Inför EM-kval dragning
Estland redo för nytt kval

Inför EM-kval dragning

I år är det bra sportår. Både vinter-OS och fotbolls-VM. Men glöm inte bort nästa dubbel 2016 med sommar-OS och fotbolls-EM. Och imorgon börjar just det senare. Dags för kvalificerings dragning.

Det traditionella ”små-bollar-i-skålar” spektaklet hålls imorgon i fina Nice, Frankrike. För er som missat så ska det spelas fotbolls-EM där. I år är det lite annorlunda gentemot tidigare turneringar. Det vanliga 16 lags formatet har bytts ut mot 24 lag som kommer ta sig vidare från kvalet. Alltså kommer det räcka att komma knipa andraplatsen för direkt avancemang. Och med lite tur går det ta ta sig vidare som bästa grupptrea också. Resterande treor kommer spela playoff. Sammanfattningsvis så är man fortfarande med i racet trots en tredjeplacering. Med tanke på att det bara är sex lag i grupperna(en grupp med fem)har kvalet då blivit mycket intressantare. 

Som vanligt delas nationerna in sex olika ”poter” beroende på vilken seedning dem har fått. Kort och gott hur bra dem ska vara. 53 nationer finns med. En mer sen förra kvalet, välkomna in i spelet Gibraltar.
Estland hittar vi i pot 4 och kommer då inte kunna möta följande lag; Montenegro, Armenien, Skottland, Finland, Lettland, Wales, Bulgarien och Vitryssland. För Estland vet jag inte riktigt om det spelar så mycket roll vilka lag som kommer i gruppen med tanke på hur ojämnt laget ofta presterar skrällvinna mot topplag och skrällförlora mot botten lag är inte en ovanlig syn. Men man kan ju alltid hoppas på en ”enkel” grupp. Ryssland, Ungern, Israel, Cypern och San Marino känns betydligt enklare än en eventuell mardrömsgrupp bestående av Tyskland, Belgien, Turkiet, Island och bortasvåra Färöarna. Men att rota i det leder ingen vart. Det blir de lag det blir. I övrigt skulle kanske vara kul att få Sverige i gruppen och få se båda sina landslag spela.

Om du inte följer tre kronor imrogon finns livestream på UEFA.com som visar dragningen. Vem vet, med lite kan vi smålag få lite tur och en möjligen enklare resa mot ett första slutspel...

Ettepoole sinisärgid!

Axel Nõmtak2014-02-22 13:00:00
Author

Fler artiklar om Estland