2024-10-03 21:00

Rangers - Lyon

Inför Europa League: Rangers - Lyon

Inför Europa League: Rangers - Lyon

Nu har OL kört ut i Europa igen. Bussen har kört till Glasgow, Skottland där OL ska spela den andra matchen i säsongens EL. Rangers ställer upp på ena sidan av Ibrox Stadium. Skottarna har bara förlorat en av sina sjutton senaste Europamatcher där på sin hemmaplan. Det var mot OL i september 2021.


Inte ens när vi ska till Storbritannien och spela boll så klarar vi oss undan Ultras från andra lag. På båten mellan Calais och Dover färdades även 
PSG's Ultras, de skulle till London och se Arsenal och PSG på tisdags-kvällen....och så upptäckte dom OL's buss....
Båtens kapten gick i mellan annars hade det blivit värre. 
 


Lyon
Lyon mötte Rangers i EL säsongen 2021-22. Då slutade matchen i Glasgow 0-2 till OL. Hemma-mötet i Lyon slutade 1-1.
Från den tiden finns endast Cherki och Caqueret kvar.
Antho Lopes räknas inte längre, han är avhängd. (Läs mer om Lopes i slutet av artikeln).
Man spelade även en CL-match där säsongen 2007-08. Då vann OL med 3-0 och målen av Govou och Benzema*2.   

Lyon kommer närmast från en ligavinst mot Toulouse. Det var en riktig skitmatch och segern satt hårt inne, inte förrän i min 90+5 så gjorde vår lille belgare Magick (han är numera omdöpt) Fofana det vinnande målet. Fofana är fortfarande väldigt mycket bättre som "super-sub" än som startelve-spelare, men det gillar inte Pierre Sage riktigt. Det vill, och ska, han ändra på. 
Statistiken säger att när han startar är belgaren mindre farlig (1 skott på mål var 196:e minut, jämfört med 1 var 53:e minut när han kommer in och 38 % av framgångsrika dribblingar jämfört med 52 %) och därför mindre avgörande.

Med så många spelare som Pierre Sage har nu, iaf fram till januarifönstret så är det en balansakt på slak lina att plocka ut en grupp. Till liga-spelet så får Sage ta ut 21 spelare, till matcherna i EL är det 23.

Mot Toulouse så ville han rotera och eftersom Zaha kom in mot Olympiacos, och efter 4 minuter assisterade till det vinnande målet, så fick han chansen från start....han byttes ut först av alla. 
Utöver de tekniska felen är det snarare reaktionen på förlusten, eller reaktionen när lagkamraterna tappar bollen som irriterade Sage, och han är inte bang för att säga det. 
- Vi ser att spelarna slutar spela, att de klagar lite och det är inte bra, jag sa till dem i halvtid. Zaha var den första spelaren som kom ut så du kan föreställa dig att jag såg samma saker som ni andra. Jag vet att han kommer att utvecklas, det är inte lätt för honom, säger Sage. (Jag har f.ö sett små hintar om att Zaha anlände överviktig).
Där var fler vars attityder irriterade Sage.

T.ex så har Mikautadze har fortfarande inte visat upp sina skills:

- Sätt dig själv i lagets tjänst för pressen. Efter ett tag kommer hon att ge dig tillbaka det du ger henne, sa Sage. Jag tror att han förstod! Jag gillade hans andra halvlek bättre defensivt. Han kunde ha gjort mål med en nick från en hörna i första halvlek och han hade några lägen, men det kommer. Jag har verkligen förtroende för spelarna så länge de jobbar och har rätt tänkesätt!

Gift Orban, Ernest Nuamah och Mahamadou Diawara kom aldrig med till Toulouse. På frågan om varför, om Nuamah var skadad så svarade Pierre Sage:
- Nej, Nuamah var inte skadad, men hans klocka var. (Han hade kommit sent till träning).
Sage ser ut att vara en mysgubbe, men där finns definitivt en tuffing bakom.
De tre är nu med i Skottland.

Tanner Tessmann har för tillfället inte Ligue 1-tempo i kroppen, och väl då inte EL-tempo heller, så han har inte följt med till Skottland. Även mittbacken Warmed Omari stannade hemma i Lyon.

Kallad grupp:
Bengui, Descamps, Perri - Abner, Caleta-Car, Kumbedi, Mata, Niakhate, Tagliafico - Caqueret,  Diawara,  Maitland-Niles,  Matic, Tolisso, Veretout - Benrahma, Cherki, Fofana, Lacazette, Mikautadze, Nuamah, Orban, Zaha

Pierre Sage tippas ställa upp med ungefär samma 11 som mot Olympiakos.

Rangers
Tränas sedan oktober 2023 av förre Monaco-tränaren (jan.2022-juni 2023) Philippe Clement. 
Man spelar sina matcher i Scottish Premiership. Man slutade 2:a förra säsongen, bakom Celtic, och just nu, denna säsongen, ligger man 3:a bakom Celtic och Aberdeen. 
Rangers mötte Malmö i sin första match, och man vann med 2-0. Man vann även sin senaste ligamatch den gångna helgen, mot Hibernian som hänger på 9:e plats.

Clement försöker skjutsa på OL favoritskapet, och menar att det vore fantastiskt om man skulle lyckas vinna mot ett så stort lag. 
Här protesterade Coco Tolisso som var Sage's bisittare inför denna matchen:
- Rangers var i pott ett, precis som vi. Jag skulle säga att det är 50/50. Jag skulle inte på något sätt säga att Rangers är underdogs. Vi är båda stora lag som spelar på samma nivå. Vi gjorde båda en bra start i våra kampanjer men den här veckan kommer Rangers att ha hemmafördel. Precis som vi, har de inte haft den perfekta starten på säsongen, men vi förbättras och vi vill ha en stor vinst!

Det blir ett tyskt domarteam i denna matchen och huvuddomaren heter Sven Jablonski. Han är 34 år och har inte mycket erfarenhet av Europa-spel. Han dömde några matcher i Europa Conference League under säsongen 2023-24. Han har aldrig dömt någon EL-match om man bortser från kvalen. 

Övrigt
Antho Lopes bestämde sig, mycket bittert, för att på sin födelsedag (1/10) lätta sitt hjärta och gav en intervju för L'Equipe:

Är han Lyons 4:e målvakt nu?
Det här är din analys, jag har en till. Jag, jag tror helt enkelt att jag inte är en del av hierarkin av målvakter på OL. Jag är på den plats jag fick, det vill säga ingen. Jag accepterar situationen så gott jag kan, med vetskapen om att jag inte har något annat val tillgängligt för mig. Jag är med i träningsgruppen men inte i hierarkin, eftersom jag inte kan ansöka om att spela.

Ingen varnade mig för att min plats var ifrågasatt. Jag fick helt klart inget besked i januari. Sedan, med Rémys ankomst, och faktumet att jag var utanför gruppen, trodde jag aldrig att det skulle komma till detta. Ni ska veta att jag aldrig blivit kritiserad för något sportsligt eller i mitt engagemang på träning eller i omklädningsrummet. Men verkligheten är att jag idag ser matcher från soffan.

Från det ögonblick jag förstod att klubben absolut inte längre räknade med mig öppnade jag alla dörrar. Mitt mål var att hitta en plats som nr. 1 för att fortsätta spela och utvecklas. Men möjligheterna dök inte upp tyvärr. 
(Faktum är att Liverpool ville ha honom som nr.2 i somras). 

Situationen är svår att leva med även för Perri, vi hörde supportrarna (Bad Gones, en grupp som AL under yngre år var medlem i) sjunga för dig under matchen mot OM (2-3, 22 september) och han gjorde en blunder i slutet av matchen...
Om han lider av situationen, Jag skulle vilja byta roller! Jag vill spela igen. Det är lite förmätet att tro att det var supportrarnas ramsor som fick honom att göra sitt misstag. Det händer naturligtvis misstag... Jag är utanför truppen, jag kan inte ansvara för vad som händer under matcher, och jag står bakom OL vad som än händer.

Bad Gones visade också banderoller för att stödja dig, och du delade dessa banderoller på dina sociala nätverk en timme efter nederlaget...
Det berörde mig så klart. Vem skulle inte vara känslig för det? Det gav en sådan balsam i mitt hjärta... Det är obeskrivligt. Alla vet vilken relation jag har med dem. Det kanske gjorde vissa människor upprörda att dela detta, men det är det enda sättet jag var tvungen att tacka dem på. Det finns aldrig bra tider, jag kunde bara inte vara tyst inför detta stöd. Supportrarnas stöd är det enda jag fortfarande har kvar i klubben.

OL svarar:
OL har hållit Anthony Lopes och hans representanter väl informerade om situationen och den sportsliga utvecklingen. Klubben försäkrade honom att stödja honom så gott som möjligt, samtidigt som de underlättade de sportprojekt som skulle komma i hans väg, särskilt genom att låta honom gå fri, medan han fortfarande har ett år på sitt kontrakt. OL erbjöd även Anthony att bidra ekonomiskt till kompensation för bortfall av lön om han lyckades hitta en annan klubb under denna övergångsperiod. 
*********
Det finns de som menar att "omklädningsrummet var ruttet på grund av honom och en annan spelare. Den andre spelaren (lär vara Tolisso) lyckades ändra sig, det gjorde inte Lopes"!  

Aldrig en lugn stund i denna klubben! 

Avspark torsdag 21.00
Matchen visas på Disney Plus.

Allez Les Gones, AHOU!

Birgitta Malmborg2024-10-03 00:13:26
Author

Fler artiklar om Lyon

Inför Europa League: Lyon - Olympiakos
Inför L'Olympico: Lyon - Marseille