Maksimir, 2023-08-15 20:00

Dinamo Zagreb - AEK

Inför AEK

Inför AEK

Dinamo och AEK kommer spela första matchen i Zagreb, så bestämde UEFA efter skandalscenerna i Aten förra veckan. Fotbollen hamnade i andra plan och det var förväntat eftersom en AEK supporter miste livet. Inget annat än två heta dubbelmöten som skall avgöras inom loppet av fyra dagar.

Dinamo Zagreb 
Då man valde att ställa in helgens ligamatch mot Lokomotiva Zagreb som skulle spelats den 12:e augusti, och detta bestämde man i förväg på grund av dubbelmötena med AEK som hade högre prioritet under den här tiden av säsongen. Samtidigt var det inte en enda själ i klubben som anade att kravallerna i Aten skulle hända, så har det hela resulterat att det kroatiska lägret hållit sig borta från gräsmattan i hela tio dagar utan match.

Tragiska händelserna har ställt till en del med spelschemat i ligaspelet. Eftersom returen spelas i Aten den 19:e augusti, så kommer man vara tvungen att ställa in till och med nästa ligamatch mot NK Varazdin och redan nu spekuleras det att derbyt mot Rijeka också ställs in eftersom Rijeka troligtvis kommer spela viktig playoff match mot Lille i Conference League. 

Inställda matcher är negativt för en het Luka Ivanusec som presterade i tävlingsmatcher på en hög högsta nivå. Frågan är nu hur det påverkar formen hos vissa nyckel spelare, och speciellt Luka Ivanusec. Om vi ska dra positiva slutsatser, så är det fördel för nyförvärven som kan träna i lugn och komma närmare in i spelsystemet.

//
 





Frågan som alla Dinamo anhängare vill ha besvarad är hur bra spelarna är mentalt förbereda inför två heta matcher mot grekiska AEK. Brutala mordet och alla hoten och anklagelser som spelarna och klubben fick stå ut med, har satt skräck i vissa spelare. Dock så tror jag att i veckan utan matcher, har Biscan hunnit prata med samtliga och att man jobbat på den mentala biten. 

Så här sa Stefan Ristovski, en av Dinamos spelare som alltid har kämparglöd:

Hur är situationen i truppen, vad tänker spelarna på?
”Med tanke på det som hände, skakiga scener hur du än vänder. Men matchen måste spelas, dock så kommer två matcher för alltid att vara i skuggan av kravallerna”

Hur upplevde ni situationen i Aten?
”Chockerande och stressigt, vi vaknade på tisdag morgon med tragiska nyheterna, alla sms:ade oss spelare och hotellet fick stängas på grund av säkerhetsskäl. Tråkigt när sådant händer, alla vi som reser ute i Europa representerar Dinamo på ett eller annat sätt.”

På tisdag och lördag krävs en stark karaktär, har ni det som krävs?
”Vi är medvetna vad som väntar, men vill du gå vidare så måste du gå igenom detta helvetet”

Vad vet ni om grekiska klubben AEK, hur spelar dom?
”AEK är ett starkt lag. Definitivt det tuffaste motståndare vi lottades mot. Erfarna spelare i truppen med sydamerikansk tränare som kräver press på hela planen, tack vare detta vann man ligan”

Vissa säger att Europa League är inte heller dåligt?
”Vi tänker inte ens på det scenariot, jag är ärlig när jag säger att Dinamo har halva truppen som spelar för landslag, erfaren trupp med ett par spelare som kommit hem med silver och brons från VM. Tittar du på Dinamos koncept, så tänker vi enbart på Champions League ”

Matchen spelas på stadion Maksimir och här bör man göra allt för att besegra grekerna. Jag hoppas innerst inne att Biscan och spelarna insett hur viktigt resultatet från första matchen kommer påverka returen. Vi har flera lejonhjärta i truppen och här tänker jag främst på landslagsmålvakten Livakovic, makedonen Ristovski, erfarne Misic som spelat i Greklands fotbollsliga, Ljubicic som ger alltid hundra och en Petkovic som alltid fightas på plan.

//

Inga skador har rapporterats i blåa lägret och Biscan kommer kunna matcha en stark startelva med följande:

Livakovic MV - Moharrami HB, Mykhaylichenko VB, Sutalo MB, Ristovski MB - Misic CM, Ljubicic CM, Baturina OM - Ivanusec VY, Spikic HY, Petkovic CF

//

AEK
Fotbollen har hamnat ur fokus i Aten, det är bara de där huliganupploppen som det pratas om. Från klubben och fankretsarna skjuter man eld mot Dinamo och polisen. På vilket sätt tränaren Matias Almeyda förbereder spelarna inför två tuffa matcher, är det ingen som vet.

Allt detta visar vilken typ av stämning som AEK för närvarande lever i, att hat och ilska skapar en känslomässig cocktail för vilken det är svårt att förutsäga hur den kommer att "explodera". Kommer det att ge spelarna på planen ytterligare styrka eller helt stänga av dem, 

Oavsett om vissa spelare är erfarna, syftar på Vida, Sidibe, Amrabat, Zuber och Mantalos, så är frågan hur långt tränaren Almeyda kan ta deras fokus bort från alla händelserna. Vinnaren i den tredje CL-kvalomgången kommer definitivt att avgöras av mental förberedelse och mental styrka.

Matias Almeyda kort inför matchen:
”Vi ska spela fotboll, jag har varit med i fotbollen i 30 år och sporten är ett glädje. Jag blev ledsen när jag såg vad som hände i veckan, men vi kommer spela för AEKs historia och vi ska hedra den avlidne supporten”

”Ingen är favorit, här möts två skickliga klubbar, vi vet att Dinamo är farliga. De har erfarenhet i UEFA tävlingsmatcher men vi vill vinna, vi vill visa upp oss ute i Europa efter ligatiteln i Grekland”

Det rapporteras att AEK truppen är nästintill frisk, förutom den serbiske fotbollsspelare Mijat Gacinovic som fortfarande befinner sig i sjukstugan på grund av skadan han fick på försäsongen.

//

Förväntningar 
Blått måste göra allt som är i deras makt för att vinna matchen i Zagreb! Det har aldrig varit viktigt som nu att vinna på hemmaplan. Jag pratar inte om en udda måls seger, jag pratar om en stabil seger med två eller tre mål skillnad, något som garanterar avancemang till playoff rundan. En sådan seger som sätter AEK spelarna på prov och ännu högre press inför returen. Matchen i Zagreb är nyckeln, ett kryss ger fansen och AEK bossen Dimitris Melissanidis fler utrymmen att tända fyr på huset som redan brunnit i en hel vecka. 

Datum: 15 augusti 
Tid: 20:00
Plats: stadion Maksimir (Zagreb)

TV: Återblick till när Dinamo slog West Ham i Europa League säsongen 20/21
 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2023-08-15 15:38:00
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!