Stadion Poljud, 2023-10-01 18:00

Hajduk Split - Dinamo Zagreb

Inför Hajduk
Poljud nästa för blått

Inför Hajduk

Nu på söndag känns det som en riktig helg då vi kommer att se största derbyt i kroatiska ligan. Hajduk står för motståndet och det är laget som besegrade Dinamo i premiären. Blått kommer utan två viktiga pjäser, men formen talar för blått. Har Jakirovic förberett laget för en triumf i Split?

Dinamo har väntat länge på den här returen. Sergej Jakirovic är redo för derbyt, spelarna är hungriga och man är ute efter en revansch sedan förlusten i premiären. Länge har Dinamo brottats med inre demoner då man befanns under en resultatkris i början av säsongen och det orsakade att ligatabellen idag ser ut som den är. Ödet bestämde att man tappade Josip Sutalo, Dominik Livakovic och Luka Ivanusec. Men trots detta besitter truppen fortfarande kvalitet och man är på gränsen att plocka ner Hajduk från serieledningsplatsen.

Veckan som är på väg mot sitt slut har andats en bra känsla med seger i kroatiska cupen. Dinamo är uppe på fem raka segrar med målskillnaden 20:5. Jakirovic har experimenterat fram kemin i truppen och fått det bästa ut av spelarna som har sett engagerade sedan matchen i Aten med en Bruno Petkovic som är inne i sitt prime, då anfallaren aldrig tidigare varit effektivare. Formen har uppmärksammats av förbundskaptenen Zlatko Dalic som nu ser Petkovic som första val på forwardpositionen, bara det är ett stort erkännande för anfallaren som ser alltmer motiverad ut.
 





Förutom Petkovic så har blått fått nya ledare i truppen som garanterar succé och jag tänker främst på Marko Bulat som stått för otroliga frisparksmål mot AEK och Astana men är även arbetarmyra på mittfältet. Martin Baturina råder det ingen tvekan om att han är nästa spelare som kommer ta över nummer tio efter Luka Modrics pensionering i landslaget. Fortfarande har han inte fått utdelning den här säsongen, dock så är det intressant att han gjorde avgörande målet mot Hajduk i supercup matchen i juli och just rivalerna är hans favoritmotståndare när det gäller målregistret.

Släkten är värst som man brukar säga när det gäller Baturina och hans fyra mål mot Hajduk på åtta matcher. Spelaren har tränat i ungdomslagen i Hajduk men sommaren 2020 skrev han på ett långtidskontrakt med Dinamo Zagreb som blev det bästa valet för hans utveckling. På söndag bör han få sällskap av inlånade Bayern talangen Vidovic som sett lovande ut i senaste matcherna. En match som denne i Split blir ett bra test för anfallaren, du kan inte få en större match i kroatiska ligan än den på söndag och jag hoppas att anfallaren tar chansen nu när Spikic är borta.
 


//

Startelvan
Gudarna hörde supportrarnas rop då klubben meddelade att Dario Spikic blir borta på grund av skada. Anfallarens mål form är under all kritik, Spikic är ”good to go” på grund att han sliter för laget men någonstans hoppas man att ersättarna tar chansen. Högerbacken Stefan Ristovski är inte heller helt hundra vilket är ett avbräck i försvaret, Jakirovic vågar inte chansa med spelarens hälsa i ett derby samtidigt när säsongen är lång och försvaret är den svagaste länken. För Ademis del blir det ett lotteri om tränaren väljer att starta med kaptenen, svårt att säga hur bra förbered nordmakedonen är inför ett hett derby.

Har Jakirovic förberett laget för en triumf i Split och vilken spelstil väljer man? Kontrollerande fotboll som man hade under Biscans tid gick hem en ut av två gånger denna säsong mot Hajduk (1-0, 1-2) eller väljer man att anpassa spelet till motståndaren? Det sista kommer knappast att hända då Sergej är en fighter som hittills gått för segern i alla matcher.

4-3-3
Nevistic MV – Moharrami DR, Ljubicic VB, Sutalo MB, Peric MB – Misic CM, Bulat CM, Baturina OM – Vidovic VY, Emreli HY, Petkovic FW

Hajduk Split
För rivalerna börjar säsongen här och nu. Även om man vunnit fem matcher på fem inledande ligaomgångar så lyckades man även förlora två matcher på raken mot Istra (0-1) och Gorica (1-2). Hajduk studsade tillbaka förra helgen och avbröt negativa sviten med en blytung seger hemma mot Lokomotiva Zagreb (1-0) efter ett sent mål. Vi kan hitta på ursäkter och säga att ligan är jämn men vi ska inte ljuga oss själva, spelet ser inte alls lovande ut och manskapet från Slit lider på planen och jag kan verkligen inte se hur detta kunde hända med tanke på att det är Ivan Leko som sitter på bänken. Hur ska han få den vita båten att ändra kursen på bara ett par dagar, hinner spelarna mobilisera om inför säsongen viktigaste match?

Ett derby är tillräckligt bra motiv för spelarna men här känns det som att laget fortfarande lider när Marko Livaja har måltorka och nervositeten börjar krypa inom spelarna. Anfallaren har inte gjort mål på fyra raka ligamatcher och det säger oss att rivalerna gjorde totalt fyra mål under Livajas måltorka. Generellt har Hajduk sett målsnåla ut den här säsongen med tolv mål på åtta ligaomgångar, ja det är en enkel matematik, Hajduk är beroende av Livaja och det har Jakirovic insett för länge sedan.


Marko Livaja firar målet mot Kanada, Qatar 2022

I veckan meddelade klubben i ett officiellt uttalande att man har nått siffran med 100.000 medlemmar! Torcida har också gått ut med att man kommer fira detta inne i staden och att man kommer att ge stöd till spelarna under sista träningen inför derbyt. Allt detta låter positivt och är en boost inför säsongen viktigaste match men till vilken nytta? I dagsläget kan jag inte säga att spelarna i vitt har vad som krävs för att rubba Dinamo från tronen och det får mig att undra varför sätter man en så stor press på egna spelare?

Förväntningar
För Hajduk kan det bli eufori efter matchen, det kan också bli depression, med detta sagt så tippar jag ett krig på planen utan att något av lagen kommer våga ta för stora risker. För att det finns inget behov till det då ligasäsongen är inne på sin andra fjärdedel och Dinamo har också en match mindre spelad. Fördel Dinamo hur man än vänder och vrider på det hela, inte ens en förlust hade varit hela världen. Innerst inne hoppas man att Jakirovic har en räv bakom örat och förbereder en förödande kontring för Hajduk Split, men känslan lurar inte en, jag har varit med om detta tidigare och tippar en rugbymatch på Poljud. Jag hoppas att jag har fel!

Datum: 1 oktober
Tid: 18:00
Plats: stadion Poljud (Split)
Tips: 0-0/1-1
 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2023-10-01 13:06:00
Author

Fler artiklar om Dinamo Zagreb

CL: Dinamo 2 – 2 Monaco: Dinamo tappade tvåmåls ledning!