2021-06-20 18:00

Italien - Wales

Inför: Italien - Wales

Inför: Italien - Wales

Det är dags för gruppfinal i Rom mellan favoriten och uppstickaren.

Wales har gjort ett bra mästerskap hittills, de röda drakarna ska vara stolta över vad man åstadkommit i turneringen. Uppenbarligen har landslaget trivts i Azerbaijan där det spelats två matcher och poäng har tagits i båda. Fyra pinnar efter 180 minuter (1-1 mot Schweiz och 2-0 mot Turkiet) får ses som bästa tänkbara utgångsläge inför söndagens gruppfinal mot Italien. Det var mot Schweiz och Turkiet som poängchanserna fanns, Wales tog vara på möjligheten, och kan spela utan press mot Mancinis lagbygge. 

Nu går resan vidare till Italien där Wales går upp mot ett av turneringens allra vassaste lag. Men.... på den andra sidan står alltid en motståndare och jag tycker Wales har det mesta som kännetecknar ett bra lag: Hårt jobb, finess, löpvillighet och en sammansatt startelva. Visst finns individualister som Gareth Bale och Aaron Ramsey - som i ett fint samarbete ordnade ledningsmålet mot Turkiet. Wales har också en formstark keeper i Danny Ward, ett ramstarkt försvar, ett solitt mittfält och en otrevlig och hårt gnuggande anfallare på topp i form av Kieffer Moore. 

Söndagens motståndare Italien har varit en fröjd att skåda hittills. Vilken fotboll man har bjudit Europa på. Två raka 3-0-segrar och enorm glädje vid varje måljubel som gått rakt igenom rutan. Kommer en tredje raka seger på söndag? Det mesta talar nog för det.

Italien är redan vidare till åttondelsfinal men vill nog vinna gruppen. Det gör man vid minst ett kryss, och Wales slutar på andraplats vid kryss. Alltså skulle X vara ett bra alternativ för båda lagen. Make it happen!

På Stadio Olimpico finns också chans att lufta bänkarna för de båda förbundskaptenerna. En del rotationer är möjliga utan att det ska få för stora konsekvenser. Hade lagen varit pressade att vinna skulle det nog inte ens varit en fråga, då hade den bästa elvan fått lira. Nu kan både Italiens och Wales tränare tänka på att ge andra spelare chansen och vila spelarna som gått på högvarv i värmen. 

Wales vill nog gärna sluta på en andraplats då man som tabelltvåa i Grupp A får möta tabelltvåan i Grupp B i åttondelsfinalen, det talar för att Page ställer ut samma elva på banan igen med eventuellt 1-2 förändringar i laget. Troliga motståndare för Wales (om man blir tvåa i gruppen) är: Danmark, Ryssland eller Finland. De tre tidigare nämnda nationerna är alla lag som Wales har en rimlig chans att besegra för att nå kvartsfinal. Vinnaren i grupp A möter tvåan i grupp C, som troligtvis blir Ukraina eller Österrike.

Men vi är inte där ännu. Om Schweiz vinner mot Turkiet, och Wales förlorar mot Italien, så kan Pages mannar bli trea i gruppen då man står på samma poäng (fyra) som schweizarna. För att Wales inte ska vara beroende av andra resultat borde man göra allt för att ta poäng av italienerna. Det är också viktigt att gå in med en bra känsla inför en eventuell åttondelsfinal, det gör man genom en bra prestation.

Hemmaplansfördelen, och att Italien inte behövt resa runt i Europa ännu, är två faktorer som talar för en hemmaseger på söndag kväll. Givetvis är både spelet och laget ett par nummer vassare än Wales också men allting kan hända i fotboll. Om Wales spelar som man gjorde mot Turkiet borde laget kunna stå emot ett tag på Olimpico. Lika viktigt är att ta vara på chanserna när dessa uppstår offensivt. Något som en storspelande Donnarumma, och ett bra försvar i Italien, hittills har hindrat motståndarna från att göra.

Att vinna gruppen, och dessutom hålla nollan i tre matcher, är nog något som sporrar Italien till ännu en stark prestation på söndag. Wales har råd att förlora och ändå gå till åttondelsfinal, men av det vi har sett av Wales hittills är det en faktor som inte borde påverka prestationen på ett negativt sätt. 

Troligt Wales-lag 4-1-4-1 fr.h:  Ward - C.Roberts, Mepham, Rodon, B.Davies - Allen - D.James, Morrell, Ramsey, Bale - Moore

EM, Grupp A
Italien - Wales (sön 20/6)
Avspark: Klockan 18.00
Matchen sänds på SVT2


*** *** ***

Fredrik Wiberg2021-06-18 13:00:00

Fler artiklar om Wales