2022-08-24 21:00

Dinamo Zagreb - Bodø/Glimt

Inför CL-playoff: offensivt mot Bodø

Inför CL-playoff: offensivt mot Bodø

Dinamo och Bodø/Glimt spelar returmatch i Champions League playoff på Maksimir stadion. Säsongens viktigaste match hittills för båda klubbarna.

Efter slutsignalen på Aspmyran stadion för en vecka sedan, hände något ovanligt då en inre segerkänsla växte fram. Förlusten firades, inte för att det kunde ha slutat illa, men för att dom ”blåa” kunde axla Bodø på bortaplan. Plötsligt såg detta omtalade superlaget som en fullt möjlig uppgift. Detta bekräftas även av motståndarens senatorer Pellegrino och Knutsen inför kamerorna. På onsdag kväll är rollerna omvända, kampen i oktagonen kommer vara fientlig för besökarna.

Dinamo Zagreb
Efter Osijek matchen, med krutet fortfarande torrt, förbereder man skarpt läge inför CL-playoff i Zagreb. Biljetterna är slutsålda och en späckad kväll på Maksimir stadion väntar. Ante Cacic sparade krafterna när han lämnade flertal spelare på bänken och det är bl.a. Ademi, B.Sutalo, Ljubicic, Spikic och Drmic. Trots detta vinner Dinamo rutinerat mot en svårspelad motståndare. 

Hemmaseger #5 där Dinamo spelar med bekväm känsla på hemmaplan. Ett friskt tecken på detta är 5-1-0 formen efter sex hemmamatcher och 22 gjorda mål. Viktiga tal inför returen mot Bodø som gör att jag kan verkligen inte se ett mörkt scenario i Zagreb.

Hur ställer Dinamo upp? Formation 4-2-3-1 är Ante Cacics favorit. Men att allt inte är perfekt är p.g.a. den omtalade vänsterbacksplatsen som Ljubicic vikarier på. Tyvärr så misstänker jag att Petar Bockajs insats mot NK Osijek, där han stod för två assist, kommer inte räcka för en startplats mot Bodø. Det är ett liv vi får leva vidare med, förhoppningsvis fram till CL-gruppspelet. Sedan har vi positiva bekymmer och det är forwards valet mellan Drmic och Petkovic? Gissar på den sistnämnde som presterat bättre senaste tiden. 

Livakovic - Ristovski, Ljubicic, B.Sutalo, Peric - Ademi, Baturina - Orsic, Ivanusec, Spikic - Petkovic

Bodø/Glimt
Norska mästarlaget kommer närmast från ett poängtapp i Elitserien. Det blev bara oavgjort hemma mot bottenlaget Ham-Kam (2-2). Vilket i sin tur betyder att man nu ligger 7 poäng bakom serieledande Molde. Är detta ett tecken på att formkurvan hos Glimt svängt? Eller så var tankarna inställda på returmatchen i Zagreb? Svårt att säga vilket, men något håller på att vända.

Bodø sparade inte nyckel spelarna utan spelade med starkaste startelvan i helgen. Pellegrino fick 90 minuter, satte två bollar i nätet, men det hjälpte inte Bodø att vinna på hemmaplan. Med detta sagt, så har inte Bodø den truppbredden i jämförelse med Dinamo. 

Bodøs tränare Knutsen inför matchen:
”Vi kommer att spela som i första matchen, även om mycket kommer att bero på motståndaren. Vi vill spela smart och offensivt, det ligger i vårt DNA.”

”Dinamo är ett offensivt lag, väldigt bra, det är svårt att peka ut någon. Individuellt och kollektivt är de utmärkta, men ja, om jag skulle peka ut någon så skulle det bli nummer 7, Luka Ivanušec. De avslutar med många spelare, de anfaller bra, men vi kommer inte att markera någon spelare särskilt.”

Hur stor påverkan det hårda matchande och  naturgräset kommer att ha för Bodøs spel, blir intressant att se. Precis som Dinamo inte trivdes på underlaget i Norge, kommer gästerna få det lika svårt i Zagreb.

Tankar inför matchen
Att Dinamo spelarna måste öppna matchen offensivt är ett måste. En repris på hemmamatchen mot Hajduk eller andra halvleken mot Osijek var ett bra exempel hur Dinamo ska spela mot underdogs på Maksimir stadion. Vinn matchen, ta hem Champions League platsen för stämningens skull och alla andra godbitar som det för med sig. Sedan tar vi alla ett långt och förtjänat uppehåll. För vem vill byta Europa League för Champions League spel när vi är så nära. En professionell spelares dröm är att spela i elittävlingen och speciellt om du är en Dinamo spelare, där CL-spel är inte garanterat varje säsong.

Tid: 21:00
Datum: 24 augusti
Plats: Maksimir (Zagreb)
Domare: A. Lahoz (Spanien)

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2022-08-23 21:35:00
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!