2021-06-12 21:00

Belgien - Ryssland

Inför: Belgien - Ryssland

Inför: Belgien - Ryssland

Belgiens uppladdning inför EM är klar. Det har träningsspelats mot både Grekland och Kroatien men ikväll är det äntligen dags för EM-premiär i Sankt Petersburg.

Belgien inledde sina förberedelser inför EM med en vänskapsmatch mot Grekland. Redan efter 3 minuter av matchen hade Toby Alderweireld varit lite väl vänskaplig och bjudit Masouras i det grekiska laget på ett friläge efter en på tok för svag hemåtpass. Ensam med Mignolet lyckades dock inte Masouras överlista det belgiska andravalet mellan stolparna. Efter ett par skakiga inledande minuter av matchen växte Belgien så sakteliga in i matchen och i minut 20 öppnade Thorgan Hazard målskyttet i matchen efter att den grekiske anfallaren Pavlidis passat bollen rakt till just nämnde Hazard, som i sin tur väggspelade med Carrasco och stötte in bollen bakom Vlachodimos i det grekiska målet. I övrigt var det en ganska händelsefattig match. Jeremy Doku var, som alltid, livlig på sin kant och Liverpool-backen Kostas Tsimikas hade stundtals stora problem att hantera den vindsnabbe yttern. Doku borde dessutom ha krönt sin fina insats med en assist då han slog ett inlägg som letade sig igenom hela straffområdet, bort till en ensam Thorgan Hazard som bara behövde stöta in bollen i mål men på något sätt lyckades få bollen utanför den främre stolpen.

I paus genomförde Belgien ett par byten. Romelu Lukaku och Jeremy Doku gick ut till förmån för Michy Batshuayi och Dries Mertens. Om den första halvleken kunde beskrivas som relativt händelsefattig var det inget mot den andra halvleken. Belgien kändes inte längre särskilt farliga när man gick till anfall och om något var det Grekland som hotade mest. Efter dryga timmens spel var det så även Grekland som lyckades kvittera. Kyriakos Papadopoulos skarvade bollen i stolpen med en slängnick innan hans mittbackskollega Tzavellas kunde stöta in returen och 1-1 var ett faktum. Mycket mer hände inte i en match som belgarna gör bäst i att glömma. Ljusglimtar från matchen var ändå Carrasco, Doku och Dennis praet som alla gjorde bra insatser.

Det Belgien vi fick se i matchen mot Kroatien påminde mer om det laget som tog VM-brons för snart tre år sedan. Lukaku var stundtals omöjlig att handskas med för det kroatiska försvaret. Efter en halvtimmes spel lyckades han vända bort och hålla undan för två, tre kroater innan han avlossade ett distansskott som skruvade sig i kryssribban och ut. På returen var Carrasco först men även hans avslut gick i målramen och ut. En stund senare, i den 38:e minuten, skulle dock Belgien göra mål, något man gjort i alla 30 matcher man spelat sedan 1-0-förlusten mot Frankrike i VM-semifinalen 2018. Efter en hörna var det just Lukaku som reagerade snabbast och kunde göra matchens enda mål från nära håll. Hade det inte varit för en storspelande Livakovic som gjorde flera fina räddningar, bland annat en dubbelräddning när Lukaku försökte två gånger om från bara några meter, kunde det blivit betydligt fler än ett mål i den här matchen. Utöver Belgiens fina spel var det även roligt att se Eden Hazard tillbaka i spel när han hoppade in under matchens sista 10 minuter.

Belgiens uppladdning till EM har annars präglats mycket av spelare som dras med skadekänningar. Nyckelspelare som Axel Witsel, Kevin De Bruyne, och Eden Hazard har alla varit osäkra kort. Den förstnämnde har inte spelat match sedan han tvingades utgå skadad för Borussia Dortmund i början av januari i år, Eden Hazard har dragits med skadebekymmer mest hela säsongen och få missade väl smällen som Kevin De Bruyne åkte på i Champions League-finalen. När den belgiska truppen klev på planet för att bege sig till Ryssland stannade både Axel Witsel och Kevin De Bruyne kvar hemma i Belgien. De kommer istället att ta ett annat flyg till Köpenhamn för att ansluta till truppen lagom till de två sista gruppspelsmatcherna. Roberto Martinez har dock sagt att båda ska vara tillgängliga under gruppspelet.

Belgien har i alla fall bra minnen av att spela mot Ryssland i Sankt Petersburg. Belgien och Ryssland möttes i kvalet till detta mästerskap. Belgien vann med 3-1 på hemmaplan och med 4-1 i just Sankt Petersburg. Trots att Ryssland visade i VM 2018 att man inte ska räkna bort dem så har jag dock svårt se att Belgien inte går vinnande ur sin första gruppspelsmatch. Ryssland har tappat många av spelarna från det mästerskapet, exempelvis Igor Akinfeev, och Sergey Ignaschevich och allt annat än vinst skulle klassas som ett misslyckande av de belgiska supportrarna.

Kvällens motståndare Ryssland har i sin tur laddat upp med att spela 1-1 mot ett B-betonat Polen och besegra Bulgarien med 1-0. Det största hotet i det ryska laget är den reslige anfalsjätten Artem Dzyuba som kan utmana även de skickligaste försvararna i luftrummet och med ryggen mot mål. Det kommer bli viktigt för Belgien att lyckas plocka bort honom ur matchen.

Den förväntade elvan mot Ryssland påminner mycket om den som ställde upp mot Kroatien. Den enda skillnaden är att Thorgan Hazard kliver in istället för Nacer Chadli.

Förväntad elva: Thibaut Courtois- Toby Alderweireld, Jason Denayer, Jan Vertonghen – Timothy Castagne, Leander Dendoncker, Youri Tielemans, Thorgan Hazard – Dries Mertens, Romelu Lukaku, Yannick Ferreira-Carrasco

De flesta experter är överens om att Belgien kommer ställa upp såhär ikväll men det finns några positioner där det inte är helt säkert vilka som kommer spela. Den centrala mittbackspositionen är en av dessa. Det mesta talar för att det blir Jason Denayer som kommer få ansvaret mellan de självklara valen Toby Alderweireld och Jan Vertonghen. Det är dock inte otänkbart att Thomas Vermaelen, eller kanske till och med Dedryck Boyata, får chansen. Den position som kanske är svårast att sia om på förhand är dock högerbackspositionen. Thomas Meunier har varit ett givet val sedan han slog igenom i det belgiska landslaget men har på senare tid visat upp en formkurva som pekat stadigt nedåt samtidigt som Timothy Castagne gjort det bra när han fått chansen. Jag tror det blir Castagne som kommer starta ikväll men skulle inte bli förvånad om Roberto Martinez väljer att köra på det mer rutinerade kortet som är Thomas Meunier. En fullt frisk Eden Hazard hade såklart varit given i startelvan men då han endast spelat 10 minuter under de två matcherna inför mästerskapet och inte verkar vara 100% ännu så är det mest troliga att han kommer få nöja sig med ett inhopp.

Belgien – Ryssland
12 juni, 21:00
Saint Petersburg Stadium, Sankt Petersburg
Domare: Mateu Lahoz
 

Elliot Engelgren Verstraeteneev1014@gmail.com@Grenengeln2021-06-12 13:05:34
Author

Fler artiklar om Belgien