Genomgång inför EM: Grupp D

Genomgång inför EM: Grupp D

EM i Tyskland drar igång den 14 juni. Innan dess drar vi igenom alla grupper och presenterar lagen och deras största stjärnor. Här är grupp D.

I grupp D hittar man ett Frankrike som går för ett guld. Men samtidigt så finns ett Nederländerna med flera av världens största talanger. Polen och Österrike får dock bara försöka ta sig igenom gruppen, och skrälla sig till något poäng för att ta sig vidare. 

Lagen i gruppen
- Nederländerna
- Polen
- Frankrike
- Österrike

Nederländerna
Nederländerna tog sig vidare som tvåa i sin grupp i kvalet. En grupp som bortsett från Frankrike var relativt lätt sett till motståndet. Länder som Gibraltar, Irland och Grekland är länder som sett till Nederländernas trupp, borde vinna. Och vinna matcherna gjorde dem också, förutom två förluster mot Frankrike. 

Men nu så ska Ronald Koeman försöka bryta en negativ trend för Nederländerna i EM. EM 2020 slutade med ett uttåg i åttondelen, 2016 kvalade de inte ens in och 2012 kom de sist i sin grupp. Men med sin stjärnstarka trupp kanske Nederländerna kan ta guld nummer 2? 

Lagets stora stjärna: Frenkie De Jong 
Flest EM-mål genom tiderna: Patrick Kluivert och Ruud van Nistelrooy (6 mål)
Lagets största stjärnskott att ha koll på: Xavi Simons
Bästa placering i EM: Ett guld (1988)

Polen
I kvalet slutade Polen på en tredjeplats i en grupp där Albanien och Tjeckien gick vidare direkt från gruppen. Det krävdes ett straffavgörande från Polen i playoff-finalen mot Wales för att knipa den sista platsen i EM. 

Femte gången i rad är Polen nu med i EM, men med ett facit som inte är till deras fördel. I tre av fyra mästerskap har Polen slutat sist i gruppspelet. Kan Lewandowski bryta den dåliga trenden och ta sig ur gruppen, eller i alla fall inte komma sist?   

Lagets stora stjärna: Robert Lewandowski
Flest EM-mål genom tiderna: Robert Lewandowski (5 mål)
Lagets största stjärnskott att ha koll på: Nicola Zalewski
Bästa placering i EM: Kvartsfinal (2016)

Frankrike
Les Bleus toppade sin grupp i kvalet, helt obesegrade. Frankrike bokstavligt talat krossade motståndet i kvalgruppen: 29 gjorda mål och tre insläppta, på bara åtta matcher. Sett till de världsklasspelare som landet har på varje position så är det inte överraskande.  

Ska Didier Deschamps som vunnit VM som spelare och tränare göra samma bravad fast med EM? Deschamps som var med och vann EM 2000 kan nu ta hem titeln till Paris, fast som tränare. Då blir han den andra tränaren i historien att göra det. Bara tyska Berti Vogts har gjort det tidigare som spelare 1972 och som tränare 1996.  

Lagets stora stjärna: Kylian Mbappé
Flest EM-mål genom tiderna: Michel Platini (9 mål)
Lagets största stjärnskott att ha koll på: Warren Zaire-Emery
Bästa placering i EM: Två guld (1984 och 2000)

Österrike
Österrike tog sig som vi alla vet igenom sin kvalgrupp på en andra plats, framför Blågult. I kvalspelet så var Österrike bara en poäng ifrån att toppa gruppen, som Belgien tillslut gjorde.I båda matcherna så fick Janne Anderssons Sverige se sig totalt utmanövrerade mot Ralf Rangnicks Österrike.    

Österrike gör sitt fjärde mästerskap och det utan sin stora stjärna, David Alaba som dragit på sig en skada som sträcker sig över EM. Men lite hopp finns ändå, kanske en tredjeplats räcker för avancemang. Ja, då måste österrikarna ta poäng mot någon av Nederländerna och Frankrike.    

Lagets stora stjärna: Marcel Sabitzer
Flest EM-mål genom tiderna: Ivica Vastic, Alessandro Schöpf, Stefan Lainer, Michael Gregoritsch, Marko Arnautovic, Christoph Baumgartner och Sasa Kalajdzic (1 mål)
Lagets största stjärnskott att ha koll på: Romano Schmid
Bästa placering i EM: Åttondel (2020)

SvenskaFans tippar hur gruppen slutar
1. Frankrike
2. Nederländerna
3. Polen
4. Österrike

Oskar Almsvikoalmswik@gmail.comOskarAlmswik2024-06-09 20:00:00
Author

Fler artiklar om EM -24