OPAP Arena, 2023-08-19 19:45

AEK - Dinamo Zagreb

Inför AEK: **Uppdatering**

Inför AEK: **Uppdatering**

Blått har visat två helt olika ansikten i ligaspelet och CL-kvalet. Efter poängtapp i helgens hemmamatch mot Gorica, kräver man en revansch i Aten som kan torka bort den sura smaken från lördags matchen.

**UPPDATERING**

Matchen ställs in efter skandalscenerna i Aten! UEFA meddelar att första matchen kommer spelas i Zagreb den 15:e augusti och returen i Aten antigen 18:e eller 19:e augusti. 



 

//


CL-kvalet hamnar i skuggan av skandalscenerna i Aten. Trots att UEFA förbjöd bortafans i dubbelmötena, vilket gäller även för Conference League matcherna mellan PAOK och Hajduk Split, så har cirka 150 Bad Blue Boys supportrar från Zagreb bilat ner till Aten. För att ha ett enda mål och det är att vandalisera och slåss mot AEK supportrar. Jag finner inga ord för dessa gärningar. Mina tankar går för den avlidne AEK supporten som blev blott 22-år gammal.

//

Dinamo Zagreb 
Förutom att den här perioden av säsongen är den allra viktigaste för Dinamo, så ligger halva fokusen på försäljningen av spelare, och samtidigt hitta adekvata ersättare. Man får en känsla att den ”nya” styrelsen (som är utan Zdravko Mamics välsignelse) letar fortfarande efter den rättfärdiga vägen. Sättet hur man sålde Orsic till Southampton i januari var retligt och förnedrande. Nu är ännu en övergång nära för smulor. Luka Ivanusec närmar sig Feyenoord om vi ska tro på Igor Biscans uttalande efter helgens match: ”Utan honom kommer det vara väldigt tufft”.

Kanske var det ett offentligt rop från Biscan till styrelsen angående Ivanusec som är utan tvekan ett av klubbens viktigaste kuggar. Att sälja så pass viktiga spelare på så kort period är lite för mycket även för en klubb som Dinamo. Vi ber till högre makter att sportchefen Dario Šimic har is i magen och avvaktar ödet i CL-kvalet, innan Ivanusec lämnar. 

//

Vilka kommer starta och hur kommer Dinamo spela? 

Ivanusec måste starta i offensiven om Dinamo ska hota AEK på bortaplan. Samtidigt kan vi spekulera att det blir samma startelvan som mot Astana för två veckor sedan.

Livakovic MV - Moharrami HB, Mykhaylichenko VB, Sutalo MB, Ristovski MB - Misic CM, Ljubicic CM, Baturina OM - Ivanusec VY, Spikic HY, Petkovic CF

Blått har ägt bollinnehav i samtliga tävlingsmatcher men frågan är hur det verkligen blir på Aghia Sofia stadion. Biscan är också känd för att parkera bussen och satsa defensivt. Dinamo har dock hållit nollan i fyra av fem matcher, men det vore för naivt att förlita sig enbart på försvaret. 

Mittfältet kommer att vara vitalt avgörande där Josip Misic kommer spela viktig roll. Gorica lyckades skära av Misic från resten av laget då man lyckades stoppa mittfältaren att vända spelet från höger- till vänster. Sådana dagar händer inte två gånger på raken. Jag hoppas att vi kommer att se ett modigt Dinamo som växlar upp och ner spelet och byter från sida till sida. Matchen i Aten kommer visa vägen hur säsongen framöver kommer utvecklas.
 



//

AEK 
Motståndare är AEK Aten, Greklands nuvarande mästare och klubben som den kroatiske landslagsmannen Domagoj Vida spelar för. Första mötet kommer att spelas på nybyggda Aghia Sofia stadion eller OPAP arenan som den också kallas efter sponsorn.

Denna fantastiska byggnad byggdes på platsen för den gamla AEK stadion och invigdes i oktober förra året, och det hela kostade cirka 82 miljoner euro. UEFA insåg direkt vilken fantastisk stadion det är och beslutade att säsongens Uefa Conference League-final kommer att spelas där.

//

Utan tvekan är grekerna en mycket mer seriös och bättre motståndare än Astana, som Zagreb laget gjorde totalt sex mål på två matcher, och enligt vad som visades kunde de ha gjort åtminstone dubbelt så många.

Förutom Vida finns det många andra namn som spelar för AEK som inte behöver någon speciell introduktion till de som följer europeisk klubbfotboll. Där finns den tidigare marockanska landslagsmannen Nordin Amrabat. Tillfällige serbiske landslagsman Mijat Gacinovic, sedan Steven Zuber (51 matcher för Schweiz), Djibril Sidibe, och här finns även Petros Mantalos som är en levande legend för AEK.

//

Grekiska mästerskapet 2022-2023 som AEK vann var det 13:e totalt för klubben, och de har även 16 cuper. Men åt andra sidan så har de väntat på ett riktigt resultat ute i Europa. Även om klubben tidigare kunde nå anmärkningsvärda framgångar, har de på senare tid inte varit så lysande.
Till exempel förra året kvalificerade de sig inte alls till europeiska tävlingar, och när de senast spelade i Europa, sommaren 2021, blev de chockerande utslagna i den andra  kvalomgången i Conference League av Velež från Mostar.

Men denna AEK är tydligen en annan historia. Det här är trots allt en klubb som vann titeln genom att brotta ner Olympiacos och PAOK. Ett lag med mentalitet av en tränare vid namn Matias Almeyda, f.d. mittfältare i argentinska landslaget och Lazio, måste garantera succé. 

//

Förväntningar 
Handen på hjärtat så är grekerna favorit på hemmaplan. Kroatiska klubbar har alltid haft svårt för grekiskt och här krävs det att allt faller på plats. Utan bortafansen är spelarna lämnade ensamma på en kokande arena. Livakovic kommer utan tvekan vara på sin vakt, men han behöver vara utomstående ikväll. Ytterligare så får inte laget falla i famnen hos backlinjen, inte backa hem för mycket. Vill Dinamo ha ett positivt resultat inför returen, måste man våga spela offensiv fotboll. En sak är säker, dubbelmötet kommer avgöras i Zagreb.

Datum: 8 augusti 
Tid: 20:45
Plats: Aghia Sofia (Aten)

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2023-08-08 09:27:00
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!