta in i trånga ytor
Marin, Bulat, Sucic /- spelade för lite för att betygsättas



 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2023-11-12 21:48:00
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!