2021-07-02 21:00

Belgien - Italien

Inför: Belgien - Italien

Det har blivit kvartsfinaldags i EM och ännu ett möte med en av förhandsfavoriterna står på menyn för Belgien.

I och med vinsten mot Portugal i åttondelsfinalen säkrade Belgien ett kvartsfinalmöte mot Italien i München. Segern i Sevilla blev dock dyrköpt då både Kevin De Bruyne och Eden Hazard utgick skadade, De Bruyne efter en tackling mot foten och Hazard efter att ha tagit sig för baksida lår. Sedan dess har det mesta handlat om huruvida de båda storstjärnorna ska kunna spela mot Italien och i så fall hur mycket. Redan tidigt kom det rapporter som sade att de förmodligen inte skulle kunna starta eller spela särskilt mycket mot just Italien men att EM förhoppningsvis inte var över. Under veckan som gått har det sedan kommit nya uppgifter. Under onsdagen genomförde Eden Hazard ett träningspass men Roberto Martinez var fortsatt fåordig om statusen på sina stjärnor. När det belgiska landslaget så flög till Tyskland åkte samtliga spelare med, inklusive Timothy Castagne som är dryga månaden ifrån spel. Förmodligen vill inte Martinez ge sin kollega i Italien, Roberto Mancini, några indikationer på hur han kommer ställa upp men under gårdagen kom det rapporter som uppgav att Kevin De Bruyne var redo för en start redan i kvartsfinalen.

Om detta stämmer skulle det vara enormt goda nyheter för Belgien. Spelet i första och andra halvlek mot Portugal var som natt och dag. Detta kan självklart bero på att Belgien självmant valde att backa hem och försvara sin ledning som Thorgan Hazard fixat precis innan paus men mycket går också att härleda till att Kevin De Bruyne utgick och ersattes av Mertens som haft ett mycket svagt mästerskap. I övrigt har även Jason Denayer dragits med lite skadebekymmer under veckan men ska vara tillgänglig för spel även fast det är osannolikt att Martinez skulle ge honom en startplats oavsett fysisk status.

I det italienska lägret uppges Chiellini vara redo för spel igen efter att ha tittat på från läktaren när Italien slog ut Österrike i ett förlängningsdrama. Dessutom uppger flera tidningar att Mancini kommer bryta upp sin fronttrio som hittills skördat stora framgångar. Chiesa, som stod för ett otroligt inhopp mot Österrike, uppges gå in i startelvan på Berardis bekostnad.

Den stora utmaningen för Belgien på förhand är att göra mål. Det tog nästan 300 minuter för någon att göra mål på Italien och de har fortfarande inte släppt in ett mål under ordinarie tid i turneringen. Samtidigt har inte Belgien gått mållösa från en match sedan semifinalen i VM 2018 då Frankrike vann med 1-0. Kollar man på statistik kan man vrida och vända på det lite hur man vill. Å ena sidan har Lukaku aldrig gjort mål då han mött mittbacksparet Chiellini-Bonucci. Å andra sidan har han aldrig lämnat planen utan att göra mål då han spelat mot Gianluigi Donnarumma. Snart vet vi vilken av dessa sviter som bryts.

Den belgiska startelvan kommer förmodigen påminna väldigt mycket om den som ställde upp för att möta Portugal för knappt en vecka sen. Det enda undantaget, om man ska tro de belgiska tidningarna, är att Eden Hazard inte är redo för 90 minuter och ersätts av Yannick Ferreira-Carrasco. Det brukar ofta snackas om den centrala mittbackspositionen och Martinez har startat tre olika mittbackar på den positionen bara under det här mästerskapet (Boyata, Denayer och Vermaelen). Mycket talar dock för att Martinez ger Vermaelen fortsatt förtroende efter en heroisk försvarsinsats där självaste Cristiano Ronaldo nollades.

En annan sak att hålla koll på är att kvartsfinalen är den sista matchen då man kan bli avstängd på grund av för många gula kort. I Italien är det Pessina, Di Lorenzo, och Barella som ligger i farozonen och i Belgien är det Thorgan Hazard, Thomas Vermaelen, och Toby Alderweireld som bör undvika att dra på sig gult kort.

Förväntade elvor:

Belgien:
Courtois – Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen – Meunier, Tielemans, Witsel, T. Hazard – De Bruyne, Lukaku, Carrasco

Italien: Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Spinazzola – Jorginho, Barella, Verratti – Chiesa, Immobile, Insigne

Belgien – Italien
2 juli, 21:00
Football Arena Munich, München
Domare: Slavko Vincic
 

Elliot Engelgren Verstraeteneev1014@gmail.com@Grenengeln2021-07-02 13:19:25
Author

Fler artiklar om Belgien