Groupama Stadium, 2024-10-24 21:00

Lyon - Besiktas

Inför Europa League: Lyon - Besiktas
Äntligen, kom första målet i ligan denna säsongen!

Inför Europa League: Lyon - Besiktas

Det är sju år sedan OL och Besiktas drabbade samman på Groupama S. senast, då i en match som slutade 2-1 till OL. Det mötet gör att klubben absolut inte ser fram mot ett nytt pga att platser på Lyon-läktaren då såldes till Besiktas-fans. Matchen är klassad som en högrisk-match, nivå 5, man har begränsat antalet besökare till 30.000, samt förbjudit Besiktas fans att vistas "i stan, på stadion, på tågstationer, flygplatser, motorvägar och framför spelarhotellet fr onsd. kl.06 till fred. kl.12!

Inför denna matchen så läser jag väldigt mycket om bråk och huliganer. Det handlar inte särskilt mycket om fotbollen tyvärr. 
Då, 2017, så hade 15-20.000 Besiktas-huliganer (från gruppen Çarsi) lyckats ta sig in på arenan, uppe på den övre ringen av läktarna. Därifrån kastade man en massa pyro och matchen började fyrtiofem minuter för sent och båda klubbarna fick vars 100.000€ i böter och stängdes av i två år från alla europeiska tävlingar.
Nu har man stängt den övre ringen, därför finns endast 30.000 platser tillgängliga. 
Klubben har valt att prioritera säkerhet framför omsättning! 

Man kommer att tillämpa samma regler inför derbyt mot ASSE, och här har man nu "blockat" två bröder som sålde vidare ett tjugotal biljetter till matcherna mot Besiktas och Saint-Etienne
Båda männen har fått stadionförbud fram till slutet av säsongen. 
Men det är inte allt, de förlorade även sina abonnemang och OL lämnade in ett klagomål mot dem.

Çarsi (Besiktas-huliganerna) har förgreningar i flera länder, Tyskland och Belgien t.ex och det verkar som att de möjligen inte kommer? 
Det låter mer som att de ska "förgylla tillvaron för" Besiktas damlag i basketmatchen i Euro Cup?  
OL säger f.ö att "allt som inte gjordes 2017 har gjorts den här gången". 
Kanske blir det svårt för dem då? 
MEN det finns ju även turkiska Besiktas-fans som bor i Frankrike
Samtidigt som OL har ett nytt supporter-gäng, rasistiska Six Neuf Pirates (69 Pirates) som är i konflikt med de gamla grupperingarna Bad Gones och Lyon 1950. De drabbade f.ö samman efter matchen mot Nantes. 
Så OL-fans mot OL-fans, de tar sig nog gärna en fajt? Så j-a korkat, då har man inte mycket intresse i fotbollen! 
Så helt säkra på en lugn match kan vi nog, trots alla ansträngningar, inte vara. 

Lyon 
Har nu vunnit sina 5 senaste matcher i ligan och EL. Det gör att att vi ligger 7:a i liga-tabellen, endast 1 poäng från en CL-plats och 7 poäng bakom PSG på första-platsen. 
OL har f.ö även nu en positiv målskillnad (+2) i ligan, för första gången sedan efter den sista omgången säsongen 2022/23 (+18).
I EL ligger vi 2:a i tabellen (Besiktas sist), och här är de nya reglerna som gäller för er som ev. inte vet:

"De lag som kommer på plats 1-8 i ligafasen går direkt till åttondelsfinal. De på plats 9-24 möter varandra i ett slutspelsplayoff där vinnarna får de resterande platserna i åttondelsfinal. Både de som slås ut i ligafasen (plats 25-36) och förlorarna i slutspelsplayoffen är ute, det blir inte längre någon nedflyttning till en lägre turnering" 
(Källa: @uefaranken /öppen artikel)

En rolig grej för/om Pierre Sage, "Pep Guardiola of Wish", är att han vann 25 av sina första 38 officiella matcher med OL, det är 2 segrar mer än hans idol Pep Guardiola i hans första 38 matcher med Manchester City!

I det förra mötet, 2017, gjordes Lyons två mål av backen Jeremy Morel och Coco Tolisso. Tolisso lämnade sedan på sommaren och gick till Bayern München. Nu är ju Coco tillbaka och börjar nå tidigare "höjder". 

Läget i laget
Pierre Sage har en nästan komplett trupp till denna matchen. 
Nemanja Matic och Nicolas Tagliafico är nu tillbaka efter skada och landslagsuppehåll.
Mahamadou Diawara kommer stå utanför truppen (som ju bara får bestå av 23 spelare), det kan bero på någon skadekänning, det rapporteras att han fick lämna träningen i förtid i tisdags.
Under veckan har det cirkulerat rykten om att OL är på väg att skicka tillbaka Wilfried Zaha till Galatasaray och begära en del av lånesumman (3 m€) tillbaka. Han tycks inte finna sig tillrätta?
Men under intervjun med Sage inför matchen så sa denne att:
- Han kom långsamt till klubben. Han är redo att spela. Det finns en chans att se honom imorgon...
Zahas ansträngningar på träningarna ska ha ökat sedan Sage haft honom "under behandling"!?

L'Equipe menar att lagen kommer att ställa upp så HÄR

Besiktas 
Med smeknamnet Black Eagles, tränas sedan i somras av fd. Barcelonaspelaren Giovanni van Bronckhorst.
Besiktas ligger för tillfället 2:a i ligan, 5 poäng bakom Galatasaray med en match mindre spelad.

Besiktas är ett lag med "många ansikten". 
Tittar man på alla matcher, i alla tävlingar, så har Besiktas vunnit två och förlorat två av sina fem senaste matcher. Tittar man på de fem senaste i ligan så har man vunnit tre och spelat två oavgjorda.
MEN tittar man på EL, så har Besiktas förlorat tre och endast vunnit en av de fem senaste. 
Tittar vi enbart på bortamatcherna så har inte Besiktas vunnit någon EL-match borta, sedan den 29/11 2018.

Gio van B. om svårigheterna:
- Laget är nytt. Jag kom. Vi har åtta nya spelare. Vi förlorade mot Ajax och Frankfurt, men allt är bättre nu, vi ligger 2:a i ligan, vi har uppnått stabilitet. Vi spelar Lyon sedan Galatasaray, stora utmaningar men vi är på rätt väg.

Besiktas trupp består av turkiska spelare, men även före detta stjärnor som är i trettioårsåldern. Som t.ex portugisen Rafa Silva (31 år) och João Mario (31 år) Europamästare 2016. 
Man har även vinnaren av EM 2020 med Italien, Ciro Immobile (34 år, fd.Lazio) med 12 mål på 13 matcher. 

Besiktas har ett antal spelare skadade. 
Särskilt nämns den brasilianske försvararen Gabriel Paulista (ex-Arsenal, Atletico), hans turkiska motsvarighet Necip Uysal samt yttern Milot Rashica.

Allvarligaste är väl att den internationella målvakten och kaptenen, Mert Günok, skadade axeln i helgen mot Konyaspor (2-0). 
Hans ersättare Ersin Destanoglu är med i gruppen som reser till Lyon, men sägs ha en muskelskada och infon är 50/50 om han kan spela eller inte?
Alternativet är i såna fall, tredje-målvakten Göktug Baytekin, 19 år och som ännu inte har spelat professionellt. 

Besiktas kallade trupp HÄR (OL har i vanlig ordning ännu inte kommunicerat sin trupp, kommer i kommentarerna senare).


Domarteamet är tyskt och huvuddomaren heter Harm Osmers. Han har aldrig tidigare dömt OL, men han har dömt två andra franska klubbar, nämligen Rennes, förra året, i Europa League, och Monaco mot Dynamo Zagreb i Champions League den här säsongen.

Avspark torsdag kl.21.00 
Matchen visas på Disney Plus.

Allez Les Gones, AHOU! 

Birgitta Malmborg2024-10-24 10:55:00
Author

Fler artiklar om Lyon

Inför Europa League: Lyon - Olympiakos
Inför L'Olympico: Lyon - Marseille